Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kje so človekove omejitve … če sploh so?

V kolikor še vedno meniš, da je prav, da si pri svojih željah in ciljih postavljaš meje, ti bo naslednja navdihujoča zgodba pokazala, da omejitev ni. Te so namreč le v naših glavah, v naših mislih. Kako pomemben je odnos do življenja nasploh in do vsakodnevnih življenjskih situacij? Tudi na to vprašanje boš našel-o odgovor v spodnji zgodbi.

Ben Underwood je 14 letni Kalifornijski mladostnik, ki, sicer le na prvi pogled, živi življenje, kot ostali njegovi vrstniki. Rad se rola po ulici, kjer stanuje, igra video igrice, namizni nogomet, se lovi in »ravsa« z vrstniki. Samozavestno hodi po ulici, se veseli življenja in ima svoje sanje ter cilje.

No, že ta zadnji del stavka bi lahko nakazoval na to, da pa Ben morda le ni čisto tipičen najstnik, saj vsi vemo, da je problem današnje mladine ravno v samozavedanju, v iskanju pravega življenjskega smisla ter postavljanju ciljev.

Ben zmore vse to, pa čeprav je popolnoma slep. Da, prav si prebral-a – slep je, oči sploh nima, saj so mu jih morali pri dveh letih po prebolelem raku na očeh operativno odstraniti.

Morda se sprašuješ, kako zmore Ben početi vse to, kar tudi njegovi vrstniki, ki normalno vidijo? Ben se z »okolico« sporazumeva z izredno izostrenimi preostalimi čutili – predvsem izjemnim sluhom, vohom, tipom ter ostalimi zaznavami, ki jih ljudje, ki dobro vidimo, navadno nimamo tako do popolnosti razvite. Ben je namreč uspel osvojiti oz. razviti tehniko zvočnega lociranja, ang. imenovano »Echolocation«, ki jo imajo med živalmi odlično razvito delfini.

Zvok, ki prihaja do njega med rolanjem, igranjem video igric, lovljenjem po sobi, hojo po ulici, se odbija od predmetov, ki so pred, ob, nad in pod njim, s pomočjo tega zvoka pa lahko natančno zaznava, koliko so predmeti oddaljeni od njega. Z veliko natančnostjo tudi zazna, kakšne oblike so, vonj predmetov pa mu je pri tem v veliko pomoč.

Zato niti ni čudno, da je pred kratkim, ko se je bolje spoznal z življenjem delfinov, vzljubil te živali, ki imajo podobno sposobnost, kot on sam. Tako sedaj v bazenu plava z njimi, jih hrani in se pri tem zelo zabava.

Mama Bena Underwooda je bila tista, ki je sinu od malega, ko je izgubil oči, priučila občutek lastne vrednosti, samospoštovanja, ponos ter voljo do življenja. Naučila ga je, da je zelo pomembno, da v življenju ohrani pravilen odnos do vsega, kar doživlja.

Prav njegov pozitiven odnos do njegove življenjske preizkušnje ter življenjskih situacij, ki jim je vsakodnevno več kot odlično kos, je tisti, ki Bena dela zmagovalca. Zmagovalca nad lastno usodo ter vzornika vsem ljudem. Če še vedno dvomiš v vsebino malo prej povedane zgodbe, potem ti predlagam, da si ogledaš video o zgoraj omenjenem fantu Benu. Po ogledu videa boš spoznal-a, da celo slepi lahko »vidijo« in da v bistvu sploh ni nemogočih stvari – so le priložnosti in izzivi. Video je izjemno navdihujoč in verjamem, da ti bo dal vsakomur misliti o skritih talentih in sposobnostih, ki jih nosiš v sebi.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.