Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako lahko okrepiš svoj imunski sistem?

Začenja se obdobje kateremu pogosto pravijo »prehladna sezona«. Tudi pri meni so bili v preteklosti prehladi del vsakdanjika v »jesensko – zimski sezoni«, vendar sem v zadnjem času naredil nekaj sprememb, kar se je izrazilo tudi v okrepljenem imunskem sistemu.

Katera prehranska dopolnila uporabljam? Moja dnevna »doza« prehranskih dopolnil je sledeča:
  • Vitamin D3 (vsaj 10.000 IU dnevno, ponavadi 5.000 IU zjutraj in 5.000 IU zvečer).
  • Vitamin B 12 (ena pastila dnevno, kar je cca. 1.000 μg vitamina B12).

Sicer uradna medicina priporoča le 400 IU vitamina D3, kar pa je odločno premalo za zdravstvene koristi. Če bi rad več izvedel-a mojih poletnih izkušnjah s sončenjem in vitaminom D3, potem si preberi članek Sonce, moj prijatelj.

Če si vegan/veganka ali vegetarijanec/vegetarijanka, potem je zate priporočljivo, da jemlješ dnevno vsaj 1.000 μg vitamina B12 saj slednji pomaga pri proizvodnji rdečih krvnih celic in imam tudi vlogo pri delovanju imunskega sistema.

Zadnjih nekaj mesecev redno izvajam moj jutranji obred za zdravje in dobro počutje, kar si lahko prebereš več v članku tukaj. Slednji mi pomaga, da je moje telo bolj čvrsto, močno in gibljivo.

V kolikor se te je že morda lotil prehlad, potem v času, ko si prehlajen-a obvezno zmanjšaj vnos mleka in mlečnih izdelkov ali še boljše, povsem jih izloči iz svoje prehrane. Če ne trajno, pa vsaj začasno, dokler ne mine prehlad.

Pogosto je krivec za padec imunskega sistema tudi stres. V tem primeru ti priporočam, da se sprostiš z zavestnim zveznim dihanjem ali pa da »stresne dejavnike« nevtraliziraš s pomočjo tapkanja po meridianih. Slednjega se lahko poslužiš tudi takrat, ko se soočaš s čustvenimi bremeni in strahovi, saj tudi le-ti zmanjšujejo imunsko odpornost organizma.

Človek je socialno bitje in o koristih objemov in nasmehov je bilo že veliko napisanega. Preberi si malo šaljiv zapis na temo objemov in nasmehov. Za dobro delovanje imunskega sistema potrebujemo ljubeč dotik saj slednji poveča količino endorfinov in oksitocina v našem telesu ter zmanjšuje raven kortizola.

Če imaš kakršnokoli vprašanje, misel ali idejo glede krepitve imunskega sistema oz. želiš podeliti svojo izkušnjo, vedno se lahko oglasiš preko kontaktnega obrazca.

P.S. V branje ti priporočam tudi naslednje zapise o zdravju, ki jih najdeš na blogu:

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.