Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako zdrave so maščobe za naše telo?

Od gospodične Ane sem dobil vprašanje, ki se nanaša na vlogo maščob v našem telesu. Pri odgovoru mi je pomagala tudi nutricionistka Maja Jeereb.

Vprašanje

Pozdravljeni!

Kaj menite o vlogi “zdravih” maščob za naše telo? Veliko je reklamiranja o mlečnih in drugih izdelkih z manj maščobami in večinoma se jim ljudje izogibajo. Na spletu so si članki na to temo dokaj nasprotujoči. Jaz menim, da ljudje potrebujemo zdrave maščobe, za dobro delovanje možganov, naše celice morajo biti “naoljene”.

Jaz osebno zaradi maščob nimam težav s težo, pojem pa dosti masla in lososa. Zdrava se mi zdijo tudi kokosovo in oljčno hladno-stiskano olje in še nekatera druga. Zato me zanima, kaj menite ali so res maščobe tiste, ki redijo, ker poznam marsikoga, ki mu ne uspe izgubiti nekaj kilogramov, pa poje dosti manj “maščob” kot recimo jaz.

In potem mi kdo reče, da so severni medvedi tako obloženi ravno zaradi lososa 😉 in da zato ga ne bodo jedli. Po drugi strani se vprašam, če mi te “zdrave” maščobe zapirajo žile – delajo holesterol. Vesela bi bila kakšne besede na to temo.

Ana M.

Lep pozdrav

Odgovor – Robert Goreta

Ana, pozdravljeni!

Hvala za vaše vprašanja. Pod mojim odgovorom si lahko preberete še nasvet od nutricionistke Maje Jeereb, ki vam je še bolj podrobno odgovorila, kar se tiče maščob, jaz bom predal le svoje osebne izkušnje.

O “mitu o holesterolu” lahko na internetu najdete kup informacij.

Prehranska in farmacevtska industrija ter zdravniški lobi (mimogrede vsi trije so med seboj povezani) marsikaj “lansirajo” v svet s tem, da povečajo prodajo svojih proizvodov. Podobno je margarina izpodrinila dobro staro maslo, največji marketinški nateg, ki sem ga videl v zadnjem času pa je margarina z maslom.

Naša babice niso poznale olj, uporabljale so svinjsko mast, tiste iz ZDA pa tudi kokosovo olje. Slednje je najboljša alternativa običajnemu olju in tudi sam kokosovo olje uporabljam že več let.

Zelo dobre knjige na tematiko o kateri sprašujete so:

  • Anita Šupe: RESNICE IN MITI O HRANI
  • John A. Mcdougall, Mary Ann Mcdougall: ŠKROB JE REŠITEV

Kar se tiče mleka in mlečnih izdelkov – izogibati se je potrebno homogeniziranemu mleku. Precej boljše je pasterizirano, ki pa ga je v trgovinah bolj težko dobiti, še boljše je mleko iz mlekomata, daleč najboljše pa zagotovo tisto, ki ga dobiš direktno od kmeta in veš kako je bila krmljena žival in v kakšnih pogojih živi. Sam osebno ne kupujem izdelkov, ki imajo “nižjo vsebnost maščob” saj le-ti “light” izdelki (pogosto so to sadni jogurti) skoraj vedno vsebujejo namesto sladkorja, sladilo aspartam, kateremu se je tudi dobro izogniti, če je le mogoče.

LP, Robert Goreta

Odgovor – Maja Jeereb

Ana, pozdravljeni!

Vloga maščob v naši prehrani je izredno pomembna. Maščobe potrebujemo za normalno delovanje telesa, saj sodelujejo v številnih pomembnih procesih v našem telesu: imajo vlogo transporta maščobotopnih vitaminov (to so A, D, E in K), sodelujejo pri uravnavanju krvnega tlaka in holesterola, potrebne so za dobro delovanje kognitivnih sposobnosti, za zdravje kože, las in nohtov itd. V današnjem času prevladuje mnenje, da so maščobe glavni krivec za težave povezane s prekomerno težo. Resnica je malce drugačna: glavna težava prekomerne teže je v vnosu prevelike količine maščob skupaj z enostavnimi ogljikovimi hidrati. Težavo je potrebno rešiti celostno.

Najprej predlagam, da si pišete dnevnik, poglejte svoj jedilnik in v kolikor najdete na njem živila navedena spodaj, se vprašajte ali bi jih lahko zamenjali z bolj zdravimi živili. Nato postopoma zamenjajte nezdrava živila z bolj zdravimi alternativnimi viri in več kot polovico težave boste rešili. Maščobe omejite na 15-30% vsega kar zaužijete, od tega mora biti vsaj 2/3 nenasičenih.

Glavni “strupi” v sodobni prehrani:

  • rafiniran sladkor in vsi izdelki, ki vsebujejo rafiniran sladkor
  • rafinirana sol in vsi izdelki, ki vsebujejo rafinirano sol
  • rafinirana moka in izdelki, ki vsebujejo rafinirano belo moko
  • homogenizirano mleko (ter vsi mlečni izdelki iz homogeniziranega mleka)
  • hidrogenizirana maščoba (na primer margarina in vsi izdelki, ki vsebujejo to vrsto maščobe)
  • vse predelane mesnine (salame, paštete, hrenovke, …)

Moj predlog je, da se v celoti izognete vsem zgoraj naštetim “strupom” in jih nadomestite z zdravimi viri (sladkor zamenjajte na primer z melaso ali agavinim sirupom, sol uporabljate le nerafinirano – na primer solni cvet, kravje mleko zamenjate z rastlinskimi napitki na primer ovseno ali mandljevo mleko, belo pšenično moko zamenjajte s polnovrednimi vrstami). Izogibajte se mesnim izdelkom in sladkarijam.

Z izogibanjem mastim jedem boste preprečili vnos napačnih maščob, dobre maščobe pa lahko vnesete z dodajanjem kvalitetnega hladno stiskanega rastlinskega olja (na primer laneno olje, konopljino olje) – 3x dnevno po 1 žličko ob obroku (spijete skupaj z vodo), na solate si lahko dodajate hladno stiskano oljčno ali bučno olje, v presne sladice 100% kokosovo olje, 1x dnevno zaužijte pest kvalitetnih semen (lanena, chia, bučna, sezam) in oreščkov (mandlji, orehi).

V smutije lahko dodate avokado in semena. Če uživate živalske maščobe, namesto mesa predlagam ribe (skuša, sardina), od mlečnih izdelkov in jajc pa le izdelke biološke reje, torej nič predelanih in homogeniziranih izdelkov ter še te v omejeni količini. Torej nikakor se maščobam ne izogibajte, saj jih nujno potrebujete za normalno delovanje vašega telesa.

Potrebno je le pogledati kakšne maščobe uživate in v kakšni kombinaciji. Recepte za zdrave jedi lahko najdete na moji spletni strani MojeZdravje.net rubrika zdravi recepti: http://www.mojezdravje.net/objave/zdravi-recepti/

V branje vam svetujem tudi odlično knjigo Kitajska Študija.

LP, Maja Jeereb

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.