Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako “zdrave” so energijske pijače?

Študije so pokazale, da je uživanje energijskih pijač zelo škodljivo, zato si v Evropski uniji prizadevajo za prepoved v prosti prodaji. Na podlagi nacionalne zakonodaje so energijske pijače že prepovedane v Franciji, Nemčiji in na Danskem.

Energijskim pijačam je najpogosteje dodan kofein, taurin in glukonolaktonom. Te substance vplivajo na centralni živčni sistem in priskrbijo tako imenovano motivacijsko energijo.

V Sloveniji popijemo več kot štiri milijone pločevink različnih energijskih pijač na leto. Prva se je pojavila pred 15 leti. Slovenija je bila ena izmed prvih držav, ki je začela uvažati znamko Red bull.

Energijske pijače lahko povzročijo dvig telesne teže, živčnost, razdražljivost, nespečnost, hitro bitje srca in povišan krvni tlak, v skrajnem primeru pa tudi zastoj srca. Energijskih pijač nikar ne dajajte otrokom in ne dovolite, da bi jih pili mladostniki! Nikar ne mešajte energijskih pijač z alkoholom!

Otroci in mladostniki so zaradi nižje telesne teže toksikološko izpostavljeni bistveno večjim količinam sestavin, kot so kofein, taurin in glukurunolakton, v primerjavi z odraslimi.

Po raziskavi, ki so jo izvedli na Univerzi v Buffalu je pitje teh pijač nepriporočljivo, ker vsebujejo trikrat, včasih pa tudi do desetkrat več kofeina kot druge brezalkoholne pijače.

Vsebnost kofeina v eni pločevinki energijske pijače je lahko enaka količini kofeina v štirinajstih pločevinkah kokakole.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.