Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Življenje je igra … igraj jo!

V svoji prvi knjigi Tam, kjer je volja, tam je pot imam objavljeno naslednjo pesem:

KAJ JE ŽIVLJENJE?

Življenje je dar … sprejmi ga!
Življenje je avantura … udeleži se je!
Življenje je skrivnost … odkrij jo!
Življenje je igra … igraj jo!
Življenje je lepota … poveličuj jo!
Življenje je sestavljanka … sestavi jo!
Življenje je priložnost … izkoristi jo!
Življenje je pesem … zapoj jo!
Življenje je ples … zapleši ga!
Življenje je cilj … dosezi ga!
Življenje je poslanstvo … izpolni ga!

Tisti, ki to pesem že poznate, boste morda opazili, da sem en verz spremenil, ali natančneje povedano – en verz sem pobrisal in ga nadomestil z drugim. V nadaljevanju vam bom tudi obrazložil, zakaj.

Verz, ki »manjka« je sledeči: »Življenje je borba … bori se!« In ko gledamo na življenje kot na borbo za obstanek, se nam po prvem hermetičnem zakonu, ki pravi: »Vse je misel. Vesolje je misel.« dogaja ravno to – življenje nam na krožniku servira priložnosti in situacije, v katerih se moramo neprestano »boriti« za svoj obstoj in prostor pod soncem.

Zakaj bi se borili, če pa vse, česar si srčno želimo, lahko pride v naše življenje kot lahkoten ples? Če mislimo, da je življenje igra, ples, radost, veselje … se vesolje odziva na naša pričakovanja, na naš pogled in na našo vibracijo, ter nam prinese to, kar občutimo v srcu.

Le zakaj »moramo« delovati po vzorcu, da je življenje težko, da je življenje borba, da se moramo za vse stvari zelo potruditi? Ni se nam več potrebno boriti, le svoja zavestna prepričanja in podzavestne vzorce spremenimo … in skupaj z nami se bo spremenilo vse ostalo.

Pred desetimi dnevi sem bil na seminarju Meta skrivnost, ki je bil v Ljubljani. Predavatelj Mel Gill je med seminarjem pogosto izpostavil lahkotnost, igrivost in humor. Da naj si večkrat dovolimo biti otroci ter sanjati na veliko. Da naj se več smejimo, več plešemo in več uživamo v življenju.

Katerokoli knjigo s področja osebnostne in duhovne rasti boste vzeli, sporočilo je povsod podobno – veselimo se, ljubimo se, smejmo se, plešimo, pojmo … Pred dobrimi 70 leti so naredili intervju z največjim izumiteljem sodobnega časa – Nikolo Teslo. Del tega zanimivega intervjuja povzemam tudi v e-mesečniku:

NOVINAR: Kaj pa je deseta prilagoditev?

TESLA: Ta je najpomembnejša. Napišite, da se je g.Tesla igrаl. Igrаl se je celo življenje in v tem tudi užival.

NOVINAR: Gospod Teslа! Ali s tem mislite na svoja odkritja in vaše delo? Je to bila igra?

TESLA: Da, mladi gospod. Jаz sem se zelo rad igral z elektriko! Vedno me oblije kurja polt, ko poslušam o tistem Grku, ki je ukradel ogenj. Grozna zgodba o ujetništvu in orlih, ki mu kljuvajo drobovje. Kaj Zevs ni imel dovolj strel in gromov, da se je počutil revnega zaradi enega samega ogorka? Tukaj obstaja nekakšen nesporazum.

NOVINAR: Bralci našega časnika imajo radi humor. Vendar ste me presenetili z izjavo, da so tudi vaša odkritja, ki predstavljajo neizmerno dobrobit za človeštvo, predstavljajo igro. Mnogi se bodo ob tem namrščili.

TESLA: Drаgi gospod Smith, prav v tem tudi je težava. Ljudje so preveč resni. Če to ne bi bili, bi živeli bistveno dlje. Kitajski pregovor pravi, da resnobnost hitro postara.

NOVINAR: Ljudje bi radi slišali bistvo vaše filozofije.

TESLA: Življenje je ritem, ki ga je potrebno spoznati. Jаz ta ritem čutim, se po njem ravnam in se mu prepuščam. Je zelo hvaležen in dal mi je znanja, ki jih posedujem. Vse, kar živi, je med seboj povezano z globokimi in čudovitimi povezavami: človek in zvezde, ameba in sonce, naše srce in kroženje neskončnega števila svetov. Teh povezav se sicer ne da prekiniti, vendar pa jih je mogoče prilagoditi tako, da človek tudi sam prične ustvarjati nove in drugačne odnose v svetu tako, da starih ne poruši.

Čudoviti um, kot je bil Nikola Tesla, se je zavedal pomembnosti igre, lahkotnosti in igrivosti v življenju. Temu načelu, da je življenje igra, je sledil, dokler ni zapustil naše dimenzije bivanja.

Za konec današnjega članka pa se vrnimo nazaj k malo prej omenjeni pesmi. Kateri verz sem pobrisal, ste že izvedeli. Naj vam še zaupam, katerega sem dodal: Življenje je ples … zapleši ga! Ali ni veliko lepše odplesati skozi življenje, kot pa se boriti z njim?

Naučimo se vsi skupaj nečesa iz zgornjih besed in začnimo gledati na življenje kot igro, ples, petje, lepoto … in da je Vesolje prijazno do vseh nas.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.