Košarica

V košarici ni izdelkov.

Vrnitev h koreninam

V našem življenju je edina stalnica sprememba. Ko sledimo svojemu srcu, notranjim vzgibom in duši, se pred nami odprejo nova vrata, nove priložnosti in sporočila. Določene sočasnosti, ki se pojavijo, nam kar same od sebe pokažejo, kaj nam je v določeni situaciji storiti. Ali tem sočasnostim oz. sporočilom prisluhnemo, ali pa jih ignoriramo? Izbira je, kot vedno, naša.

Vsaka odločitev, ki jo sprejmemo, ima določene posledice. Leta 1999 sem tako začutil, da bi bilo dobro, da na podlagi numerologije spremenim svoje ime in priimek. Vsi, ki berete tale zapis, me poznate pod imenom Roy Goreya.

Marsikdo me je spraševal, odkod moje ime in priimek, odkod izviram, ali sem morda Američan v Sloveniji, ali morda na mojih izobraževanjih govorimo angleško ipd. Ljudem se v takih primerih povedal, da sem leta 1999 naredil numerološko spremembo imena in priimka. Nekaterim se je zdelo to »čudno«, nekateri so me vprašali še o nadaljnjih podrobnostih v zvezi z numerologijo …

Leta 2003, v času pred izidom moje knjige Življenjski diamant, je bil moj mentor Boris Vene. Nekoč sva z Borisom imela zelo zanimiv pogovor v zvezi s spremembo mojega imena. Tej temi sem se kar nekako želel izogniti, saj sem bil še pod vplivom »numeroloških izračunov in vibracij«. Že takrat mi je Boris povedal nekaj zanimivega, in sicer to, da ni poanta v tem, da bežim od sebe s tem, da spremenim svoje ime in priimek, temveč, da spremenim in sprejmem sebe, in bosta pri tem posledično imela moje ime in priimek povsem drugo vibracijo.

drevo-korenine

V zadnjem mesecu dni so se mi v mislih povsem spontano začeli pojavljati različni prebliski v zvezi z mojim imenom in priimkom. Pred dobrimi 14 dnevi sem bil na grobu svojega očeta. Tam sem na nagrobniku videl napis Goreta. In si postavil vprašanja: »Odkod izvira Goreta? Kakšno poreklo ima? Kakšne korenine?« Odgovori so prišli sami od sebe …

Nato sem si ista vprašanja postavil za Goreya in … Ni izvora, ni korenin, ni porekla. Prešinilo me je, da s tem, ko spremeniš svoje ime in priimek, avtomatično odrežeš tudi svoje korenine … in da zanikaš del sebe, svoje bistvo. Pri Goreya sem si postavil še eno pomembno vprašanje: »Ali si lahko predstavljam, da se moji otroci pišejo Goreya?« Odgovor je bil takojšen in odločen NE. In sem obstal. Se zamislil.

A sočasnosti še ni bilo konec. Preko interneta dobim naročilo za eno izmed mojih knjig. V vsako knjigo se podpišem. Tudi tokrat vzamem v roke kemični svinčnik in se podpišem v knjigo. Šlo je, a s težavo. Ob podpisovanju sem moral pošteno »misliti«, kako se podpisati. Roka ni drsela gladko, v bistvu sem se s težavo podpisal. O, Bog, sem pomislil, kaj se dogaja z mano.

Čez nekaj dni sva se dobila z dobrim prijateljem Antonom. Takoj ob srečanju mi Anton reče, da ima »sporočilo« zame in da naj vzamem papir in svinčnik. Nato dobim navodila – zapiši svoje pravo ime in kaj ob njem občutiš. Roka zdrsi po papirju – napišem svoje rojstno ime Robert Goreta, in prvi dve besedi, ki se mi pojavita sta – veselje, smeh. Napoči trenutek tišine. In notranjega miru. Aha, to je to …

In potem se mi vklopi um. Ampak, Roy … Madona, a ti veš koliko Slovencev te pozna pod Roy Goreya, pa knjige pišeš, vodiš seminarje, nekaterim si njihov guru, učitelj in ne moreš sedaj po 12 letih spreminjati imena in priimka. Kaj si bodo pa ljudje mislili? Ja, tako je z umom, egom …

Nato se zopet vklopi srce. Robert Goreta – to si ti, to je tvoja energija, to je tvoje poslanstvo, tvoja duša, tvoja esenca, tvoje bistvo. V trenutku sem dobil določen drugačen vpogled v vse, v življenje, vesolje in spoznanje, da določenega imena in priimka nihče ne dobi po naključju.

Na svojih izobraževanjih in v knjigah govorim o moči misli, da delamo iz srca, da smo to kar smo, da se ljubimo, se sprejemamo … jaz pa sem pred 12-imi leti šel za “srečo” spreminjati ime in priimek. Danes vem, da sem s tem korakom v bistvu zanikal sebe, namesto da bi se sprejel v srcu. Pred nekaj dnevi sem tako na Facebooku napisal v svojem sporočilu stanja, da sreča ni zapisana v zvezdah na nebu ali v določenih številkah, temveč je v srcu in duši.

Po šamanski tradiciji so tudi naši predniki pomembni. V filmu Louise L. Hay z naslovom You Can Heal Your Life govori Gregg Braden o tem, kako se je med molitvijo za dež njegov indijanski prijatelj naprej zahvalil prednikom. Tudi pri Ho’oponoponu se izvaja določen očiščevalni postopek, kjer se zahvalimo prednikom in jim izkažemo spoštovanje.

Naša ime in priimek sta dobesedno »koda« oz. povezava z našim predniki, družino in koreninami. Sadika drevesa, ki želi zrasti v mogočno in zdravo drevo, potrebuje močne in razvejane korenine. Če korenine niso močne, tako tudi drevo ne more stati. Enako je tudi z nami – ko zanikamo svoje korenine, zanikamo svoje drevo življenja, prednike in sebe.

S tem, ko sem spremenil ime iz Roy Goreya nazaj v Robert Goreta, sem najbrž referenčni primer v Sloveniji in morda celo na svetu, ko sem obudil prvotno ime namesto numerološkega. Na ta način sem zopet obudil pristne domače korenine, ki sporočajo, da ni skrivnost v imenu, temveč v človeku samem, kar občuti v srcu in duši.

Hvala, ker ste mi prisluhnili, bodite to, kar čutite v sebi, in naj vas v življenju na vsakem koraku spremlja obilo ljubezni! 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.