Košarica

V košarici ni izdelkov.

Najbolj navdihujoči filmi za srce in dušo

Za začetek leta 2015 sem se odločil, da z vami podelim seznam meni najljubših filmov za srce in dušo, se pravi takšnih filmov, ki imajo sporočilo ter človeka navdihnejo. Osebno si rad ogledam filme, ki človeka po ogledu dobesedno »prisilijo« v razmišljanje.

V nadaljevanju si lahko pogledate seznam mojih 12-ih najljubših filmov. Vrstni red je naključen in ni v smislu, da je film št. 1 boljši od filma št. 12. Če si boste vsak mesec ogledali enega od spodaj omenjenih, boste v enem letu predelali celoten seznam, in prepričan sem, da bo tudi vaše razmišljanje in dojemanje sveta drugačno.

Morda si boste več upali, ali pa boste začeli bolj slediti svojim notranjim vzgibom, svojemu srcu in intuiciji. Spet drugič vas bo kakšen od teh filmov navdihnil, da še naprej vztrajate, da ne obupate in ne odnehate. Skratka, ko boste iskali navdih zase, pojdite skozi seznam in si oglejte film. Nekatere najdete na YouTube, nekatere pa bo potrebno poiskati na DVD-ju. Vsekakor pa je vsak od omenjenih filmov vreden ogleda in vašega časa.

1. 3 IDIOTS (3 IDIOTI)

Film 3 IDIOTI je nastal v Indiji, v njihovem Bollywoodu (Indijska alternativa Hollywoodu) in je povsem drugačen od ameriških komercialnih filmov. Zgodba je zelo navdihujoča, hkrati pa je nazorno prikazano, kako tekmovalen je sodobni svet, kako izobraževalni sistem zatira razmišljanje z lastno glavo in zakaj je potrebno slediti lastnemu srcu in notranjim vzgibom.

Film si z angleškimi podnapisi v celoti lahko ogledate na YouTube. Sicer je kar dolg (skoraj tri ure), a je več kot vreden ogleda, saj se boste ob njem nasmejali in tudi jokali. 🙂

2. LISTY DO M. (PISMA SVETEMU NIKOLAJU)

Film PISMA SV. NIKOLAJU je poljski, režiral pa ga je slovenski režiser Mitja Okorn. Zakaj mi je ta film tako všeč? Ker združi več zgodb različnih ljudi v Varšavi in jih nekako poveže v celoto oz. skozi cel film je nekako čutiti vero, upanje in ljubezen, hkrati pa vidimo, kako se »usoda« lahko »naključno« poigra z našimi življenji.

Eden najboljših prizorov v filmu je tisti, ko urejen poslovnež priskoči na pomoč osiroteli deklici in ji razlaga vpliv smeha in E-jev (endorfinov), ki se porajajo ob tem, na naše zdravje in počutje. Zanimivo je tudi, kako ta mlada osirotela deklica odpre »hladno srce« poslovneževi ženi. Kako se vse zgodbe zaključijo, pa si oglejte v filmu.

3. DANCE WITH ME (ZAPLEŠI Z MANO)

Pred kakšnimi tremi leti sem »po naključju« vklopil TV, ko se je ravno začel film ZAPLEŠI Z MANO, ki je bil posnet leta 1998. Nekaj pri tem filmu in sami zgodbi me je pritegnilo kot magnet, tako da sem si ga ogledal do konca.

Glavni junak, talentirani Kubanec Rafael (igra ga legenda latino plesov Chayanne), osvaja srca s svojim strastnim in spontanim načinom plesa. V filmu ne gre le za ples, temveč tudi za romantično ljubezensko zgodbo med glavnim junakom Rafaelom in plesalko Ruby, ki spet želi oživiti svojo nekdanjo blestečo plesno kariero.

Film ima še globlje sporočilo v smislu, kako je pomembno, da počneš v življenju tisto, kar te najbolj navdušuje, razveseljuje in izpopolnjuje. Skozi ples pa dobesedno lahko začutimo radost svoje duše. 🙂

4. THE CELESTINE PROPHECY (CELESTINSKA PREROKBA)

Film CELESTINSKA PREROKBA je posnet po istoimenski knjižni uspešnici Jamesa Redfielda. Sicer je tudi film odličen, še posebej navdušijo čudoviti prizori narave, a mene osebno je bolj kot film navdušila knjiga, saj je v njej bolj podrobno opisanih devet spoznanj o življenju, ki nam lahko, ko jih resnično dojamemo in ponotranjimo, spremenijo način življenja.

Hitro boste prepoznali resnico prvega spoznanja: v življenju vsakega od nas se dogajajo skrivnostna naključja – nenadni, sočasni dogodki, ki nas, ko si jih pojasnimo, usmerijo k naši resnični usodi. Priporočam oboje – branje knjige in tudi ogled filma.

5. THE OPUS (OPUS)

Film OPUS ima močno sporočilo v smislu – kako naj bi vsak človek v svojem življenju naredil določen opus (delo), ki je drugačno, unikatno, izjemno. Skratka, kako je pomembno, da zaživimo svoje sanje ter sledimo svojim srčnim vzgibom. V njem nastopajo z uporabnimi mislimi, nasveti in idejami številni znani avtorji knjižnih uspešnic – Jack Canfield, Mark Victor Hansen, Joe Vitale, Marci Shimoff, John Demartini, Bob Doyle in Morris Goodman. Če boste pobrskali po YouTube, ga lahko najdete on-line s srbskimi podnapisi. 🙂

6. THE ULTIMATE GIFT (NAJVEČJI DAR)

Film NAJVEČJI DAR je posnet po istoimenski knjižni uspešnici Jima Stovalla, ki je prevedena tudi v slovenščino. Ko Red Stevens umre, zapusti svojemu pranečaku Jasonu Stevensu v svoji oporoki posebno darilo – NAJVEČJI DAR, a preden lahko pride do te dediščine, mora slediti navodilom iz oporoke in se podati na celoletno »popotovanje«. Na tem popotovanju doživi celostno osebnostno preobrazbo in prepozna 12 darov, ki mu jih je zapustil prastric.

Tudi ta film, če boste malo pobrskali, je dostopen na YouTube s srbskim podnapisi.

7. POWDER (PUDER)

Na film PUDER (Powder) sem naletel »po naključju«, ko ga je pred leti prijateljica delila na Facebooku. Odločil sem se, da ga pogledam, in ta edinstveni film me je navdušil. Govori o lepoti vsakega človeka, še posebej o tistih, ki ne ustrezajo sedanjemu sistemu »vrednot« in »lepote«.

Ne glede na to, kakšni se rodimo, znotraj nas ležita božanskost in brezmejna lepota. Prepoznajmo to v sebi in v ljudeh, ki so okoli nas. Številni starši, skrbniki, učitelji … nas v naši najzgodnejši mladosti »programirajo«, kategorizirajo in nam dajejo nalepke v smislu kdo smo in kaj smo.

O filmu sem pred časom pisal tudi na svojem blogu, kar si lahko preberete tule.

8. THE YES MAN (RECI DA)

Omenjeni film je edini film, ki sem si ga v kinu ogledal kar dvakrat, saj me je resnično navdušil. Brezčasni komik Jim Carrey igra zamorjenega bančnika Carla, čigar življenje je zavoljo njegovega negativnega odnosa do življenja obtičalo na mrtvi točki.

Ko se udeleži seminarja o osebni rasti, na nekoliko nenavadni seansi doživi razodetje, in odloči se, da bo v prihodnosti pristal na vsak nov izziv, da bo vsemu v življenu rekel DA. Tako spozna prijazno in nenavadno Renee, a se zaplete tudi v številne težave …. kakšne in kako jih reši, pa si lahko ogledate v filmu.

O tem filmu sem leta 2009 objavil tudi članek. Če bi si radi osvežili spomin – kliknite tukaj.

9. THE SHIFT (PREMIK)

Film PREMIK (sprva je imel naslov OD AMBICIJE K NAMENU) je čudovit film, ki govori o pogledu na življenje, kako je pomembno, da se od ambicij premaknemo k svojemu namenu oz. poslanstvu ter prisluhnemo notranjem glasu.

Glavno vlogo v filmu ima sicer Wayne W. Dyer (z njim dela ekipa snemalcev intervju), sočasno pa se odvijajo v filmu še druge zgodbe, ki nekako povzemajo bistvo vsega tega, kar pove Wayne W. Dyer v intervjuju. Ko so Dyerju pri njegovih 68-ih letih ponudili, da nastopi v tem filmu, ni iskal izgovorov v smislu: »Jaz nisem igralec«, temveč se je uspešno spoprijel z njim, in nastal je enkraten film z globoko vsebino in sporočilom.

10. YOU CAN HEAL YOUR LIFE (OZDRAVI SVOJE ŽIVLJENJE)

Večno mladostna Louise L. Hay v njem preko svoje življenjske zgodbe predstavi, kako lahko ozdravimo svoje življenje. V filmu nastopijo tudi Gregg Braden, dr. Wayne W. Dyer in še številni drugi avtorji knjig za samopomoč, ki predajo navdihujoče misli in sporočila.

Louise L. Hay je vsekakor ena izmed začetnikov gibanja za samopomoč. Prav gotovo ni ženske v Sloveniji, ki med svojim iskanjem poti k sebi ni naletela na njeno, če tako rečem, »biblijo« z naslovom ŽIVLJENJE JE TVOJE. Louise je s svojo brezmejno ljubeznijo in vero v pozitiven pristop k življenju pomagala že neštetim ljudem, da so začeli izkoriščati svoje ustvarjalne moči in bolj zaupati v svoje talente ter samozdravilne sposobnosti.

11. THE PURSUIT OF HAPPYNESS (V ISKANJU SREČE)

Film V ISKANJU SREČE je bil posnet leta 2006 po resnični življenjski zgodbi Chrisa Gardnerja (Will Smith), ki je bister in nadarjen, a nepomemben trgovec, ki se komaj prebija. S petletnim sinom Christopherjem (Jaden Christopher Syre Smith) ju vržejo iz stanovanja v San Franciscu in nimata kam.

Ko Gardner končno dobi pripravništvo v prestižni borzno – posredniški hiši, morata s sinom veliko prestati, med drugim živeti v zavetiščih, da bi sledila svojim sanjam o boljšem življenju. V filmu je mnogo navdihujočih dialogov, osebno pa menim, da je daleč najboljši pogovor Gardnerja s svojim sinom, ko mu na igrišču na vrhu strehe pove, naj nikoli ne dopusti, da bi mu kdorkoli rekel, da česa ne zmore, in da naj varuje svoje sanje.

12. LA BELLE VERTE (ZELENO LEPO)

Mislim, da skoraj zagotovo še niste slišali za francoski film LA BELLLE VERTE (The Green Beautiful, Zeleno lepo), ki je nastal leta 1996. Pri tem filmu je zanimivo to, da so se pristojni več kot potrudili, da ne bi bil deležen prevelike medijske pozornosti, saj kar preveč jasno prikazuje zablode sodobne družbe.

Pokaže nam, na kakšno množico neumnosti smo »priklopljeni« in kakšna svoboda je biti »odklopljen«. Film govori o planetu, kjer so ljudje že zdavnaj spoznali norost industrializacije in bojkotirali nepotrebne potrebščine, ki samo dušijo duha in onemogočajo razvoj človeških sposobnosti – TV-je, avtomobile, računalnike, čistila, zdravila itd.

Biti preveč »nekomercialno« naravnan ni zaželeno, kajti le s prodajo takšnih ali drugačnih »stvari« lahko (finančno) funkcionira sodobni svet.

Kateri film si boste prvi ogledali? To je prepuščeno vaši izbiri oz. vašemu navdihu.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.