Košarica

V košarici ni izdelkov.

“Kurc gleda” filozofija in stres, ki ga povzročajo cilji

V mesecu z največ prazniki imam jaz še svoj osebni praznik. In tako sem si v knjigarni za rojstni dan kupil za darilo knjigo s pomenljivim naslovom: »Kurc gleda«, avtorja Johna C. Parkina, sicer Angleža, ki že nekaj let živi v Italiji, kjer vodi svoj izobraževalni center, ki se imenuje Kurc gleda univerza. 🙂

Beseda na »k«, gre nekaterim malo težko z jezika. Zdi se kot da je to ena »vulgarna« beseda, ki je ne bi smeli uporabljati v vsakodnevnem življenju. Vendar pa se zgodi nekaj zanimivega, ko si rečeš »kurc gleda ____________« (na prazen prostor naj vsak sam napiše kaj). Ko to izrečeš, dobesedno občutiš neko olajšanje, energija se spremeni, napetost se sprosti in predaš se toku življenja.

Ob tem se spomnim nase in na svoje življenjske (pre)izkušnje. Pogosto, ko sem pričakoval, da se »nekaj« mora zgoditi ravno na določen način, sem bil razočaran. Stvari se sploh niso razvile v smer »mora se zgoditi«, temveč se je vse skupaj razpletlo na drugačen način. Kasneje se je sicer izkazalo, da je to dejansko bil najboljši možni način.

Pred časom sem v knjigi dr. Alexa Loyda z naslovom »Beyond Willpower« (slovenski prevajalci so naslov prevedli v Princip ljubezni) prebral en zanimiv podatek, ki je obrnil celoten moj pogled na industrijo uspeha »na glavo«. V svoji knjigi namreč avtor navaja skrivnost o stroki samopomoči: stopnja neuspeha je kar 97%. Da, prav ste prebrali, le 3% ljudi, ki se udeležijo seminarjev o uspehu, tudi dejansko uspe.

Guruji samopomoči od teh 3% dobijo toliko izjav od posameznikov, da lahko pripravijo propagandno gradivo in prikažejo svoj program kot postopek, ki deluje za vsakogar, v vsaki situaciji in v vsaki državi na svetu.

Skoraj vsi programi samopomoči (vključno s filmom in knjigo The Secret) delujejo po neki osnovni šabloni, ki gre takole:

1. Osredotoči se na to, kaj želiš doseči.
2. Izdelaj načrt, kako lahko do tega prideš.
3. Uresniči načrt.

Ali z drugimi besedami – uporabiš moč volje in pričakovanj. Vendar pa, ko uporabiš moč volje in pričakovanj, deluješ le s 5% svoje zavesti, ostalih 95% pa lahko v tistem trenutku deluje proti tebi. Toda tega se sploh ne zavedamo. Bruce Lipton pravi, da je naša podzavest milijonkrat močnejša od zavesti. Če uporabimo računalniško primerjavo – zavest procesira s hitrostjo 40 kb/sek, podzavest pa s 40.000.000 kb/sek. Razlika je očitna, kajne?

Če k ciljem stremimo le s pomočjo volje, potem imamo le 3% možnost za uspeh. Pogosto pa, ko dosežemo določen cilj, le trenutno kažemo veselje, radost in srečo, čez čas se spet vse uravnovesi in smo s srečo spet tam, kjer smo bili pred tem uspehom.

V mesecu decembru se kar tre seminarjev in predavanj na temo »manifestacija leta 2016«, vendar, če upoštevamo zgornja dognanja, ugotovimo, da po formuli 1-2-3, ki sem jo malo prej omenil, imamo dokaj majhne možnosti za uspeh.

Toda zgodba se tukaj še ne konča – vsi ti zunanji cilji, ki si jih postavimo, nam povzročajo notranji stres, ki se ga sploh ne zavedamo, saj smo, dokler ne dosežemo želenega rezultata, v kroničnem stanju stresa.

Vsi smo prepričani, da nam bo neka zunanja okoliščina zagotovila notranje stanje (miru, radosti, sreče, ljubezni …). In tako celo življenje tekamo za nekimi zunanjimi cilji, slavo, denarjem in ____________ (sami še kaj dopolnite), toda tisto, česar si najbolj želimo, ni zunaj nas, temveč je znotraj nas.

Ena najbolj obsežnih raziskav o sreči traja že 75 let. Posnetek z dr. Robertom Waldingerjem, ki vodi omenjeno raziskavo, si lahko ogledate na TedX (za posnetek s hrvaškimi podnapisi kliknite tukaj). Ne bom vam razlagal, za kaj gre, sami si oglejte, saj vam bo to vzelo le slabih 13 minut in vam dalo misliti o marsičem.

Sporočilo te raziskave je podobno, kot sem vam že prej omenil – čeprav sprva želimo določene zunanje stvari, dejansko na globlji ravni stremimo k temu, da bi nekaj občutili znotraj sebe.

Kako torej občutiti »tisto nekaj« znotraj sebe?

Nekaj mojih predlogov …

  1. Lahko rečete »kurc gleda« vsemu, kar »morate« storiti in se podate na bolj lahkotno pot življenja z manj stresa in napetosti. Namreč, ko rečemo nečemu »kurc gleda«, se na energijski ravni odrečemo rezultatu in pustimo energiji, da steče v naše najvišje dobro.
  2. Lahko začnete znotraj sebe prebujati Ev-občutek, kot opisuje dr. Frank J. Kinslow v svojih odličnih knjigah. Ko prebudimo Ev-občutek in zaživimo v njem, smo v nekem posebnem stanju, ne glede na zunanje okoliščine. Postopka se lahko vsak nauči iz knjige, potrebna je le vsakodnevna vaja.
  3. Lahko začnete izvajati Zdravilne kode, ki jih priporoča dr. Alex Loyd, in se tako znebite notranjega (nezavednega) stresa in zaživite bolj sproščeno, spontano, radostno in mirno.

In za zaključek – naj bo vaše leto 2016 takšno, da boste srečni! Srečni ne glede na to, kaj se dogaja okoli vas.

Uživajte, objemajte se in (s)mejte se! 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.