Košarica

V košarici ni izdelkov.

To, kar v sebi čutiš, izrazi in povej naglas

Berem knjigo Louisa Prota NOVE POTI DO ZDRAVJA. Kolikor vem je knjiga že kar nekaj let razprodana, a tale odlomek preprosto moram podeliti s teboj, draga bralka in dragi bralec bloga. Namreč, ta odlomek je še kako zelo resničen.

»Vsakič kadar si ne upamo tvegati in zahtevati tistega, kar si želimo, košček nas umre. Vsakič kadar potlačimo kakšno čustvo, ker »ne bi smeli« tako čutiti, postanemo bolj otopeli. In vsakič, kadar rečemo »da« v resnici pa mislimo »ne«, blokiramo normalni pretok energije, postanemo manj avtentični, manj resnični.

Tu smo zato, da čustvujemo in se izražamo. Zato pa imamo telo. Energija mora nekam iti. Če pa energija, ki izvira iz čustev in občutkov, ni izražena v zunanjem svetu, se obrne sama proti sebi in se pokvari. Danes je povezava med neizraženimi čustvi in boleznijo (od navadnega prehlada do raka) že dobro znana. Kot smo videli, dobijo raka najpogosteje prav »prijazni« ljudje, preživijo pa ga najpogosteje »težavni« pacienti.

In vendar so nas od ranih let učili, naj bomo prijazni in ne težavni. Nagrajeni smo bili – in smo še vedno – če ljudem nismo povedali tistega, kar smo v resnici mislili, ampak ono, kar so želeli slišati. Tako poskušamo izpolnjevati pričakovanja o tem, kakšni »naj bi« bili – ter zatiramo vsa čustva in želje, ki ne sodijo v to sliko.«

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.