Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ljubezen, seks in vera

V e-mailu, ki sem ga dobil pred dnevi je neka bralka izrazila željo, da bi napisal nekaj o tem, kako lahko vera ustvari zavore pri spolnosti in da si veliko zakoncev sploh ne upa izživeti svojih spolnih strasti in so potem v zakonu nezadovolj(e)ni.

Seks je ena izmed tem, ki v številnih zakonskih spalnicah predstavlja tabu in o njem se celo ne sme pogovarjati, kar je še posebej očitno pri ljudeh z močnim verskim prepričanjem. A ne glede na to, je v neki anketi kar 80 % anketiranih odgovorilo, da ima seks za dober partnerski odnos pomembno vlogo.

Takrat, ko postanemo s svojim partnerjem nezadovoljni v postelji, takrat tudi ni daleč dan, ko postane sosedova trava bolj zelena kot pa domača. Kaj pa to pomeni, pa tudi že vemo – skok čez plot. Zveza med dvema človekoma razpade, ker se v postelji pojavijo prevelike razlike. Kljub temu, da sta partnerja že leta skupaj, še vedno ne poznata dobro eden drugega in ne vesta kaj je drug drugemu pri spolnosti všeč, kaj ju vzburi in kaj ju najbolj zadovolji.

Morda, se bo kdo ob teh besedah le bežno nasmehnil, a je žalostna resnica, da se to v slovenskih spalnicah zelo pogosto dogaja. Seks namesto, da bi postal zanimiv in strasten, postane le rutina, ki se ponavlja iz dneva v dan. Ni več tiste energičnosti in poželenja, ki sta ga partnerja čutila na začetku.

Versko prepričanje je velikokrat vzrok, da se partnerja prvič spolno spoznata šele na poročno noč, pred tem pa še nista skupaj seksala. Sicer vse lepo in prav, a poznani so številni primeri, ko se zakonci kljub veliki ljubezni razidejo, kajti partner jih spolno niti približno ne zadovolji. Poznam primer sorodnice iz Avstralije, ki je 4 leta hodila s fantom in nikoli nista seksala, kajti ona ni hotela imeti s fantom nič vse dokler se ne poročita. Nato je prišla velika in draga poroka, po dobrem letu dni pa sta se že ločila.

Eden izmed največjih razlogov za razvezo je bil – nezadovoljivi spolni odnosi. Ko sta dva človeka skupaj, morata biti zadovoljena, tako spolno, kot tudi čustveno in duhovno. Čeprav imamo pred sabo človeka, ki nas izpopolnjuje na čustvenem in duhovnem nivoju, pa se vseeno čutimo prikrajšane, če nam manjka spolna zadovoljitev. Še posebej je ta zadovoljitev pomembna za ženske, kajti splošno poznano je, da veliko žensk še nikoli ni doživelo orgazma pri spolnem odnosu.

Velikokrat se pogovarjam s svojimi kolegicami, ki imajo svoje fante tudi že po več let, pa sem doslej le redkokdaj dobil odgovor, da bi jo fant resnično znal spolno zadovoljiti. Zadnjič mi je ena kolegica potožila, da s fantom že 4 tedne nista seksala, čeprav se vsak dan vidita in da si bo zaradi tega najbrž poiskala ljubimca oziroma da razmišlja o tem, da bi zapustila fanta. Njena zgodba pa niti približno ni osamljena in takih zgodb je na tisoče v naši mali Sloveniji.

Če pod vsem tem potegnemo črto – spalnica ne bi smel biti le prostor za spanje in pa radosti med rjuhami, ampak tudi mesto, kjer bi se partnerja med sabo pogovorila o svojih spolnih željah, potrebah in pričakovanjih. Tisti partnerji, ki se med seboj znajo pogovarjati tudi o spolnosti imajo veliko bolj srečno in zadovoljno spolno življenje. Kar pa je še najbolj pomembno – ne iščejo užitkov pri skokih čez plot in v zvezi res uživajo ter živijo srečno življenje.

Za veliko ljudi pa je spolnost na žalost tabu tema in pri seksu poznajo le misijonarski položaj, ko pa omeniš npr. še oralni ali pa bog ne daj analni seks, pa si že vsi zatiskajo oči, kot da bi bilo to nekaj slabega in grdega. Ne gre pozabiti, da je zdrava in izpopolnjujoča spolnost tista, ki človeka res naredi živega in srečnega. Pa še to … Ljudje, ki redno seksajo in uživajo v spolnosti živijo dlje.

Avtor članka: Robert Goreta, objavljeno v reviji NAŠA ŽENA, aprila 2002

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.