Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako se sprostimo?

Pred sto ali dvesto leti smo ljudje živeli bolj umirjeno življenje in nekaterih bolezni, ki so posledica vsakodnevnega stresa, v preteklosti sploh niso poznali. Sodobna družba in hiter tempo življenja, tako v službi, kot doma, od nas zahtevajo vedno več, ne samo telesnih, temveč tudi psihičnih naporov.

Pogosto smo cel dan napeti kot struna, stalno moramo biti »na preži«, hitro odgovoriti na eno e-poštno sporočilo, vmes pride še kakšen telefonski klic, ki nas zmoti ravno med našim delom, ki ga moramo nujno opraviti do te in te ure, saj imamo rok oddaje za ta projekt. Nenehno hitimo in se ženemo do skrajnih zmogljivosti naših psihičnih in fizičnih moči.

Ko pridemo iz službe, smo utrujeni, razdraženi, otroci hočejo svojo dozo naše pozornosti, partner ravno tako, zraven so morda še bližnji sorodniki (tast, tašča, oče, mama …) in tako zase praktično ne najdemo časa. Zvečer utrujeni ležemo v posteljo, sploh se nismo uspeli umiriti, svobodno zadihati in naslednji dan se vsa zgodba znova ponovi, dan za dnem je isto, potem pa nas vesolje želi (enkrat bolj nežno, drugič bolj grobo) opozoriti – čas je, da si vzameš čas zase.

Tako nam na pot pride bodisi kakšna nezgoda (izvin ali zlom roke ali noge), bodisi pa nas telo z boleznijo (sploh ni važno v kakšni obliki je ta bolezen) opozori, da je čas, da upočasnimo svoj ritem življenja. Ljudje se dan za dnem razdajamo za druge, nase pa preprosto »pozabimo« oz. nam »zmanjka časa« zase. Vendar ni nujno, da je temu tako – tudi na delovnem mestu si lahko utrgamo čas zase in tako imamo pet minut na vsaki dve uri čas za sprostitev.

V teh petih minutah lahko naredimo naslednje vaje:

Vstanemo s svojega delovnega mesta in gremo za 5 minut na svež zrak, zapremo oči in nekaj časa spremljamo svoje dihanje. Takrat ne mislimo na ničesar, le svojemu dihanju se posvetimo. Seveda boste rekli, da na svojem delovnem mestu ne morete kar oditi, češ, le kaj si bodo mislili nadrejeni in podrejeni ter ostali sodelavci.

A tudi za to obstaja rešitev. Drugim lahko razložimo, da bo zaradi teh 5 minut počitka naše delo v nadaljevanju bolj učinkovito oz. da bomo pri svojem delu zaradi premora bolj uspešni, prepričljivi, skratka bolj polni pozitivne energije, ki je tudi eden izmed ključev uspeha na delovnem mestu.

V redu, ne morete zapustiti delovnega mesta, pa nič ne de – če ste sami v svoji pisarni, lahko za pet minut odprete okno, da pride v prostor malo svežega zraka, polnega s kisikom, na svojem stolu se udobno namestite, z nogami ste plosko na tleh, hrbtenica je ravna, oči so zaprte in posvetite se (za pet minut) svojemu dihanju. Ne mislite na nič, le na vdihe in izdihe.

Imate utrujene oči, ker neprestano gledate v računalniški zaslon? Tudi za to obstaja učinkovita rešitev. Po eni strani lahko za nekaj minut opazujete (nič ne mislite, le opazujete) naravo, travo, drevesa, nebo ter umirjeno dihate. Barve, kot so zelena in modra, naše oči izjemno sprostijo.

Obstaja pa še ena vaja – svoje dlani naprej umijete, nato sedete na stol, podrgnete dlani eno ob drugo in jih položite na vaše zaprte oči tako, da se prsti prekrižajo v tretjem očesu (nad nosom), z dlanmi pa se očesnih vek ne dotikate, temveč jih le prekrijete. Tako ostanite nekaj minut, oči pa morajo biti v popolni temi, saj se bodo le tako lahko sprostile. Seveda pa ob tem ne mislite, kaj vse morate narediti, temveč se posvetite le svojemu dihanju.

Omenjene vaje so vam lahko v veliko pomoč pri sproščanju in iz službe boste prišli domov veliko bolj pozitivno naravnani in sproščeni. Seveda omenjene vaje lahko izvajate tudi doma. Po službi pa vam kot filter za sprostitev napetosti lahko zelo dobro služi sprehod v naravo, kajti narava zdravi in sprošča naše telo in vse napetosti v njem.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.