Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako odpraviti zobobol?

To, kar si boš prebral v nadaljevanju, niso zdravniški nasveti ali priporočila, temveč moje osebne izkušnje pri omilitvi in odpravi zobobola.

Pred dobrim tednom dni sem imel hud zobobol in sicer me je bolela spodnja desna sedmica. Ko sem kontaktiral svojega zobozdravnika, pa sem izvedel, da je še en teden na dopustu. Zanimivo je, da to ni bilo prvič, da sem ravno takrat, ko je bil moj zobozdravnik na dopustu, imel zobobol. Tako mi ni preostalo drugega, kot da si nekako pomagam sam in omilim bolečino. Ena rešitev bi sicer bila, da vzamem Lekadol, vendar nisem pristaš jemanja zdravil, zato sem iskal drugo možnost, da nekako omilim zobobol na kolikor toliko znosno raven.

Spomnil sem se, da imam kar nekaj knjig o akupresuri in kako je lansko leto moj nasvet, kako ublažiti zobobol, pomagal eni moji dobri prijateljici. Najprej sem poskusil z akupresuro in sicer na način, ki sem ga priporočil lansko leto, malo prej omenjeni prijateljici.

Nasvet je iz knjige ZDRAVJE JE V TVOJIH ROKAH, ki jo je napisal Devendra Vora. Omenjena knjiga je že vrsto let razprodana, tako da boš morda našel še kakšen izvod v kakšnem antikvariatu ali na Bolhi.

Po ajurvedi je konica prsta (kazalec, sredinec, prstanec in mezinec), povezana z določenim zobom. Več si lahko pogledaš na spodnji sliki. Če nenehno pritiskamo na katerokoli točko več kot 3 minute, to omrtviči organ, ki je povezan s to točko. Tako sem za malo več kot 3 minute neprekinjeno pritiskal na konico mezinca. Sicer je bilo malenkostno olajšanje, a ne takšno kot sem pričakoval, zato sem iskal naprej.

tocke-zobobol
Slika prikazuje, kateri prst stalno pritiskamo, da bi zmanjšali zobobol.

V knjigi Wolfa C. Ebnerja z naslovom ZDRAVLJENJE IN LAJŠANJE BOLEČIN BREZ ZDRAVIL, sem našel naslednje točke za zmanjšanje zobobola in so se kar dobro obnesle. V tej knjigi sem tudi prebral, da toplota bolečine v zobu večinoma še bolj okrepi, kar sem tudi sam izkusil, zato mesta zobobola nisem več grel.

Točke, ki pomagajo pri zobobolu so naslednje:

1. točka

Najbolj pomembna točka je na kazalcu. Pritiskaj hkrati z obema nohtoma na palcih na kazalec, tja, kjer raste noht iz kože. To je potrebno početi vsaj dve minuti, vedno ko začutiš boleči zob.

tocka-kazalec-zobobol

2. točka

Pritiskaj krepko z nohtoma na kazalcih deset sekund na mesto, ki leži točno na sredini med nosom in zgornjo ustnico. Nato narediš kratek odmor in potem spet masiraš deset sekund.

3. točka

Položi oba sredinca na vdolbino pod sklepom na čeljustih, na najbolj spodnjem delu ličnice. Masiraj krepko in sicer navzgor – najmanj dve minuti.

4. točka

Pomaga tudi akupresura ušesnih mečic. Pri zobobolu na levem območju ust položi na levo ušesno mečico med palec in kazalec in masiraj njen zadnji del navzdol – dve minuti. Če te boli zob na desnem delu ust, narediš enako, le da desno mečico masiraš navzgor. To ponavljaš vsako uro, dokler bolečina ne pojenja.

Nasvet, ki mi je po mojem mnenju najbolj pomagal pri omilitvi zobobola, pa je bil iz knjige ENERGIJSKA MEDICINA, avtorice Donne Eden.

Vsak zob je povezan z določenim meridianom v telesu in s pomiritvijo tega meridiana vplivamo tudi na razbolel predel pri zobobolu. Pomiritev teh meridianov ne bo samo ublažila bolečine, temveč bo sprožila tudi proces zdravljenja.

Donna Eden je to tehniko posredovala številnim strankam, ki so trpele zaradi bolečine, ki jo je povzročila nezdravljena luknja v zobu. V nekaj primerih so te stranke naposled le obiskale zobozdravnika, da bi zapolnil luknjo v zobu, vendar je ni mogel najti. Torej se zobje lahko pozdravijo!

Donna je tri luknje v zobu, katere je odkril njen zobozdravnik, sama pozdravila s štiritedenskem vsakodnevnim pomirjanjem meridiana, povezanega s prizadetim zobom. Takšen način lajšanja zobobola nas vsaj okrepi, preden obiščemo zobozdravnika, lahko pa, kot smo videli iz zgornjih primerov, celo pozdravi zobobol.

Kateri zobje so povezani s posameznimi meridiani?

Zobje zgoraj:

 • Enka – trebuh
 • Dvojka – srce
 • Trojka – pljuča
 • Štirica – žolčnik
 • Petica – trebuh
 • Šestica – vranica
 • Sedmica – tanko črevo
 • Osmica – vranica

Zobje spodaj:

 • Enka – krvni obtok in spolni organi
 • Dvojka – debelo črevo
 • Trojka – krvni obtok in spolni organi
 • Štirica – debelo črevo
 • Petica – jetra
 • Šestica – trojni grelec
 • Sedmica – tanko črevo
 • Osmica – ledvice

Ker sem imel težave s sedmico spodaj, sem pritiskal na točko meridiana tankega črevesja. Na roki TČ2 in TČ8, ter na nogi M66 in T36.

Velja omeniti, da sem si pri zobobolu pomagal tudi z Zapperjem in sicer sem 3 x dnevno (zjutraj, opoldne, zvečer) po 7 minut izvajal zapper terapijo.

Kombinacija akupresure in zapper terapije pa mi je pomagala, da so bolečine v enem dnevu izginile in do sedaj, ko to pišem (šest dni je od zobobola), niso vrnile.

Še vedno pa izvajam akupresuro na točkah meridiana tankega črevesja in enkrat dnevno (zjutraj) si naredim zapper terapijo za 7 minut.

Kaj od naštetega in v kolikšni meri bo pomagalo tudi tebi, ko se boš soočal z zobobolom, ti ne vem povedati, a sem prepričan, da boš s pomočjo omenjenih pristopov zobobol vsaj omilil, če ne celo odpravil.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.