Košarica

V košarici ni izdelkov.

Usodna privlačnost

Ste se že kdaj sami pri sebi spraševali zakaj se vam dogaja, kar se vam dogaja. Zakaj privlačite v svoje življenje ravno te ljudi in zakaj ne drugih? Zakaj se zapletate z vizualno različnimi, a karakterno vedno istimi moškimi ali ženskami? Včasih se nam zdi kot, da bi bili ujeti v neko nevidno zanko svojih prepričanj.

Nekaj primerov … Zakaj ženske, katere je prevaral prejšnji partner skorajda vedno privlečejo v svoje življenje moške, ki jih potem spet varajo? Zakaj ženske, ki so bile prevarane v svoje življenje (takrat, ko so spet samske) privabijo moške, ki so že poročeni in tako postanejo nekomu ljubice? Zakaj ženske privlečejo v svoje življenje alkoholike, čeprav so same v svoji mladosti živele v družini, kjer je vladal alkohol in nasilje? Nehote tako postanejo ravno tisto, kar so najbolj obsojale pri svojih možeh, očetih in materah – ljubice in mučenice.

Toda, da ne bomo govorili samo o ženskah, lahko situacijo obrnemo in namesto žensk uporabimo moške in spet smo pri isti zadevi. In spet je tako, da ko recimo moški vara eno žensko nekaj let, in ko to ženska izve ter se razideta, se zgodi, da naslednjo žensko spet veselo vara. Skratka začaran krog, ki se vrti naprej. Najbolj zanimivo pa je to, da taki moški pravijo, da to ni varanje, ampak zgolj popestritev neke veze!

Partner, ki je prevaran čuti, da v odnosu nekaj škripa. Prej ali slej izve za varanje, izgubi zaupanje in začne sprejemati možnost, da bi tudi sam varal, bodisi iz maščevanja, bodisi zato, da bi si našel novega partnerja. Zaradi varanja spozna, da sam ne nudi partnerju tistega, kar bi moral, partner pa njemu ne nudi najmanj ene pomembne stvari – zvestobe.

Odgovor zakaj, se nam to dogaja kar se nam je skrit v našem otroštvu. Take ženske so vzgajali očetje, ki so bili tako ali drugače čustveno nedostopni (alkoholiki, nasilneži, deloholiki, zaprti vase, …). Otrok potrebuje topel objem, razumevanje, da sme pokazati čustva, da mu starši dajo vedeti, da je dober, toda hkrati je tudi odvisen od svojih staršev. Da lahko preživi, se pogosto ukloni podobi, ki jo imajo o njem. Želi na vsak način ugajati, da bi ga imeli radi. In kaj se zgodi, če oče ne pokaže nobenih pozitivnih čustev in ljubezni, čeprav se otrok trudi? Svoje razočaranje, žalost in jezo potlači v sebi. Vse to se zgodi podzavestno. Vzdušje, ki vlada v družini se mu zdi popolnoma normalno, ker drugega ne pozna.

Tako potem to »domače vzdušje« ti otroci podzavestno prakticirajo tudi v svojih kasnejših ljubezenskih zvezah, čeprav jim to povzroča bolečine. Zato toliko žensk pristane pri možu alkoholiku, ker je imelo že očeta alkoholika. Če ženska slučajno naleti na moškega, ki je ljubeč in dober do nje, se njeni podzavesti zdi to nedomače saj manjka adrenalina in negotovosti, ki jo je navajena. In tako pravega moškega zase dobesedno izžene iz svojega življenja. Ob sebi si (podzavestno) želi moškega, ki bo ravno tako grob in izkoriščevalski do nje, kot pa je bil oče do njene matere. Ta vzorec se ponavlja, dokler se ženska ne zave, kaj počne. Toda tega vedenja se je naučila in ravno tako se lahko nauči tudi novega ravnanja.

Ko je ženska ali moški prevaran, pretepen, ponižan se seveda to trudi skriti pred drugimi in tako neprijetne dogodke potisne le še bolj globoko v svojo podzavest. Seveda, pa za to, da premaga negativne podzavestne vzorce, potrebuje pomoč dobrega psihoterapevta, ki se zna poglobiti v človekovo podzavest. In za konec – o čemerkoli že govorimo, za vsako stvar je v našem življenju neki razlog, pa naj si bo to alkoholizem, nasilje, varanje ali pa kaj drugega. Ljudje si sami s pomočjo svojih misli ustvarjamo pekel ali raj na zemlji.

Avtor članka: Robert Goreta, objavljeno v reviji NAŠA ŽENA, junija 2002

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.