Košarica

V košarici ni izdelkov.

Tri spoznanja za srečnejše življenje

»Kemikalizacija« kot del procesa življenja

Življenje in s tem (pre)izkušnje, ki nam pridejo na pot, so naši največji učitelji. Iz svojih napak, porazov in neuspehov se celo več naučimo kot iz svojih največjih zmag in uspehov. Najtemnejša noč je tik pred zoro. Poznaš ta pregovor? To ni le še en kliše s področja osebnostne in duhovne rasti.

Sam sem preko življenjskih situacij, ki so mi prišle na pot, prišel do spoznanja, da je tista tema pred zoro dejansko neke vrste test življenjske spremembe. V angleščini obstaja izraz za to in sicer »chemicalization«. Ne vem, kako to prevesti, še najbolj smiseln prevod bi bil »kemikalizacija«. Kaj je to? Naj razložim …

Da se lahko premaknemo naprej v življenju, je potrebno, da se določene stvari v našem življenju »zrušijo«, ker smo se mi v svoji notranjosti vibracijsko spremenili in nismo več z njimi v resonanci. Ko gremo skozi proces »kemikalizacije«, dejansko delamo fiziološko spremembo na svojem telesu, in situacija, v kateri se nahajamo, se rekonstruktira.

Zaradi procesa »kemikalizacije« smo dobesedno »prisiljeni«, da storimo korak naprej, bodisi v poslu, partnerstvu, družinskih odnosih, na področju denarja, financ, zdravja … lahko bi še in še našteval. Seveda se tem spremembam upiramo, a gledano na dolgi rok so dejansko dobre za nas, in sčasoma ugotovimo, da je tisto, kar se nam je zgodilo, pravzaprav najboljše, kar se nam je lahko.

Nikoli ne dovoli, da ti drugi uničijo sanje

Ena sama beseda, en sam stavek, ena sama misel, eno samo dejanje, ena sama knjiga, eno samo predavanje, en sam film, en sam pogovor, en sam dotik, en sam objem, en sam nasmeh … vse to ti lahko v trenutku spremeni življenje in ga obrne v novo smer.

Vse, kar sem malo prej omenil, je lahko velika prelomnica v tvojem življenju, tako v pozitivnem kot v negativnem smislu. Ljudje, ki jih imamo okoli sebe, so lahko naši največji podporniki, spodbujevalci in navdušenci, ki nas bodrijo pri uresničevanju naših sanj. A velja tudi obratno, okoli sebe lahko imamo ljudi, ki ne verjamejo v nas in bodisi namerno, bodisi nenamerno, uničujejo naše sanje, želje in upe.

Graditelji (ali nasprotno uničevalci) naših sanj se lahko nahajajo v obliki staršev, partnerja, sodelavcev, prijateljev, učiteljev v šoli … skratka … to so ljudje, s katerimi smo vsakodnevno v stiku. Tudi sam imam izkušnje, kako se mi je en stavek sočloveka globoko zarezal v srce in dušo, bodisi me ohrabril, bodisi me navdal s strahom in nezaupanjem.

Nikoli, res nikoli ne dovoli, da bi kdorkoli uničil tvoje sanje ali te oviral na poti do doseganja le-teh. Okoli sebe ne potrebuješ ljudi, ki ti »pristrižejo« peruti, temveč ljudi, ki ti pomagajo vzleteti in s teboj letijo še stotine kilometrov in te spodbujajo ter navdihujejo.

Vedno nekdo pazi nate

So trenutki, ko se ti zdi, da se je vse »zarotilo« proti tebi, da Vesolje ni na tvoji strani. So trenutki, ko imaš vsega poln kufer in si rečeš: »Dost mam!«, ko želiš izstopiti iz igre in se predati usodi. Tudi sam sem že mnogokrat šel skozi takšne preizkušnje, toda vedno so se stvari obrnile tako, da sem imel občutek: »Robert, nekdo pazi nate. Nekdo ti stoji ob strani. Nekdo te ima rad.«

Morda sem v tistem trenutku dobil kakšen SMS ali e-poštno sporočilo, prebral določen stavek v knjigi, slišal pesem na radiu, prejel sporočilo od »naključnega« neznanca na ulici, ali pa še kakšen drugačen znak. Skratka … v tisti »najtemnejši noči duše« se je od nekod prikazala svetloba, ki je bila znak: »Vse bo OK.«

Po tem znaku oz. sporočilu Vesolja sem bi bolj pomirjen, bolj v stiku s seboj, in stvari so se korak za korakom začele odvijati v pravo smer. Res je, da sem včasih moral biti potrpežljiv, spet drugič vztrajen, tretjič pa se povsem predati in se prepustiti toku dogodkov, ali z drugimi besedami »los lassen« – pustiti v miru situacijo, da se sama razplete v moje najvišje dobro.

Ravno slednje, ko je potrebno situacijo pustiti v miru, zna biti za marsikoga težko, saj smo nekako naučeni, da nekaj preprosto »moramo« storiti, da se bo situacija razpletla, kot si želimo. A, kot sem že dejal, včasih je skrivnost razrešitve situacije ravno v nedelovanju in v zaupanju v Višjo silo.

Srčno upam, da ti bodo ta tri preprosta življenjska spoznanja v pomoč in podporo v življenju.

Prijetne, radostne in nasmejane poletne dni ti želim!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.