Košarica

V košarici ni izdelkov.

Išče se princ, išče se princeska

Že kar nekaj obiskovalcev moje spletne strani mi je postavilo vprašanje o tem, kako pristopiti do punce ali fanta, ki ti je všeč, kaj ob tem reči, kako zbrati pogum za ta korak ipd.

Mislim, da je ta tema izredno zanimiva tudi za študente, zato bomo danes govorili predvsem o tem, kako pristopiti do nekoga, ki ti je všeč in kje spoznati osebo svojega življenja. Sicer pa se za vsakogar najde prava oseba v pravem trenutku.

Ko iščemo partnerja je problem ravno v tem – da človek IŠČE partnerja. Pri ljubezni pa je velikokrat tako, da ko iščeš ne najdeš in da najdeš, ko ne iščeš več. Včasih ko si nekaj prizadevamo, se zdi, kot da se je ves svet zarotil proti nam in zlepa nam nič ne uspe, potem pa nas kar naenkrat doleti nekaj nepričakovanega in že smo noro zaljubljeni.

Toda, če smo preveč pasivni in tudi sami ne storimo kakšnega koraka v smeri, da bi nekoga spoznali, prava oseba nikakor ne bo imela možnosti, da bi vstopila v naše življenje. Če smo cele dneve doma in posedamo pred televizorjem ter upamo, da nam bo v naročje padel princ ali princeska, potem bomo večno sami. Pojdimo v kino, pojdimo v gledališče, v lokale, na tržnico, na fitnes ali aerobiko, v prodajne centre …

Namesto, da se vozimo z avtomobilom se rajši sprehajajmo, saj ima morda prava oseba za nas rada sprehode. Če imamo zelo radi rock glasbo in hodimo na rock koncerte pojdimo enkrat v opero. Če ne maramo plesati, pojdimo na plesni tečaj, kajti morda ima prava oseba za nas rada ples. Precej si povečamo možnost, da srečamo pravo osebo, če zahajamo tja, kjer še nismo nikoli bili in na kraje kamor sploh ne maramo hoditi. Prava oseba za nas se morda skriva ravno tam.

Ko bomo srečali pravo osebo za nas, bomo to preprosto vedeli in občutili in ne bomo si znali razložiti zakaj je ravno tako. Ljubiti in biti ljubljen je nekaj najlepšega na svetu, vendar moramo biti pripravljeni na to. Kot sem že prej omenil – v naše življenje vedno v pravem trenutku vstopijo pravi ljudje. Ali kot je bistroumno dejal neznani avtor: »Nekateri pridejo v naše življenje in hitro odidejo. Drugi pa ostanejo nekaj časa in pustijo sledi v naših srcih. Potem nikoli več nismo enaki.«

V prvem kontaktu z nasprotnim spolom ni važno kaj rečemo, važno je le – da rečemo! Ženske imajo izredno rade samozavestne moške, ki vedo kaj hočejo in ki jih ni strah stopiti do ženske in jo ogovoriti. Moški smo že od davnih časov tisti, ki smo osvajali ženske, jih vabili ven na zmenke in vodili celotno igro osvajanja in zapeljevanja, medtem ko je ženska dobrohotno sprejemala pozornost moškega.

Ženske se ob zanimanju moškega, počuti polaskana in lepa, seveda pa je pomemben pravi pristop. Uvodni nagovori, kot npr. »Hej, punči!« vsekakor niso primerni in bomo izpadli kot bedaki. V neki raziskavi so ugotovili, da je eden izmed najbolj pogostih razlogov za neuspešnost moških pri ženskah v tem, da imamo moški slabe uvodno nagovore.

Vendar, če pa smo tiho in če gospodični, ki nam je všeč ne rečemo niti besedice, so naše možnosti še veliko manjše, saj potem sploh nimamo možnosti, da bi ugotovili koliko smo punci všeč oziroma koliko smo ji zanimivi. Sicer pogledi in neverbalna komunikacija marsikaj povedo, toda le če znamo brati neverbalno komunikacijo nasprotnega spola. Ženske znajo intuitivno veliko bolje brati neverbalno komunikacijo moških, kot pa moški žensko neverbalno komunikacijo. To je splošno znano dejstvo.

Pri navezovanju stikov, takšne ali drugačne narave moramo vedeti eno samo stvar. Namreč nikoli ne smemo pričakovati, da nam bo nekdo ponudil roko, da bo nekdo začel z nami pogovor. Če bomo vedno čakali, da bodo drugi začeli pogovor z nami, bomo vedno sami in osamljeni. Zato, če nam je nekdo všeč je edina rešitev, da stopimo do tega človeka in ga prijazno ogovorimo. V vsakem primeru se bo dekle odzvalo na naše zanimanje zanjo, ali pa nam bo vljudno dala vedeti, da ji nismo všeč oziroma, da noče imeti stikov z nami. Ljudje smo si zelo različni in vsakdo ni vsakomur všeč, ali kot pravijo, tisoč ljudi – tisoč okusov.

Pravo zapeljevanje nasprotnega spola se začne na neverbalen način. V skoraj 99 % primerov se dve osebi, preden prvič spregovorita katerokoli besedo, najprej srečata s pogledom (ko boste šli naslednjič ven, dobro opazujte). Če punca, ko smo od nje oddaljeni nekaj metrov, zadrži pogled za trenutek na nas, se nam morda nasmehne, si popravi lase, potem že približno vemo pri čem smo.

Nekomu smo všeč, potrebno je le še stopiti do te čudovite osebe, jo prijazno ogovoriti in pogovor bo stekel z lahkoto. Seveda pa je za vse to potreben pogum, in potrebno je vprašati, vprašati, vprašati in še enkrat vprašati. Ljudje, katerih ni strah karkoli vprašati dobijo in dosežejo v življenju veliko več, pa še nekaj – punce imajo izredno rade, da se jih sprašuje. Upoštevajmo ta nasvet in vedno bodimo pripravljeni na pogovor s simpatično gospodično. Morda sicer ona res ni prava oseba za nas, a bomo vsaj v pogovoru uživali.

Kako smo že dejali na začetku – Išče se princ, išče se princeska … Lahko pa bi preprosto dejali – IŠČE SE POGUM, POGUM, POGUM! Pogum, da si upamo vprašati, pogum da upamo pristopiti in ogovoriti punco, pogum – da si upamo zahtevati kar si želimo. Veliko sreče pri iskanju princa ali princeske in predvsem veliko poguma!

Avtor članka: Robert Goreta, objavljeno v reviji ŠTUDENT, marca 2002

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.