Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ljudje, katerim je uspelo »nemogoče«

Življenje je polno presenečenj in različnih čudežev, ki včasih že kar sodijo v »zono somraka«, kot je bil naslov pred mnogimi leti izjemno popularne televizijske nadaljevanke. Vedno so in vedno bodo obstajali ljudje, ki znajo »stopiti izven okvirjev« in dajo drugim ljudem misliti, kaj vse je mogoče in da so čudeži lahko del vsakdana.

Že pred nekaj leti sem na svojem blogu pisal o Meiru Schneiderju, moškemu, ki ima od zdravnikov uradno potrdilo, da je bil slep. Namreč, zdravniki so mu dejali, da je njegov vid neozdravljiv. A to Meira ni ustavilo, saj si je s pomočjo različnih vaj za vid uspel v popolnosti povrniti vid in danes vidi, bere, piše in vozi avto. S svojimi nasveti, kako si izboljšati vid, je pomagal že več tisočem ljudem.

Pravijo, da je avtizem neozdravljiv, toda to za Barrya in Suzy Kaufman ni predstavljajo ovire. Njun otrok je bil rojen kot avtist. Zdravniki so dejali, da naj preprosto odnehata, da bo njun otrok vedno nekoliko »drugačen« od ostalih. A se nista vdala. S svojim sinom sta se veliko ukvarjala, ga imela rada, skrbela zanj, ga izobraževala, ga sprejela takšnega kot je, in kot posledica vsega tega njunega prizadevanja je sin ozdravel. Nista poslušala zdravnikov z njihovimi »diagnozami«, temveč sta sledila svojemu srcu in notranjemu vzgibu, zato lahko njun sin sedaj živi nadpovprečno srečno in radostno življenje.

Pred šestimi leti sem tudi že omenil Clemensa Kubya, ki je bil svoj čas paraplegik. In če si paraplegik, je potem po znanstveni paradigmi »nemogoče« ozdraveti in spet hoditi. A Clemensu je to, kljub drugačnim napovedim, uspelo, kar je opisal tudi v svoji knjigi Mental Healing.

Podobna zgodba je tudi z Morrisom E. Goodmanom, ki je nastopil v filmu Skrivnost. Če si si omenjeni film pogledal-a, potem veš, da je Morris imel 10. marca 1981 hudo letalsko nesrečo, po kateri je pristal v bolnici popolnoma paraliziran, in da so zdravniki bili mnenja, da bo preostanek življenja preživel kot »rastlina«. Vendar se Morris ni kar tako vdal. Vztrajno je imel pred očmi cilj, da bo do Božiča shodil in šel na svojih nogah iz bolnišnice. To mu je tudi uspelo in dandanes je poznan kot »Miracle Man« in je uspešen motivacijski govornik.

Vsaka od malo prej omenjenih zgodb je po svoje neverjetna, a resnična ter človeka navdihne, da se začne bolj zavedati svojih sposobnosti in česa vsega sta njegov um in telo zmožna. Ko zberemo pogum, stopimo izven okvirjev in smo dobesedno »gluhi« na vse pripombe okolice, ki nam govori, da je to »nemogoče«, takrat se lahko zgodijo čudeži.

Naslednja zgodba je še bolj neverjetna in zaradi tega človeka so morali celo na novo napisati medicinske učbenike, kajti v njih je v preteklosti pisalo, da človek ne more vplivati na avtonomni živčni sistem. Ali si lahko predstavljaš, da gre neki moški v kratkih hlačah na Mount Everest in da pelje skupino ljudi (ki so, mimogrede, tudi vsi v kratkih hlačah) na Kilimanjaro ter da ravno tako v kratkih hlačah preteče Arktični maraton?

Saj vem, da si tole prebral-a nejeverno, češ saj ni prvi april, toda človek, kateremu je to uspelo in je še druge naučil, da je to mogoče, je Wim Hof imenovan tudi »Ice Man«. Več o njem najdeš na njegovi spletni strani www.wimhofmethod.com. Ko je pred dnevi na Facebooku neki moj prijatelj objavil, kako je njegova mama s pomočjo te metode ozdravila dolgoletno nespečnost in tudi visok krvi pritisk, sem se tudi jaz (ponovno) odločil, da začnem s tem posebnim dihanjem in prhanjem z mrzlo vodo.

Rezultati so zanimivi, predvsem pa imam občutek, kako se mi je povečala raven energije in kako lahko določene čustvene situacije, ko jih zavestno prediham, predelam z večjo lahkoto in hitreje pustim za seboj. Trenutno berem tudi njegovo knjigo Metoda Wima Hofa, ki je resnično vredna branja.

Skratka, kot vidiš, čudeži so mogoči oz. ljudje imamo s svojimi mislimi, dihanjem, vajami, telovadbo in še čem precej večji vpliv na svoje telo, zdravje in dobro počutje. Ugotavljam, da smo sodobni ljudje preveč »pomehkuženi« in da živimo v prevelikem »udobju«, kar se nanaša tudi na temperaturo, ki je vedno nekako med 20 in 22 stopinjami. Slednjo temperaturo ohranjamo skozi celo leto »umetno«, pozimi ogrevamo, poleti pa hladimo s klimo. Da o tem, da smo pozabili pravilno dihati in da se premalo gibljemo v naravi in na svežem zraku, rajši ne govorim.

Draga bralka, dragi bralec članka … predal sem ti nekaj uporabnih informacij, za katere upam, da te bodo »premaknile« iz cone udobja ter ti dale misliti, da zmoreš več, kot so ti do sedaj povedali. Za to, da boš izboljšal-a svoj imunski sistem ter povečal-a raven energije, pa bo treba seveda nekaj narediti, malo potrenirati, ali po domače – dvigniti rit. Vem, da smo danes vsi preveč zasedeni, toda ne glede na našo zasedenost in časovno omejenost, čas, ki si ga vzamemo zase, se nam sčasoma bogato obrestuje.

Zaupaj vase, misli nase in pogumno ter brez izgovorov stopaj po svoji poti!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.