Košarica

V košarici ni izdelkov.

Nikola Tesla o naravi sveta

Del enega od številnih intervjujev, ki ga je imel Nikola Tesla, kjer povzemam predvsem njegove komentarje o naravi sveta.

TESLA: Lepoto in vonj cvetlice lahko jemljemo kot zdravilo, sončno svetlobo pa kot hrano. Življenje ima neskončno mnogo vidikov in naloga znanstvenika je, da jih išče v vsaki obliki materije.

TESLA: Nаjprej je bilа energijа, nato materija.

TESLA: Mаterijа je ustvarjena iz prvobitne in večne energije, ki jo poznamo kot Svetlobo. Ta je zasijala in pojavile so se zvezde, planeti, človek in vse kar je na Zemlji in v Vesolju. Materija je odraz neskončnih vidikov Svetlobe; zato je energija starejša od nje. Obstajajo štirje zakoni Stvarstva:

 1. zakon – Izvor vsega je v Nedoumljivem, črnem delcu, ki si ga um ne more zamisliti niti ga matematika ne more izmeriti.
 2. zakon – Širjenje teme (prave narave Svetlobe) iz Nedoumljivega in njena preobrazba v svetlo.
 3. zakon – Potreba Svetlobe, da postane materija.
 4. zakon – Ni začetka in ni konca; trije predhodni zakoni trajajo od nekdaj in Stvarjenje je večno.

TESLA: Zapomnite si: ni ukrivljen prostor temveč je ukrivljen človeški um, ki ne more dojeti Neskončnosti in Večnosti! Če bi to bilo jasno tvorcu relativnosti, bi dosegel nesmrtnost tudi v fizičnem stanju. Če bi jo le želel. Jaz sem del svetlobe. Ona je glasba. Svetloba zapolnjuje mojih šest čutil: jaz jo vidim, slišim, čutim, vonjam, se je dotikam in jo mislim. Mišljenje je moj šesti čut. Delci svetlobe so kot zapisane note. En blisk je lahko celotna sonata. Tisoč bliskov je koncert. Za takšen koncert sem ustvaril okrogle bliske, ki jih pogosto slišimo po ledenih vrhovih Himalaje.

 • NOVINAR: Gospod Teslа, ali vi to glasbo slišite?

TESLA: Vedno. Moje duhovno uho je veliko kot nebo, ki ga vidimo nad nami. Svoje fizično uho sem povečal z rаdаrjem. Če sledimo teoriji Relativnosti, se bosta dve vzporedni črti srečali v Neskončnosti. Tako bo tudi Einsteinova krivulja postala ravna črta. Ko je zvok enkrat ustvarjen, traja večno. Človeku se lahko zdi, da je zvok izginil, vendar on še naprej traja v tišini in ta tišina je njegova največja moč.

 • NOVINAR: Pogosto govorite o vizualizaciji.

TESLA: Vizualizaciji se lahko zahvalim za vse, kar sem ustvaril. Dogodki iz mojega življenja in moja odkritja so pred mojimi očmi tako resnični in vidni, kot vsak pojav in predmet. V mladosti sem se tega bal, saj pravzaprav nisem vedel, za kaj gre. Kasneje pa sem to sposobnost sprejel kot izjemen dar in dediščino. Negoval sem ga in ga ljubosumno čuval. Skozi vizualizacijo sem pri večini izumov delal tudi popravke. In jih seveda potem tako dokončane tudi izdelal. Z vizualizacijo rešujem tudi kompleksne matematične enačbe, ne da bi mi bilo potrebno tudi izpisovati posamezne številke. V Tibetu bi zaradi tega mojega daru prejel status visokega Lame.

Ja, to se tako dela. Moj vid in sluh sta popolna in to lahko svobodno trdim, tudi precej močnejša kot pri ostalih ljudeh. Jaz grmenje slišim na razdalji preko 200 km, na nebu pa vidim barve, ki jih večina sploh ne vidi. Ta boljši vid in sluh imam že od otroštva. Kasneje sem ju tudi zavestno še dodatno razvijal.

 • NOVINAR: Kaj je to sedma prilagoditev?

TESLA: Znаnje o tem, kako se psihične in vitalne energije pretvarjajo v tisto, kar si želimo in o tem, kako dosežemo nadzor nad vsemi čutili. Indijci to imenujejo Joga Kundalini. Vsega tega znanja se je mogoče naučiti, vendar so za to ali potrebna leta ali pa se takšni rodite. Jaz sem se večinoma že rodil s takšnimi znanji. So neposredno povezana s spolno energijo, ki je ob svetlobni najbolj razširjena v Vesolju. Ženska je največji tat te energije, in s tem tudi duhovnih moči. Jaz vem to že od nekdaj in se tako tudi čuvam. Sebe sem razvil v to, kar sem si želel: miselni in duhovni stroj.

 • NOVINAR: Kaj pa deveta prilagoditev, gospod Teslа?

TESLA: Narediti vse, da nikoli, niti za en dan, niti za en trenutek, če je to le mogoče, ne pozabite, kdo smo in zakaj smo na zemlji.

 • NOVINAR: Kaj pa je deseta prilagoditev?

TESLA: Ta je najpomembnejša. Napišite, da se je g.Tesla igrаl. Igrаl se je celo življenje in v tem tudi užival.

 • NOVINAR: Gospod Teslа! Ali s tem mislite na svoja odkritja in vaše delo? Je to bila igra?

TESLA: Da, mladi gospod. Jаz sem se zelo rad igral z elektriko! Vedno me oblije kurja polt, ko poslušam o tistem Grku, ki je ukradel ogenj. Grozna zgodba o ujetništvu in orlih, ki mu kljuvajo drobovje. Kaj Zevs ni imel dovolj strel in gromov, da se je počutil revnega zaradi enega samega ogorka? Tukaj obstaja nekakšen nesporazum.

 • NOVINAR: Bralci našega časnika imajo radi humor. Vendar ste me presenetili z izjavo, da so tudi vaša odkritja, ki predstavljajo neizmerno dobrobit za človeštvo, predstavljajo igro. Mnogi se bodo ob tem namrščili.

TESLA: Drаgi gospod Smith, prav v tem tudi je težava. Ljudje so preveč resni. Če to nebi bili, bi živeli bistveno dlje. Kitajski pregovor pravi, da resnobnost hitro postara.

 • NOVINAR: Ljudje bi radi slišali bistvo vaše filozofije.

TESLA: Življenje je ritem, ki ga je potrebno spoznati. Jаz ta ritem čutim, se po njem ravnam in se mu prepuščam. Je zelo hvaležen in dal mi je znanja, ki jih posedujem. Vse kar živi, je med seboj povezano z globokimi in čudovitimi povezavami: človek in zvezde, ameba in sonce, naše srce in kroženje neskončnega števila svetov. Teh povezav se sicer ne da prekiniti, vendar pa jih je mogoče prilagoditi tako, da človek tudi sam prične ustvarjati nove in drugačne odnose v svetu tako, da starih ne poruši.

Znanje prihaja iz vesolja; naš vid je njegov najbolj dovršen sprejemnik. Imamo dvoje oči: zemeljsko in duhovno. Vztrajati je potrebno, da postaneta eno samo. Vesolje je živo v vseh svojih manifestacijah, kot nekakšna misleča žival. Kamen je misleče in čutno bitje, tako kot so to rastline, zver in človek. Zvezda, ki sije si želi našega pogleda nanjo. Če nebi bili tako zaverovani sami vase, bi razumeli njen jezik in njena sporočila. Človek mora svoje oči in ušesa uskladiti z dihanje, očmi in ušesi Vesolja.

 • NOVINAR: Ko takole govorite, se mi zdi, kot da poslušam kakšen budistični tekst, besede taoistov ali pa Paracelsusov traktat.

TESLA: Dobro se vam zdi! Torej obstajajo splošne resnice in znanje, ki jih je človek posedoval od vedno. Moj občutek in izkušnje mi pravijo, da v vesolju obstaja samo ena materija in ena vrhovna energija z neskončnim številom manifestacij življenja. Najlepše pri tem je, da z eno odkrito skrivnostjo v naravi, odkrijete tudi druge. One se ne skrivajo, tukaj so okoli nas, vendar smo mi slepi in gluhi. Če se čustveno vežemo na njih, nam one same stopijo naproti. Vse je elektrika. Najprej je svetloba, neskončni izvir, iz katerega prihaja materija, ki se razporeja v vseh oblikah, ki predstavljajo vesolje in Zemljo z vsemi njenimi oblikami življenja.

Elektrika sem jaz, oz. če hočete, sem elektrika v človeški obliki. To ste tudi vi, gospod Smith, le da se tega ne zavedate. Svetloba je bila vedno na moji strani. Ali veste, kdo mi je odkril izmenično magnetno polje in indukcijski motor, kar me je tako proslavilo pri mojih šele 26-ih letih? Nekega poletnega večera v Budimpešti sva s prijateljem Sigetijem opazovala sončni zahod. Tisoče ogenjčkov se je vrtelo in plamtelo v tisočih barvah. Spomnil sem se na Fausta in ga pričel recitirati. In takrat sem v svoji zamaknjenosti videl, kako se obrača magnetno polje in kako deluje indukcijski motor. Videl sem jih v soncu!

Zvok ne obstaja samo v gromu, temveč tudi v streli; v njej je pretvorjen v sijaj in barve, in barve lahko slišimo. Govor sestavljajo besede, kar pomeni, da je sestavljen iz zvokov in barv. Vsak grom in strela se razlikuje med seboj in ima svoje ime. Jaz nekatere imenujem z imeni tistih, ki so mi v življenju blizu ali pa po tistih, katere posebej spoštujem.

Po nebu grmi in strela moja mama, sestra, brat Danilo, pesnik Zmaj in osebnosti srbske zgodovine. Imena kot so Izaija, Ezekiel, Leonardo, Beethoven, Goya, Faraday, Puškin in vsi še goreči ognji označujejo jate in skupine strel in gromov, ki ne prenehajo celo noč ter na Zemljo prinašajo potreben dež ali pa zažigajo gozdove in človeške naselbine. Obstajajo takšne strele in gromi, ki ne preidejo. Oni se vračajo in jaz jih prepoznavam med tisočimi drugih.

Jаz sem se hranil s svojimi mislimi, naučil sem se upravljati z občutji, sanjami in vizijami. Od nekdaj sem jih negoval. Tako kot sem negoval tudi svoj zanos. Celo svoje dolgo življenje sem preživel v zanosu. To je bil izvor moje sreče. On mi je pomagal, da sem lahko opravil vse to delo, ki ga je dovolj za še pet življenj. Najbolje je delati ponoči, ker so svetloba zvezd in naše misli zelo tesno povezane.

 • NOVINAR: Dejali ste, da sem jaz, tako kot vsako bitje, svetloba. To mi sicer laska, vendar mi ni povsem jasno, kaj ste s tem mislili.

TESLA: Zakaj pa naj bi vam bilo jasno, gospod Smith? Dovolj je, da temu verjamete. Vse je Svetloba. V samo enem žarku je usoda celotnega naroda; vsak narod ima svoj žarek v tistem velikem svetlobnem viru, ki mu pravimo Sonce. In zapomnite si: niti en človek, ki je kdaj bival, ni umrl. Pretvoril se je v svetlobo in kot takšen obstaja naprej. Skrivnost je v tem, da se ti delci svetlobe pretvorijo v svoje izvorno stanje.

 • NOVINAR: To je vstajenje od mrtvih!

TESLA: Jaz to raje imenujem: povratek v eno od predhodnih energij. Kristus in tudi nekateri drugi posamezniki so poznali to skrivnost. Jaz sem to raziskoval zato, da bi uvidel, kako se ohrani človeška energija. Ona je namreč eden od vidikov svetlobe, občasno enaka kot vrhovna nebeška svetloba. Tega nisem raziskoval zaradi sebe, temveč v dobro vseh nas. Verjamem, da bodo moja odkritja ljudem življenje olajšala, ga naredila bolj znosnega in ga usmerila na duhovnost in moralnost.

P.S. Zanimiv je tudi spodnji video o naravi in številkah. Nikola Tesla je pogosto omenjal števila 3 – 6 – 9 in če poznaš zakonitost teh števil, naj bi poznal tudi zakonitosti Vesolja.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.