Košarica

V košarici ni izdelkov.

Moja “posteljna” spoznanja

Zadnji dnevi so bili pri meni izjemno zanimivi, saj sem si postavljal različna življenjsko pomembna vprašanja. Prejšnji teden sem bil na »prisilnem dopustu« (bolniški), saj sem imel vročino in sem praktično celo sredo preležal v postelji.

Ko ležiš v postelji in nimaš česa početi, ti po glavi hodi marsikaj. Postavljaš si različna vprašanja, iščeš določene odgovore, in seveda se želiš čim prej pozdraviti ter tako čim prej iti »back on the track«. Včasih gre, a včasih ne, in je tako »prisilni počitek« lahko dolg še kaj več kot pa le nekaj dni.

Ko sem tako ležal v postelji, sem razmišljal od »darilu«, ki sem ga dobil. Če imaš vročino, potem se je dobro vprašati, kje si bil »prekurjen«, na katerem področju je potrebna sprememba in kako delovati v bodoče, da se to ne bo ponovilo. Starodavni narodi učijo, da ima vsaka bolezen, vsaka nezgoda, vsako srečanje, vsake sanje … vse v naših življenjih svoje sporočilo.

Žal v sodobnem času vse bolj in bolj hitimo, sploh se ne ustavimo več, ne zadihamo in ne poduhamo cvetlic, če se malo poetično izrazim. Sporočil, ki nam jih prinašajo takšni ali drugačni »sli«, sploh ne opazimo saj smo povsem fokusirani na druge »bolj pomembne« stvari.

V času mojih »posteljnih aktivnosti« sem se spraševal tudi, kaj v življenju dejansko deluje in kaj ne. Na področju osebnostne in duhovne rasti ter zdravja je toliko medsebojno si nasprotujočih informacij, da se je resnično težko znajti. Več ko »iščeš«, bolj si zmeden. Od prijatelja Borisa sem dobil v dar dve odlični knjigi, ki sta mi dali določene nove vpoglede v življenje. Prva je njegova nova knjiga »Zdravje je v nas«, druga pa od Anite Moorjani z naslovom »Z roba smrti v pravi jaz«.

Prejšnji vikend sem tako intuitivno odprl knjigo »Zdravje je v nas« na strani, kjer se začne poglavje Veliko razodetje. S tekstmarkerjem v roki sem si podčrtal najbolj pomembne misli in prepoznaval različne stopnje v življenju (Šola misterijev jih navaja pet), skozi katere se »premikamo« na naši poti življenja. Podrobnosti o vseh teh stopnjah ne bom navajal, boljše je, da si jih sami preberete v knjigi.

Druga knjiga, ki me je »razsvetlila«, če smem tako reči, je »Z roba smrti v pravi jaz«. Anita je dejansko potrdila to, kar že sam nekaj časa vem in opažam. Da bolj ko raziskuješ določene »zdravilne« sisteme, načine prehranjevanja in zdravstvene nasvete, bolj so si med seboj nasprotujoči. Vsak od njih sicer prinese človeku marsikaj dobrega, vendar preveč informacij lahko škoduje, kajti ko si prestrašen in zmeden, ne veš več, »koga in kaj« poslušati.

Podoben si osličku, ki se je znašel pred dvema kupoma sena, in ker se ni mogel odločiti, kje naj začne jesti, je umrl od lakote. V simbolnem smislu tudi mi nekako »umremo«, ko smo neodločni in ne prisluhnemo svojim notranjim vzgibom, srcu in občutkom v trebuhu. Naučeni smo, da nekako drugi ljudje vedo več in bolje od nas, in tako odgovore za izzive iščemo navzven, namesto da bi se obrnili navznoter.

Ob tem sem se spomnil tudi mojih dilem, ki sem jih imel pred leti, kar se tiče numerologije. Dejansko imamo dve šoli numerologije – kaldejsko in pitagorejsko. Vsaka ima svoj sistem pretvorbe črk v številke, med seboj pa sta si nasprotujoči. Tako imaš lahko v kaldejskem sistemu »srečno« ime, a v pitagorejskem »nesrečno«. Seveda je lahko tudi obratno.

Pred leti sem oba sistema vrgel skozi okno in zopet spremenil ime in priimek v to, kar sem bil ob rojstvu, saj sem končno dojel, da poanta ni v spreminjanju imena in priimka, temveč v tem, da sprejmeš samega sebe.

Razmišljal sem tudi o prepričanjih in o tem, kako smo ljudje »omejeni« in »naučeni«. Tako smo npr. v Krščanski tradiciji naučeni, da za pomoč in vodstvo prosimo »nebesa«. Tej naši »navadi« pa se čudijo starodavni narodi v Južni Ameriki, ki za nasvet in pomoč prosijo Mater Zemljo in ne nekih »nebes« tam zgoraj.

V najbolj znani krščanski molitvi »Oče naš« je omenjeno (citiram): »… pridi k nam tvoje kraljestvo, zgodi se tvoja volja kakor v nebesih tako na zemlji …« V moji e-knjigi Pesem, navdihni me, imam nekoliko spremenjeno molitev Oče naš hvaležnosti, kjer je zgornji stavek povedan malo drugače: » … v meni se nahaja tvoje kraljestvo, tvoja volja se udejanja skozme, tako v mojih mislih, kakor v mojem srcu …« Torej nebesa niso nekje tam »zgoraj«, temveč »tukaj in zdaj«.

Naj za konec povzamem, kaj si velja zapomniti iz današnjega članka. Predvsem to, da delujte v življenju neustrašno, brez strahov, ter da vedno, kljub vsem nasvetom in priporočilom prisluhnite samim sebi, svoji notranji modrosti. Zavedajte se, da ste dovolj dobri, vredni in ljubljeni, in da vas Vesolje in Mati Zemlja podpirata na vsakem koraku. Potrebno se je le prepustiti, zaupati in biti odprt za sporočila in darila, ki nam jih prinašata.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.