Košarica

V košarici ni izdelkov.

Praktična uporaba »Bosanskega načela«

Ne išči po internetu, Googlu ali Wikipediji karkoli na temo »Bosanskega načela«, ker o njem ne boš našel nič. To je prvi tovrstni zapis na to temo. Priznati moram, da mi je, ko sem se znašel pred kakšnim izzivom ali če mi na področju medosebnih odnosov, poslovnih odnosov, partnerstva in ljubezni ni šlo vse tako kot sem želel oz. pričakoval, to načelo mnogokrat pomagalo, da sem lažje šel naprej in pustil preteklost za seboj.

Kako se je s tem »Bosanskim načelom« začelo? Za to se je potrebno vrniti vsaj 16 let nazaj v leto 2003, ko sem bil zaljubljen v eno gospodično Klavdijo. Toda, kot veš, za ljubezen morata biti dva in moja »love story« se s to gospodično nekako ni manifestirala. V tistem času sem bil na obisku pri prijatelju v Velenju in debatirala sva o marsičem, o poslu, o odnosih, o ženskah in seveda je nanesel pogovor tudi na to mojo »love story«.

Prijatelju sem nekaj časa »jamral« v smislu: »Klavdija to, Klavdija ono. Ne vem kaj naj še storim, kako naj pristopim do nje, kako naj osvojim njeno srce …« Vsak moški in ženska ve, kako se počuti, če na drugi strani niso enaka čustva in pričakovanja glede določenega odnosa. Prijatelj me je nekaj časa sočutno poslušal, potem pa je mojega jamranja imel dovolj in mi je dejal: »Robert, nekaj že jamrati in uporabi ’Bosansko načelo’!«

Poln upanja in tudi malo začudeno sem ga vprašal: »Kakšno pa je to »Bosansko načelo«? Daj mi malo več povej o njem …« In prijatelj mi odgovori v dveh besedah: »Traži drugo!« 🙂 Sicer sprva nisem bil ravno navdušen nad tem preprostim nasvetom in sem še vedno poskušal »jamrati«, ampak prijatelj me je še enkrat zaustavil in mi dejal, da naj rajši uporabim »Bosansko načelo«.

Preprostost in iskrenost njegovega nasveta sta se me dotaknila in kmalu sem bil že boljše volje, odločen, da to načelo uporabim tudi v praksi. Čeprav je takrat šlo za ljubezenske zadeve je to načelo uporabno na mnogih različnih področjih v življenju.

Morda si, kot sem bil takrat jaz, nesrečno zaljubljen v nekoga. Ne glede na to, kaj storiš in če hodiš po trepalnicah, a če na drugi strani ni enakih čustev in ljubezni, potem je potrebno uporabiti »Bosansko načelo« in »tražiti drugo gospodično (ali gospodiča, če si ženska)«. Ni vrag, da ena oseba na vsem tem planetu ne bi bila takšna, da bi do nas gojila enaka čustva, kot jih mi gojimo do nje.

Tudi, če smo že v zvezi zna biti to načelo uporabno. Obstajajo moški in ženske, ki stalno »jamrajo« kako so nesrečni in nezadovoljni v odnosu, ter, da jih njihov partner ne razume, ne podpira … skratka, da nekako niso več na isti valovni dolžini. »Jamranje« je sicer začasna rešitev, za trajno rešitev bo potrebno nekaj storiti in se pogovoriti to osebo ali pa oditi iz te zveze ter »tražiti drugo ali drugega«. Preprosto, kajne?

Včasih ti na poslovnem področju ne gre tako kot si želiš. Morda se izjemno trudiš, da bi potencialnega poslovnega partnerja zainteresiral za sodelovanje, toda premika v pravo smer ni in ni. Kaj storiti v tem primeru? Lahko še naprej rineš z glavo skozi zid ali pa preprosto uporabiš »Bosansko načelo« in »tražiš drugoga«. Zagotovo je kakšen poslovni partner, ki bo zainteresiran za sodelovanje s teboj.

Tudi pri družabnih dogodkih, kot je npr. ples si lahko pomagaš s tem čudovitim načelom. Moški se občasno pri plesu, ko povabimo na ples določeno soplesalko, s katero si še posebej želimo plesati, srečamo z zavrnitvijo. Morda nam plesalke reče ne, morda »počiva« ali pa si izmisli kakšen drug razlog, da le ne bi bilo potrebno reči »ne« soplesalcu. Zgodi se, da zavrnitev lahko vzameš preveč osebno in te to čustveno potre in se potem ne počutiš več OK.

Z »Bosanskim načelom« pa vse skupaj vzameš kot igro številk in se tej gospodični prijazno zahvališ in si v mislih rečeš: »Traži drugo!« Prepričan sem, da ti bo, če si plesalec ali plesalka, precej lažje ob zavrnitvi saj ne boš zapadel v čustveno dramo in plesni večer bo minil precej bolj radostno in igrivo.

Mnogi ljudje »jamrajo« kako so nezadovoljni tudi v službi, da jih njihovo delovno mesto in zaposlitev ne izpolnjuje več. Namesto, da bi glede nove službe karkoli storili še naprej stojijo na mestu in ne naredijo nobenega koraka v to smer. Tudi za njih je »Bosansko načelo« pravi blagor: »Traži drugo!« in premik k novi službi se utegne zgoditi precej hitreje in lahkotneje.

Skratka, kot vidiš ima »Bosansko načelo« izjemno široko uporabno vrednost, a ima tudi eno pomanjkljivost. Deluje namreč le v primeru, da ga praktično uporabiš. Če samo razmišljaš o njem potem to načelo ne bo imelo učinka v tvojem življenju.

Naj bo tvoje življenje čim bolj radostno in izpolnjeno ter, ko ti ne bo šlo, kot si želiš, uporabi čarobno moč »Bosanskega načela« in se usmeri na novo pot, k novim priložnostim in osebnim zmagam. You Can Do It! 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.