Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako zmanjšati stres na delovnem mestu?

Andreja N. mi je postavila vprašanje v zvezi s stresom na delovnem mestu.

Vprašanje

Pozdravljeni,

zanima me kako bi čimbolj učinkovito zmanjšala stres na delovnem mestu. Kako delovati sproščeno in iz sebe, ko pa je na voljo premalo časa, hkrati prihaja še več in več nalog. Zasledim se, da takrat diham zelo pospešeno in četudi poskušam zavestno globoko dihati hitro padem ven. Težko se je notranje umiriti, ko pa je potrebno biti totalno zunanje, akcijsko usmerjen. Ali obstajajo kakšne preproste, drugim ne vidne tehnike, ki umirijo razgreto glavo?

Lep pozdrav,

Andreja N.

Odgovor

Andreja, pozdravljeni!

Stres na delovnem mestu zmanjšamo tako, da se za nekaj trenutkov “ustavimo”, zapremo oči in smo tako 2 – 5 min v alfa stanju, obenem pa s trebuhom globoko zvezno dihamo. Seveda pa je teorija eno, praksa pa drugo, saj bi se delodajalcu zdelo teh 5 min kot zapravljanje časa. Le malo vodilnih ljudi ve, da s tem, ko si teh 5 minut v sproščenem alfa stanju, da se s tem povečaš ne samo sproščenost, temveč tudi ustvarjalnost in da na ta način hitreje in lažje prideš do novih idej.

Razumem vaše vprašanje, ampak kar se tiče “nevidnih” tehnik je tako, da imamo pri tem naslednje možnosti – ena je, da si kot v NLP-ju naredimo določeno “sidro”, druga je da zavestno zvezno dihamo, tretja pa je, da smo ves čas službe (če uporabim izraz dr. Franka J. Kinslowa) v stanju EV-občutka. Za slednje je potrebno kar nekaj vaje, ni pa nemogoče priti do tega stanja.

Pri zmanjševanju stresa pomaga tudi tapkanje po meridianih (EFT) in tudi Zdravilne kode (The Healing Codes), toda vse to je “vidno”, čeprav prinaša zelo dobre rezultate. V tem primeru bi bilo potrebno iti na WC za 5 min in tam “oddelati” vajo.

Obstajajo tudi primeri, ko delodajalci (vodilni) razumejo pomen zgoraj omenjenih vaj in svoje zaposlene celo spodbujajo k temu, da se sproščajo in prehajajo v alfa stanje. 🙂

LP, Robert Goreta

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.