Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ali je soja res tako zdrava kot nas prepričujejo?

Glede na to, kar si lahko preberemo v množičnih občilih in nekaterih »alternativnih« medijih, bi utegnili pomisliti, da je soja s svojimi derivati najbolj celovita in najbolj naravna hrana za zdravje, telo in srce, ki je kdajkoli uspevala na našem planetu.

Soja je stročnica, ki jo je lahko vzgojiti in je sestavni del človekove prehrane že od začetka civilizacije. Tistim, ki ne prenesejo laktoze, naj bi prinašala zdravje in vitalnost, enako pa naj bi koristila novorojenčkom, starejšim, ženskam v menopavzi in športnikom.

Soja je poceni, uspeva praktično v vseh krajih sveta. V prehrani jo najdemo kot čisto sojo ali pa kot pomemben dodatek ostalim prehrambenim proizvodom, ki jih vsakodnevno jemo – kruh, čokolada, sladkarije, otroška hrana, mleko, kosmiči za zajtrk, omake in testenine. Pri vsebini številnih proizvodov se soje sploh ne omeni, če pa je že navedena, se glede tega ne vznemirjamo, saj vsi vemo, da je soja zdrava za našo prehrano. Pa je temu res tako?

Že več desetletij je znano, da dolgotrajna uporaba soje povzroča rak, uničuje kosti in hormonski sistem in tako pri ljudeh, kot pri živalih, zmanjšuje spolni nagon. Toda velike korporacije in tudi zdravniki namerno skrivajo dokaze o tem, saj je v igri prevelik biznis, poleg tega pa veliko večino raziskav o soji, ki jih objavljajo »uradni« mediji, financirajo podjetja, ki proizvajajo sojine izdelke.

Znan je primer ženske, ki je med nosečnostjo pila velike količine sojinega mleka, ne da bi pri tem vedela, da s tem zastruplja svojega otroka z ženskimi hormoni. Potem ji je estrogen, ki se nahaja v soji, poškodoval reproduktivni sistem in tako ni mogla dojiti otroka. Namreč, pitje sojinega mleka v času nosečnosti, pogosto blokira ustvarjanje materinega mleka.

Zdravnik ji je kot nadomestek priporočil sojino mleko, tako da je dojenček dobil še dodatni estrogen (količino, ki je enakovredna petim tabletam za kontracepcijo). Vse to je povzročilo, da se spolni organi njenega fantka niso razvili, so se pa zato razvile njegove dojke, katere so mu odstranili ob vstopu v šolo. Mati ni vedela, kaj je razlog tega in fant je še naprej pil sojino mleko vse do svojega 21. rojstnega dne, njegove prsi pa so se ponovno razvile.

To je le del posledic, ki jih ima soja, če jo uporabljamo v prehrani dojenčkov in otrok, podobno pa je tudi z odraslimi. Vsaka mati, ki ji je mar za svojega otroka, bi morala pazljivo izbrati izdelke za njegovo prehrano in se obvezno izogniti vsem izdelkom iz soje.

Še enkrat razmislimo – če dajemo dojenčkom hrano na osnovi soje, je enako, kot da jim vsak dan damo pet kontracepcijskih tablet. Po besedah Švicarske zdravstvene službe količina estrogena v 100 g sojinih beljakovin odgovarja količini, ki je v eni kontracepcijski tableti.

Eden izmed glavnih krivcev, da je soja tako zelo nevarna, je tudi v dejstvu, da njeno zrno vsebuje veliko količino aluminija, ki ga je pobrala iz tal, kjer raste. V materinem mleku je od 4 do 65 ng/ml aluminija, medtem ko otroška hrana na osnovi soje vsebuje 600 do 1.300 ng/ml aluminija.

Sojino mleko vsebuje 100 krat več aluminija od svežega kravjega mleka, poleg tega pa sojino mleko vsebuje okoli 80 krat več mangana, kot ga je v materinem mleku, kar pomeni, da dojenček v prvih tednih življenja dobi preveč mangana in aluminija.

Neodvisni strokovnjaki so izračunali, da od 3 milijarde dolarjev letnih prihodkov, ki jih prinese vsa hrana za dojenčke, izdelki od soje prinesejo letno 750 milijonov dolarjev. Razlog zakaj se soja tako zelo široko uporablja v prehrani, je preprost – veliki dobički, pa čeprav na račun našega zdravja. No, če bomo zaradi sojinih proizvodov zboleli, pa nam bo na pomoč priskočila farmacija in krog bo tako lepo zaključen – dobiček bodo imeli vsi, razen ljudi, ki bodo iskali pot do svojega zdravja.

Še več informacij o tem, kako škodljiva je soja za naše zdravje in kakšne so posledice uživanja le-te, si lahko preberete na naslednjih spletnih naslovih:

http://www.doctorsaredangerous.com
http://www.nexusmagazine.com/articles/soydangers.html
http://www.soyonlineservice.co.nz
http://www.mercola.com/2000/feb/13/more_on_soy.htm
http://observer.guardian.co.uk
http://www.snopes.com/medical/toxins/soya.asp

Vir: Knjiga Elaine Hollingsworth Preuzmite kontrolu nad svojim zdravljem i otrgnite se industriji bolesti

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.