Košarica

V košarici ni izdelkov.

Med vožnjo parkiraj telefon

Ko sem bil pred dnevi na poti v Ljubljano in sem se vozil po avtocesti sem zagledal na tistem svetlečem DARS panoju, ki ga je moč videti nad avtocesto in obvešča o dogajanju na avtocesti, stavek: “Med vožnjo parkiraj telefon.” Mislim, da je to eden najboljših pozivov, ne samo k varni vožnji, temveč tudi k zdravi vožnji.

Veliko mi je dal misliti tudi zapis na FB-ju, ki ga je 9. 10. 2022 objavil Matej Rotovnik na svojem FB profiluSmiselno in logično bi bilo, da ne samo, da med vožnjo “parkiramo” telefon, temveč, da ga tudi izključimo ali pa vsaj damo na letalski način.

V nadaljevanju delim Matejev zapis, ki je vreden razmisleka o tem kdaj, kje, kako in koliko uporabljamo svoje (pametne) mobilne telefone, wi-fi, tablice in ostale digitalne naprave.

Vprašajte se, zakaj imate v svojem stanovanju odprto wi-fi omrežje?

Koliko let vam že pišem, da so brezžična omrežja izjemno smrtonosna za vaše telo?! Kljub vsemu še vedno v žepu nosite svoj telefon, imate na sebi brezžične slušalke in spite in živite v prostorih, kjer je ogromno sevanja s strani brezžičnih aparatov in električnih vtičnic. Stavim, da ima vsak ob svoji postelji električno vtičnico, ki mu celo noč seva v glavo.

Ko greste z avtom v službo ali pa na izlet, kolikokrat med vožnjo brskate po telefonu ali pa se pogovarjate s prijateljico ali pa celo svojemu otroku date v roke telefon, da igra igrice samo zato, da imate mir? Ali ste že opazili, da prihajate v službo ali domov popolnoma izžeti, izčrpani in z meglo v glavi? In še vedno ne razumete, zakaj? Če na leto z avtom naredite 10.000 kilometrov (večina jih naredi dvakrat ali celo štirikrat več), to pomeni, da ste v avtu preživeli 10.000 minut, kar pomeni 166 ur oziroma 7 dni na leto.

Razlog, da smo utrujeni, je na prvem mestu elektromagnetni smog in povečana koncentracija kemikalij, ki smo jim vzpostavljeni v avtu. Lep primer je norost, da predvsem ženske kupujejo tiste strupene dišeče smrekice ali druge dišavne obešanke, ki vam spuščajo strup direktno v obraz. Ali zdaj vidite, kako neumni smo ljudje? Načrtno zastrupljamo sami sebe. Največji problem človeka v avtomobilu so brezžične tehnologije, ki vplivajo na njegovo telo z visokofrekvenčnim sevanjem ter velike obremenitve magnetnega polja, ki jim je v avtu izpostavljen. Visokofrekvenčna oziroma mikrovalovna sevanja nas dosegajo predvsem zaradi uporabe mobilnih telefonov in brezžičnega omrežja. Prepričan sem, da večina ljudi nima pojma, kaj pomeni Faradayeva kletka.

Faradayeva kletka je omejen prostor, ki razločuje električno polje. Če ste v Faradayevi kletki, pomeni, da elektromagnetno valovanje ne more priti do vas. Avto je Faradayeva kletka. Boljši avto imate, močnejša je kletka. Seveda bo vsak človek najprej pomislil: »Super, elektromagnetni valovi ne morejo do mene, kar pomeni, da sem v avtu varen.« Res je, v avtu ste varni, dokler niste tako neumni, da v avto vgradite brezžično tehnologijo in prinesete v avto svoj telefon, tablico in še kaj. To pomeni, da imate v avtu sedaj mali milijon brezžičnih tehnologij, ki sevajo znotraj avtomobila in ne morejo ven, vi in vaši otroci pa dobite vso nakopičeno elektromagnetno sevanje direktno v svoje telo.

Če pogledamo naš telefon, se bo med vožnjo tako kot vsaka druga brezžična tehnologija, nenehno povezoval z baznimi postajami s ciljem, da dobimo boljši signal. Vsakič, ko gremo mimo baznih postaj, se naši telefoni, GPS, tehnologija v avtomobilih, z njimi prevezujejo, kar ves čas dviguje in povečuje elektromagnetno sevanje v notranjosti avtomobila. Ker je avto v resnici Faradayeva kletka, ki ovira prehod signala, bodo naši telefoni in tablice morali sevati z maksimalno močjo, da vzpostavijo stik z baznimi postajami.

Še bolj pa se poveča sevanje, če imamo prižgan prenos podatkov, wi-fi ali bluetooth. Seveda ne smemo pozabiti na naše aplikacije, ki jih imamo na telefonu ali tablicah, ki načrtno in nenehno preverjajo temperaturo zraka, novice, status na FB, e-pošto, itd., kar pomeni, da v avtu načrtno povečujemo in proizvajamo elektromagnetni smog. Ta se v avtu, ki deluje kot Faradayeva kletka, nenehno odbija in zadržuje ter v velikih koncentracijah vstopa v naše telo in nas postopoma izčrpava in ubija.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.