Košarica

V košarici ni izdelkov.

(Ne)varne varčne sijalke in kako ravnati z njimi

Čeprav Evropska komisija zelo vzpodbuja uporabo varčnih sijalk, pa je zelo nevestna pri informiranju o ravnanju v primeru, da se sijalka zlomi. Zadeva ni tako nedolžna, kot se zdi.

Z letom 2012 bo po sklepu Evropske komisije na območju EU uporaba in trženje klasičnih žarnic z žarilno nitko prepovedana, namesto njih pa bodo v evropskih stavbah svetile varčne sijalke.

Odločitev je dvignila veliko prahu, nenazadnje tudi zato, ker je v njih živo srebro, ki lahko že v majhnih količinah škoduje živčevju in možganom. Zato je primerno vedeti, kako ravnati z zlomljeno varčno sijalko.

Industrija sijalk in žarnic je po direktivi Evropske komisije dolžna porabnike sijalk o ravnanju z njimi obveščati šele od septembra 2010. Napotke za ravnanje pa je k sreči pred kratkim objavila švedska državna služba za ravnanje s kemičnimi snovmi.

Kakor ravnati?

  1. Če zlomite sijalko, se njenih ostankov nikar ne lotevajte s sesalnikom. Kapljice živega srebra se namreč utegnejo enakomerno prerazporediti in uiti v zrak.
  2. V sicer malo verjetnem primeru, da se razleti prižgana žarnica, zaprite vsa vrata, ki vodijo v prostor in odprite vsa okna. Nato prostor zapustite za vsaj pol ure.
  3. Razbitine sijalke odstranite s kartonom ali trdim papirjem ter mesto, kjer so bili ostanki, obrišite z vlažno krpo.
  4. Ostanke razbitin, kartona (papirja) ter krpe shranite v steklen ali kakšen drug kozarec in ga s pokrovom zaprite. Opremite ga s pripisom “Pozor, lahko vsebuje ostanke živega srebra” ter ga oddajte ne zbirališču nevarnih odpadkov.

V nobenem primeru varčne sijalke ne sodijo v koš za smeti, ampak jih je treba obravnavati kot nevaren odpadek. Druga možnost je, da jih oddate pri prodajalcu, kjer ste jih kupili. Ti so sijalke dolžni sprejeti, saj jih k temu zavezuje direktiva EU o ravnanju z električnimi napravami.

Švedski strokovnjaki poleg tega svetujejo nakup takšne sijalke, ki ima zaščito proti zlomu, oziroma nakup sijalke, ki vsebujejo amalgam, ki veže živo srebro vsaj takrat, ko sijalka ne gori. Toda teh karakteristik na nalepki proizvoda ne boste našli, ampak je po njih treba povprašati v trgovini.

Kaj se bo zgodilo, ko klasičnih žarnic ne bo več na voljo v prosti prodaji?

Ko klasičnih žarnic ne bo več na prodaj, bodo imeli potrošniki v EU na voljo več različnih sijalk, kot so recimo halogenske sijalke, v prihodnosti pa je predviden razvoj novih svetil za gospodinjstva, kot so svetleče diode, kot navajajo na evropski komisiji.

Živo srebro je po njihovih besedah v določeni meri nevarno le, če odpadnih varčnih sijalk potrošniki ne odlagajo tako, kot je treba. Zaradi tega pa morajo proizvajalci na embalaži navesti, da varčna sijalka vsebuje živo srebro in na kateri spletni strani je mogoče najti več informacij o tem, kako počistiti razbitine, če se sijalka po nesreči razbije.

Priporočeno branje:
Ni vse zlato, kar se sveti. – 1. del
Ni vse zlato, kar se sveti. – 2. del

Vir: http://razgledi.net/blog/2008/12/21/varcne-sijalke-ne-spadajo-v-gospodinjske-odpadke/

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.