Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kaj mislimo, da je mogoče?

Tema tokratnega članka je naše zdravje. Priporočam vam, da si ga obvezno preberete do konca, saj vam utegne spremeniti pogled življenje in zdravje ter vam dati uvid, da ni nemogočih stvari, da je vse mogoče.

Za hip si zamislite tole – zdravnik vam pove eno od naslednjih možnosti:

1. Nikoli več ne boste samostojno hodili in tekli.
2. Vaše življenje bo za vedno vezano na invalidski voziček.
3. Vaša bolezen je »neozdravljiva«, naredili smo vse, kar je bilo v naši moči.

Kako bi se vi v taki situaciji odzvali? Kaj bi naredili? Bi se malodušno odzvali, se vdali v usodo, ali pa pogumno naprej iskali rešitev za vaše zdravje in ozdravitev?

Mnogo ljudi se po takšni ali podobni »prerokbi« zdravnikov vda v usodo. Sprejmejo »zdravo za gotovo« in zapustijo to dimenzijo bivanja še prej kot je bila zdravnikova napoved. Obstaja tudi druga možnost – da se podate sami na pot ozdravitve. Naj vas naslednje zgodbe opogumijo.

Prva zgodba govori o Arthurju Boormanu, ki je ameriški vojni veteran. Kot padalec se je boril leta 1991 v Zalivski vojni. Zaradi neštetih skokov s padalom si je poškodoval hrbtenico in kolena. Zdravniki so mu povedali, da nikoli več ne bo hodil okoli brez pomoči. Arthur je to sprejel kot dejstvo in to je bila njegova »resnica« za dolgih 15 let. V tem času se je zelo zredil in praktično že odnehal ter se vdal v svojo usodo.

Ni mogel hoditi in teči in vsi inštruktorji joge so ga zavrnili. Razen enega … Diamond Dallas Page je verjel vanj. Arthur je začel opravljati različne joga vaje in kljub številnim padcem ni odnehal in je pogumno vztrajal. Korak za korakom je začel izgubljati telesno težo, postal bolj gibljiv, vedno manj je uporabljal bergle in … na koncu tudi znova shodil. A ne le to – lahko je znova začel teči.

Ne verjamete? Kliknite in si poglejte video.

Drugi primer je bližje nam, iz Nemčije. Nanj sem »naključno« naletel med branjem odlične knjige Martina Webra »Človek v ravnovesju«. Gre za Clemensa Kuby-ja, avtorja knjige »Na poti v tretjo dimenzijo«, ki je bil svojčas paraplegik. Uspelo mu je ozdraveti tako, da je spremenil svojo zavest, ko je izstopil iz zavesti množic, ki nam dopoveduje, da paraplegika ni mogoče ozdraviti.

Clemens Kuby pravi: »Človek v sebi nosi neskončno veliko možnosti samozdravljenja. Ali jih prebudi z duhovnimi ali materialnimi sredstvi, je odvisno od tega, v kaj verjame, kaj njegova zavest sprejema kot resnico, in česa ne sprejema.«

Martin Weber je pri svojem delu s paraplegiki vedno znova poslušal, da so jim po diagnozi »paraplegija« sicer ponudili določene terapije, a glavno nalogo vidijo v tem, da človeka kar najbolje pripravijo na življenje v invalidskem vozičku. Zdravniki sploh več ne razmišljajo o možnosti ozdravitve. Kako naj potem bolnik najde moč, da bi pomislil na ozdravitev? Popolnoma je ujet v takšno množično zavest.

Tretji primer je primer hčerke Maxa Gersona, Charlotte Gerson, ki je pri dvanajstih letih zbolela za kostno tuberkulozo, kar je takrat pomenilo gotovo smrt. Oče jo je s svojo naravno terapijo (GERSONOVA TERAPIJA) pozdravil in danes, pri 90 letih, je Charlotte najdlje zdrav pacient, ki se je kdajkoli pozdravil z njegovo naravno terapijo.

Če vas zanima več o tej terapiji, potem vam predlagam v branje knjigo GERSONOVA TERAPIJA in ogled izjemnega DVD-ja z naslovom ČUDOVITA RESNICA. O tem DVD-ju pravi Boris Vene, avtor knjige Iz dnevnika novodobnega milijonarja ali bogastvo je v nas, naslednje: »To je film, ki vsem bolnim vrača upanje in velikokrat tudi življenje. Osebne izpovedi ljudi, ki so ozdraveli za »neozdravljivimi« boleznimi – zahvaljujoč enostavni in cenovno dostopni metodi, ki jo lahko vsakdo izvaja tudi v udobju lastnega doma – odpira srce in navdihuje um. In kako uspešna je ta metoda? Naj povem takole: če je ne bi bilo, tudi mene ne bi bilo več tukaj …«

Skratka, načini in poti do ozdravitve obstajajo. Nekomu pomagajo na tej poti telesne vaje (hatha joga), drugemu različni umski načini reprogramiranja zavesti in podzavesti, spet tretjim pa sprememba prehranjevalnih navad.

sarvangasana-sveca

Pogosto je vse troje – vadba, hrana, misli – med seboj prepleteno in povezano. Če smo pripravljeni vzeti zdravje v svoje roke, potem lahko storimo marsikaj. Tista najbolj enostavna rešitev se pogosto skriva že v nas samih. Zanimivo je, da ima npr. ena preprosta gibalna vaja, ki smo jo kot otroci izvajali v šoli med urami telovadbe, tako izjemne zdravstvene učinke. Gotovo se sprašujete o kateri vaji govorim.

V hatha jogi obstaja položaj, ki se mu reče sarvangasana. Pomen besede sarvangasana je »asana za vse dele telesa«. Učinek te asane zajema vse telo in tako dobro vpliva nanj, da bi jo moral vsakdo vaditi večkrat na dan. Ta asana razbremeni srce, izboljša vid in moč možganov, vpliva na pljuča, ščitnico, rodila in spolne organe in odpravlja krčne žile. In za konec – ta položaj se v slovenščini imenuje »sveča«, kako je videti pa si lahko ogledate na sliki desno.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.