Košarica

V košarici ni izdelkov.

Nič ni res, vse je res!

V čudoviti knjigi Hermana Hesseja z naslovom Siddharta je moč zaslediti tudi naslednji citat: »V glavo mi je šinila misel Govinda, ki jo boš spet imel za šalo ali norost, a je moja najboljša. Glasi se: nasprotje vse resnice je prav tako resnično!«

V svetu, v katerem živimo, ima vsak učitelj, vsak mentor, vsak guru svojo resnico, svoj pogled na življenje in vpogled v delovanje zakonitosti vesolja. Za nekatere od njih je njihova resnica zgolj edina in mogoča. V življenju boste morda naleteli na takšne učitelje in guruje, ki vam bodo pridigali in razlagali, da je samo njihova pot pravilna, da je samo njihovo učenje »resnica«, ki vas lahko pripelje do razsvetljenja. Vendar ne obstaja samo »ena« in edina resnica, samo en in edini objektivni svet – vse je odvisno od zornega kota, iz katerega gledamo na celotno situacijo.

Svet je to, kar o njem mislimo. Za nekoga je svet bolečina, revščina, nesreča, bolezen itn., za drugega pa je svet veselje, radost, sreča, zdravje, bogastvo, obilje vsega dobrega. Albert Einstein je nekoč dejal, da se moramo vprašati: »Ali je vesolje do nas prijazno?« In moj odgovor je sledeč – menim, da je vesolje do nas prijazno ravno toliko, kot mislimo, da je.

Prej sem povedal stavek: Svet je to, kar o njem mislimo. Vzemimo si trenutek za razmislek in besedo »svet« nadomestimo s katerokoli drugo besedo:

  • Moje dekle je, kar o njej mislim.
  • Moji starši so, kar o njih mislim.
  • Moji otroci so, kar o njih mislim.
  • Moji sodelavci so, kar o njih mislim.
  • Moj šef je, kar o njem mislim.
  • Moje stranke so, kar o njih mislim.
  • Gospodarska situacija je, kar o njej mislim.
  • Moj posel je, kar o njem mislim.

Seznam bi lahko nadaljevali praktično v nedogled. A naj bo za tokrat dovolj in še sami si naredite podoben seznam in prišli boste do osupljive ugotovitve – resnica o svetu je takšna, kakršno mi vidimo. Tudi članek, ki ga pravkar berete, je ravno to, kar o njem mislite.

Vsakdo od nas ima svojo resnico. In prav je tako! Moja resnica ni vaša resnica in vaša resnica ni moja resnica, obe pa sta za nekoga (zame in za vas) pravilni. Zato se vrnimo ponovno k učiteljem in gurujem, ki sem jih prej omenjal. V trenutku, ko vam bo nekdo razlagal, da samo on pozna resnico in da je le njegova »resnica« resnica, se takim ljudem izogibajte, kolikor je le mogoče. Kajti ko padate pod njihov vpliv, se je skrajno težko izmotati iz takšne skupine ali društva.

Tako jaz kot tudi vi imate svojo resnico, svoje izkušnje in svoje preizkušnje. Iz vsega tega se lahko marsikaj naučimo in si olajšamo pot, a na koncu smo vedno mi sami tisti, ki se odločamo, kaj bomo storili. Odločite se tako, kot vam velevajo vaši notranji vzgibi. Zaupajte sebi! Zaupajte v dobrohotnost vesolja! Vsi skupaj delamo in ustvarjamo svet s svojim mišljenjem.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.