Košarica

V košarici ni izdelkov.

Med – odlično naravno zdravilo za celjenje ran

Med je tako zelo odlično zdravilo za celjenje ran, da so zdravniki skorajda primorani, da ga uporabijo. Tako zdravnike po svetu nagovarjajo, da bi po operaciji pacientom na rane nanašali med. Najnovejša raziskava celo priporoča, da je to ena izmed najbolj učinkovitih metod za hitro celjenje ran in da je med pri tem lahko prav tako dober kot uporaba antibiotikov.

Rane, ki jih redno oskrbujejo z medom, pa najsi gre za urno ali dnevno oskrbovanje, odvisno od resnosti in obsežnosti ran, navadno postanejo sterilne v roku treh do desetih dni. Med je še posebej učinkovito sredstvo za negovanje ran, ki so se inficirale ali pa se ne morejo zapreti oziroma pozdraviti.

Raziskovalci na fundaciji North West Wales NHS Trust v Bangoru trdijo, da lahko med pomaga pri celjenju ran po laparoskopiji oz. pri operaciji, ki jo imenujejo tudi »ključavnična luknja«, preko katere odstranjujejo rakave tvorbe.

Med se je znašel na vrhu kar osemnajstih raziskav, ki so pod drobnogled vzele razne terapije, ki zadevajo celjenje ran, tudi take, pri katerih uporabljajo razne ličinke. Nekatere znanstvene razprave so bile pripravljene celo pred 60 leti, v času, ko so uporabo medu za celjenje ran zamenjali z antibiotiki.

Vodilni med raziskovalci, Dr. Fasal Rauf Khan, na to pravi: »Med lahko uporabimo za steriliziranje inficiranih ran, pospeši pa lahko tudi celjenje in preprečuje rast tumorjev, še posebej v laparoskopiji.«

Vir: International Journal of Clinical Practice, 2007; 61: 1705-7 in www.wddty.com

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.