Košarica

V košarici ni izdelkov.

Koristi tuširanja z mrzlo vodo

V mesecu juniju sem napisal članek z naslovom Ljudje, katerim je uspelo »nemogoče«. Priporočam ti, da si ta članek, preden začneš z branjem današnjega blog zapisa, v celoti prebereš saj boš potem lažje razumel-a vsebino v nadaljevanju.

Za Wima Hofa in njegovo posebno dihanje (imenovano tudi Tummo dihanje) ter tuširanje z mrzlo vodo, sem izvedel že oktobra 2016. Takrat sem sicer izvajal vaje dihanja, vendar pa se nisem upal tuširati s povsem hladno vodo in sem tako uporabljal mlačno. A to ni bilo to … Letos junija sem se odločil, da grem »do konca« in sedaj je vedno, ko se tuširam, ročka za tuš v skrajno modrem področju, kar pomeni, da je teče samo mrzla voda brez dodatka tople.

Sicer sem za tuširanje z mrzlo vodo izvedel že kakšnih pet, šest let prej, vendar iz enega drugega vira in nič ni bilo omenjeno kako se s posebnim dihanjem pripraviš na mrzlo prho. Takrat sem si tuširal z mrzlo vodo le noge in … brrr, to ni bilo ravno prijetno tako da sem proceduro hitro opustil. Toda, ko sem letos junija dodal še dihanje po Wim Hof Metodi je vse skupaj postalo veliko lažje in sedaj mi je mrzla prha v pravi užitek in veselje. 🙂

V sodobni družbi smo ljudje nekako navajeni na »cono udobja«, tudi kar se tiče temperatur. Pozimi se »pritožujemo« nad hladnimi dnevi, poleti pa spet obratno, pritožbe letijo na račun »previsokih« poletnih temperatur. Skratka, povprečnemu človeku nikoli ni prav in vedno najde nek razlog za pritoževanje. Toda to udobje nas korak za korakom oddaljuje od narave saj naše telesne funkcije postajajo vse bolj zakrnele. Namreč, telesu s cono udobja, vzamemo sposobnost prilagoditve na različne temperature.

Tako tudi hipotalamus, ki se nahaja v naših možganih in ki uravnava našo telesno temperaturo, lakoto, obnašanje, žejo, utrujenost, spanje … sčasoma ne deluje več pravilno. Poznamo več poti delovanja hipotalamusa:

 1. hipotalamus – hipofiza – ščitnica
 2. hipotalamus – hipofiza – skorja nadledvične žleze
 3. hipotalamus – hipofiza – spolne žleze.

Skratka, nepravilno delovanje hipotalamusa vpliva na ščitnico, spolne in nadledvične žleze.

Ko smo izpostavljeni mrazu ima to za naše telo več dobrih lastnosti:

 • Izboljša se prekrvavitev telesa.
 • Naše srce postane močnejše.
 • Lasje postanejo bolj sijoči.
 • Koža postane bolj napeta.
 • Poveča se naša raven energije.
 • Izboljša se naše splošno počutje.
 • Lažje se borimo proti okužbam.
 • Poveča se naša samozavest.

V telesu imamo več kot 125.000 kilometrov krvnih žil. Če naš krvno-žilni sistem deluje pravilno, potem je tudi naše zdravstveno stanje boljše saj preko žilnega dobimo dovolj hranil in kisika. V kolikor pa naš krvno-žilni sistem ne deluje dobro pa mora naše srce slabo prekrvavljenost kompenzirati s hitrejšim bitjem.

Kaj se zgodi v telesu, ko se naučimo postopoma izpostavljati hladni vodi?

 1. Ponovno aktiviramo in prekrvavimo vse žile in tako razbremenimo srce.
 2. Znižamo raven stresnega hormona v telesu.
 3. Ustvarimo boljši pretok krvi.
 4. Ko okrepimo krvno – žilni sistem nas mraz ne gane več, kajti žile se nemoteno skrčijo in toplota ostane v telesu.

Skratka, izpostavitev hladni vodi, ko smo pod tušem ali ko gremo plavati v mrzlo vodo, ima kup dobrodejnih učinkov na naše telo. Vendar, kot sem že dejal – preden se bo kdorkoli od bralcev članka odločil, da se loti prhanja z mrzlo vodo je priporočljivo, da se pravilno nauči dihanja po Wim Hof metodi, kot je opisano Wimovi knjigi Metoda Wima Hofa, ker so v tem primeru zdravilni učinki prhanja oz. kopanja, mnogokratni.

metoda-wima-hofa

P.S. Moj prijatelj Emil to metodo že kar lep čas praktično izvaja in je svoje prijatelje in tudi mamo naučil WHM dihanja in prhanja. Če želiš se lahko obrneš nanj. Piši mi in ti bom posredoval njegov kontakt.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.