Košarica

V košarici ni izdelkov.

Edini trenutek je zdaj

Včeraj, ko je bil tako lep in topel sončen dan, sem se odločil, da posesam avto. Zgodba, ki jo bom v nadaljevanju povedal je resnična in govori o tem, kako lahko v določenem trenutku pozabimo na vse, če smo le 100 % osredotočeni.

Če želim očistiti avto je potrebno le-tega prestaviti iz garaže, toda ko ga prestavim je postavljen tako, da če želi sosed ven, ga moram premakniti za pol metra. In tako sem včeraj popoldne sesal avto. Sicer je res, da je ob sesanju hrupno in da ne slišim dobro sogovornika tudi če bi me poklical, a tisto, kar me je najbolj presenetilo, je naslednje …

Sosed je bil manj kot dva metra stran od mene, jaz pa sem čepel in bil tako osredotočen na sesanje avtomobila, da ga sploh nisem opazil. Šele, ko je pristopil do mene in me pocukal za rokav ter me prosil, da prestavim avtom, sem ga zaznal. Skratka, bil sem »čisto notri«, popolnoma prisoten v sedanjem trenutku.

Nato sem razmišljal … kakšna bi bila naša življenja, če bi bili vsak dan večkrat tako 100 % osredotočeni na tisto, kar počnemo ali na osebo s katero smo. Imam prijatelje in prijateljice s katerimi druženje mine – en, dva, tri. Ko pogledam na uro, sploh ne vem kam je šla tista ura ali dve. To je resnična prisotnost in čarobnost sedanjega trenutka.

Žal pa v sodobnem času vse prepogosto pozabimo na to in z osebo s katero smo sploh nismo prisotni. Brkljamo po FB-ju ali Gmailu, namesto, da bi se posvetil osebi, ki jo imamo pred seboj.

Moj nasvet za bolj pristne medčloveške odnose je preprost: Bodi tukaj in zdaj s to osebo. Tako prisoten in tako »z njo«, kot da jo zadnjič vidiš.

Prepričan sem, da bo tvoja polna prisotnost spremenila in poglobila vajin odnos, ne glede na to ali sta partnerja, prijatelja ali poslovna sodelavca.

Chris Prentiss je nekoč dejal: »Tukaj stojim, v tem čudežnem trenutku časa, ki se imenuje zdaj in je edini trenutek, ki ga je mogoče doživeti. Vse drugo so zgolj spomini (preteklost) ali domišljija (prihodnost).«

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.