Košarica

V košarici ni izdelkov.

Največ je vreden človek

Super moderna hiša, najnovejši model avtomobila, vikend na morju z obvezno jahto, nov mobilni telefon s fotoaparatom in kopico dodatkov, obleka po zadnjih modnih trendih, izjemno zmogljiv računalnik, hi-fi sistem, ki zasede polovico dnevne sobe, metrski televizor na tekoče kristale …

Seznam vseh teh najnovejših super modernih (in tudi dragih) tehničnih naprav je neskončen. Imeti več, boljše in najnovejše je že več desetletij trend v sodobni družbi. Vse naštete stvari nam lahko olajšajo življenje, vendar pa vse niso bistvene za naš obstoj. Če nimamo katere od najnovejših tehničnih naprav, ni nič narobe, celo bolje zna biti, saj tako posvetimo več časa eden drugemu.

Kako izgleda sodoben družinski večer? Mati lika, oče gleda televizijo, starejši sin klepeta preko medmrežja, mala hčerka pa se na tleh v dnevni sobi sama igra s kockami. Hčerka si v tej »družinski idili« želi pozornosti, želi si tople besede, želi si, da bi ji kdo povedal, da je vredna, da je pomembna, da je opazna. Toda odziva od staršev ni in ni, brat pa je tudi preveč zatopljen v klepetanje preko spleta, da bi se posvetil mali sestrici.

Malo bitje, ki je v svojih najbolj občutljivih letih, ko vsaka stvar lahko hitro prizadene njegovo samopodobo, je tako hočeš nočeš prepuščeno samo sebi. V takšni situaciji je bil morda storjen odločilen korak k zanikanju samega sebe oz. k slabi samopodobi in malo bitje si misli, da ni vredno ljubezni in pozornosti.

In v čem je vrednost človeka? Vrednost človeka ni v tem, kaj poseduje, kaj dela, kako je izobražen, koliko zasluži – njegova prava vrednost se ne da izmeriti z nobenim denarjem ali katerokoli materialno dobrino. V trenutku, ko nas zapusti (umre) kateri od naših najbližjih, na svetu ni denarja, ki bi to osebo ponovno obudil. Vse, čisto vse, kar je v našem materialnem pojavnem svetu, je minljivo, vključno z našim telesom, zato bi se morali bolj naučiti ceniti odnose in čas, preživet z našimi najbližjimi.

Pa kaj potem, če nam je naš mali Janezek uničil najnovejši hi-fi stolp ali pa se nam je otrok na dvorišču po nesreči s kolesom zaletel v avto in naredil na njem manjšo odrgnino. Bomo zato izgubili živce ter svojega otroka nadrli in ga dali »čez kolena«?

Koliko bolečine, koliko žalosti je že bilo na svetu pri otrocih ravno zato, ker so starši dali prednost materialnim dobrinam namesto njim samim. Ljubezen, objem, nasmeh, stisk roke, potrepljanje po rami – vse to pogreša marsikatero živo bitje, naj bo otrok, najstnik, odrasel ali pa starostnik.

Spomnite se na ta članek, ko se boste kdaj sami znašli v podobni situaciji. Takrat namenite drugemu pozitivno energijo, spodbudno misel ter objem prijateljstva in ljubezni. Verjemite, da vam bo vsak človek iz srca hvaležen, če boste z njim podelili tisto, kar bo v takšnem trenutku najbolj pogrešal in najbolj potreboval.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.