Košarica

V košarici ni izdelkov.

Maske … in zakaj nisem tiho

Čeprav sem v prejšnjem blog zapisu dejal, da zaključujem s »korona zapisi«, se mi je v zadnjem času zgodilo toliko stvari, da preprosto ne morem, ne želim in nočem biti tiho. Svobodo govora (vsaj na svojem blogu) imam še vedno. Lahko me cenzurirajo na TV, lahko me cenzurirajo na FB-ju, na YouTube-ju ali v uradnih tiskanih medijih, toda svoj delček svobode izražanja imam še vedno na svojem blogu.

Pa začnimo … Že pred mesecem dni, če sem natančen, 27. 7. 2020, sem pisal Varuhu človekovih pravic in mu zastavil nekaj vprašanj glede mask in mu predstavil izzive s katerimi se pri komunikaciji, ko govorimo z ljudmi, ki nosijo maske, srečujemo vsi, ki imamo težave s sluhom.

Dobil sem odgovor, da je Varuh dal poizvedbo pri vladi in da ima vlada rok do 15. 8. 2020, da odgovori. Vlada ni odgovorila in posledično ji je varuh še enkrat pisal 19. 8. 2020 in kot vem odgovora od nje še vedno ni dobil.

Pisma, ki sem ga poslal Varuhu človekovih pravic, še ne bom objavil, ker od njega še vedno nisem dobil točno določenega odgovora. Sam sicer predvidevam, da bo odgovor tak, da se priporoča uporaba prozornih mask in vizirjev, a to ni rešitev, ki se zdi smotrna.

V tem času, ko sem čakal na odgovor od Varuha, smo v sodelovanju z ekipo Spletne TV posneli prispevek z naslovom Z maskami je komunikacija nemogoča! Prispevek si lahko pogledaš v nadaljevanju.

Zadnje vprašanje, ki sem ga dobil, ko smo snemali prispevek, se je nanašalo na to, kakšne so rešitve, kar se tiče komunikacije in nošenja mask. Moj odgovor (govorim po spominu) je bil približno takšen:

»Glede na to, da korona ni bila izolirana po Kochovih postulatih in da se tako ne prenaša s človeka na človeka, se mi zdi edina pametna in smiselna rešitev ta, da se maske ukinejo.«

Kot kaže sem povedal preveč in tako je bil moj odgovor »izrezan« oz. cenzuriran. Resnica pač še vedno ni najbolj priljubljena na TV. In tako sem bil prvič v življenju cenzuriran. Sicer vem še za kup drugih razlogov za ukinitev mask in o katerih sem že pisal na blogu, a v tistem omejenem času, ki sem ga imel na voljo, se mi je zdelo najbolj smotrno, da povem bistvo v enem stavku.

V tem tednu se je po več kot 25-ih letih končalo tudi moje »razmerje« s Knjižnico Šiška. Tako sem se odločil, ker sam nisem mogel vstopiti v knjižnico brez maske, poleg tega pa sem iz več virov izvedel, da so bili varnostniki nasilni do tistih, ki so v hram kulture (vsaj to so bile nekoč knjižnice) vstopili brez mask.

Za hip sem se ustavil in si dejal: »Nisem virus. Nisem maska. Človek sem!«

Teden dni pred mojih zadnjim obiskom knjižnice sem vodji knjižnice poslal spodnje e-poštno sporočilo:

Ga. Marjeta Kamenšek, lepo pozdravljeni!

Član vaše knjižnice sem že več kot 20 let in v tem času sem si izposodil ogromno knjig in vedno z veseljem prihajal v knjižnico po novo znanje in nove knjige. Še naprej si želim obiskovati vašo knjižnico, vendar pa vse bolj ugotavljam, da knjižnica ni več hram kulture temveč vse bolj postaja hram diktature. In to dobesedno.

Na Facebooku sem pred dnevi videl zapis gospe Christine Jarc Štembal, da je bila dne 5. 8. 2020 v Knjižnici Šiška fizično napadena s strani varnostnika, ker ni nosila maske. Prosim? Ali prav dojemam? Kako je mogoče, da varnostnik iz knjižnice nasilno odstrani osebo, ki ne nosi maske, kot da bi bila slednja največji kriminalec? Kam je izginil čut do sočloveka, kje je razumevanje in kaj se je zgodilo z našimi osnovnimi človekovimi pravicami?

Razumem, da sledite smernicam NIJZ in vlade, toda … V Sloveniji trenutno nimamo uradne epidemije, kar pomeni, da je nošenje mask v nasprotju z zakonom. Več o tem si preberite na spodnjih dveh povezavah:

Sem oseba s težko okvaro sluha in moj edini način, da lahko komuniciram z drugo osebo je ta, da tej osebi berem iz ustnic. Slušni aparat uporabljam že od sedmega leta starosti in takrat sem se tudi naučil brati iz ustnic, kar mi pomaga pri komunikaciji z drugimi ljudmi, ne glede na to ali gre za poslovno ali zasebno komunikacijo.

Karkoli kdorkoli pove z masko na obrazu je zame tako, kot da mi ne bi nič povedal, ker te osebe popolnoma nič ne razumem. Čeprav svojo prošnjo, da naj oseba sname masko, povem na prijazen in vljuden način, velika večina ljudi sploh tega sploh ne razume in zdi se, kot da bi govoril v nekem tujem, neznanem jeziku, ki ga ne poznajo. O tem, kako se človek v takšni situaciji počuti, pa rajši ne bi razpravljal … Tudi v knjižnici sem nekaterim knjižničarjem moral večkrat povedati, da naj prosim snamejo masko, ker jih nič ne razumem, ker berem iz ustnic.

In še nekaj besed o maskah – Kirurške maske so izdelane za zaustavljanje bakterij in na vsaki embalaži za slednje piše, da ne preprečujejo okužbe s COVID-19. Velja omeniti tudi to, da so bakterije stokrat večje od virusov in da gre vse, kar je velikosti “virusa”, naravnost skozi masko. Maska, ki bi ustavila “virus”, ne bi prepuščala dovolj zraka, da bi lahko dihali skozi njo ter preživeli. Skozi masko dihamo po principu negativnega pritiska, kar aktivira dodatno mišičevje in obremenjuje kardiovaskularni sistem, kar pa ni ravno nedolžno.

Še posebej so maske problematične za vse, ki imajo astmo, težave s srcem in z visokim krvnim pritiskom. Kot si lahko preberete v disertaciji Tehniške univerze iz Münchna, je nošenje kirurških mask zelo škodljivo za naše zdravje. Disertacija se v originalu (v Nemščini) nahaja tukaj.

Včeraj sem bil v vaši knjižnici in sem imel masko, a tako, da je bil nos zunaj. Vratar je želel, da dam masko čez nos in da si razkužim roke. Nekako se mi je le uspelo izogniti temu »protokolu«, a po vsem tem, kar se je zgodilo z gospo Christino Jarc Štembal ter kako dosledno vaši varnostniki opozarjajo na nošenje mask in razkuževanje, se nekako ne počutim več varnega in zaželenega pri vstopu vašo knjižnico. In to ne zaradi virusa, temveč zaradi tega kako bo odzvala varnostna služba.

Kaj bi se zgodilo, če bi prišel v vašo knjižnico brez maske? Bi se me varnostnik tudi nasilno lotil in mi fizično preprečil vstop v knjižnico, ko bi vrnil knjige?

Čeprav sem že več kot 20 let član vaše knjižnice, glede na vse povedano, kar se v zadnjem času dogaja in kako postopajo varnostne službe ter, da ljudje nismo več ljudje, temveč »virus«, resno razmišljam, da bi se iz vaše knjižnice izpisal.

Naj poudarim to, da imate izjemno prijazno knjižničarsko osebje, vendar ljudje, ki prihajamo v knjižnico nismo »virus« in ne ogrožamo nikogar, ne glede na to ali imamo masko ali ne ter ali si razkužimo roke ali ne.

V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam!

Robert Goreta

Do sedaj nanj še nisem dobil odgovora in ga najbrž tudi ne bom. Vsekakor pa do nadaljnjega nič več ne obiskujem omenjene knjižnice saj se želim ob vstopu počutiti varno, zaželeno in dobrodošlo.

Seveda se bodo mnogi, ki berejo moj blog, spraševali kaj so to Kochovi postulati. Dr. Gregor Knafelc je o tem napisal odličen članek, ki je bil objavljen tukaj. Vsekakor vredno branja in premisleka, saj, kar se tiče korone, še zdaleč ni vse tako kot nas zastrašujejo in prepričujejo uradni mediji.

brez-mask

Zakaj pišem objave o maskah, virusih, koroni in človekovih pravicah? Zakaj nisem tiho? Zakaj ponižno ne sprejemam nošnje mask?

Razlogov je več, a se bom dotaknil le treh najbolj pomembnih.

Kot prvo, se vsi naglušni in gluhi srečujemo z velikimi težavami pri komunikaciji. Gospa Majda je na Facebooku objavila tole: “Kako zelo sem žalostna in jezna na vse kar se dogaja okoli nas. Tudi sama spadam med starejšo generacijo in sem naglušna. Ko mi kdo razlaga kaj z masko na obrazu ga nič ne razumem, ker sem se navadila brati iz ust. Imam slušni aparat, ampak to ni to. Nosim tudi očala in, ko si nadenem masko, se mi očala zarosijo in nič ne vidim, Izogibam se trgovin, ki zahtevajo maske. Tega si nismo zaslužili. Žalostno, prekleto žalostno, kam so nas pripeljali oblastniki.”

V Sloveniji je okoli 1.500 gluhih in okoli 100.000 naglušnih. To ni ravno majhna populacija in vsi gluhi in naglušni se srečujemo z velikimi težavami pri komunikaciji, ko govorimo z nekom, ki nosi masko, saj pogosto beremo iz ustnic. A to še ni vse. Tisti, ki so »zamaskirani« kljub naši vljudni prošnji pogosto nočejo za trenutek sneti maske, da bi lahko razumeli kaj govorijo, pa čeprav so takrat za debelim pleksi steklom.

Drugi razlog je, da sem precej dobro poučen kako zelo so škodljive maske za naše dobro zdravje in počutje o čemer sem pisal že tule in tule. Hkrati pa se zavedam, da maske niso samo maske, temveč z nošnjo le-teh simbolično in tiho pritrjujemo kontroverznim vladnim ukrepom.

Vsakomur, ki je v dvomih glede škodljivosti mask, priporočam, da si prebere tale dolg zapis o maskah in še enega tukaj, ko znana srbska zdravnica odkrito spregovori o škodljivosti mask.

Tretji razlog zaradi katerega nisem in ne bom tiho, pa so otroci, ki so naše največje bogastvo.

To, kar je »predpisano« za pouk v naših šolah od 1. 9. 2020, je milo rečeno fašizem, zapor in razčlovečenje naših otrok.

Čeprav sam v tem trenutku še nimam otrok, si ne bi nikoli odpustil, če bi me lasten otrok vprašal: »Oči, zakaj si bil tiho, ko bi moral spregovoriti, se postaviti za naše pravice, za našo svobodo in za naše zdravje?«

Kaj boste odgovorili otrokom vsi, ki ste še vedno tiho in sprejemate ta »korona teater« ter ne uporabite zdrave kmečke pameti, ki vam jasno, glasno in razločno sporoča, da tukaj »nekaj ne štima«, saj je bilo že večkrat dokazano, da maske ne koristijo pri zajezitvi korone?

brez-maske-otrok

Maske so samo začetek nove normalnosti (fašizma) in brez njih praktično skoraj ne moreš več vstopiti v trgovino, v knjižnico, ali v katerikoli drugi javni prostor, saj varnostniki kot sokoli preverjajo kdo ima masko in kdo je nima in vsakogar, ki je nima odslovijo kot »virus«.

Mimogrede, ko smo že pri teh virusih, naj omenim še naslednje dekodiranje …

  • Korona je krona ali po angleško »The Crown« ali kronska čakra. To smo mi, ljudje (kromosom 8). Virus je človeštvo (res je žalostno, kaj smo za elito), medtem ko število 19 pomeni leto začetka odstranjevanja »virusa«.
  • Po drugi razlagi pa 19 pomeni AI oz. umetno inteligenco.
    Kako pridemo do AI? A = 1, I = 9 (vrstni red črk v angleški abecedi).
    Če dekodiramo COVID-19 dobimo Certificate of Vaccination – ID – AI.

Vsak naj si pa sam naredi zaključke o tem in uporabi male sive celice.

Ljudje nismo virus, ljudje smo ljudje, s srcem, s čustvi in z dušo. Za svoj obstoj, radostno življenje in dobro zdravje rabimo druženje, dotike, bližino, objeme, nasmehe in poglede iz oči v oči. Smo živo bitje, ki za dobro funkcioniranje rabi kisik. Če telesu omejimo dovod kisika, povečamo možnosti, da zbolimo za različnimi boleznimi, tudi za rakom, kar je že pred mnogimi leti dokazal Otto Warburg.

Najlažje je ponižno sprejeti situacijo in biti tiho. A jaz nisem in ne bom tiho saj gre za naše osnovne človekove pravice, za naše zdravje in za naše otroke. Kako se boš odločil ti, ki bereš ta blog zapis? Boš tiho ali pa boš spregovoril in se postavil za svoje pravice, za svoje zdravje in za svoje otroke?

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.