Košarica

V košarici ni izdelkov.

7 napak, ki jih počnejo govorniki ob javnih nastopih

V mesecu decembru in januarju sem bil na več različnih predstavitvah, seminarjih in delavnicah. Kot učitelj javnega nastopanja in retorike vsak javni nastop opazujem še z vidika profesionalnosti, govorice telesa in tudi same energije govornika.

Opažam, da mnogi govorniki delajo naslednje napake:

1. Ne pripravijo scenarija svojega javnega nastopa.

Kaj to pomeni? Preprosto, ko takšnega govornika poslušaš se zdi, kot da skače iz ene teme v drugo temo, brez neke jasne misli in ko zaključi govor se vprašaš – kaj je govornik sploh želel povedati? Brez scenarija (pa čeprav je to le 10 minutna predstavitev) preprosto ne gre, če želiš s svojim govornim nastopom prepričati poslušalce.

2. Glavna zvezda je projektor (PPS – Power Point, video, film …) namesto govornik.

Temu »kiksu« malo za šalo, malo zares pravim »nespoštovanje načela Steva Jobsa«. Namreč, slednji je bil mojster vrhunskih prezentacij in je znal uporabiti ravno v pravi meri sodobno vizualno tehnologijo.

Zavedal se je, da slika podkrepi njegove besede, da pa je še vedno on zvezda na govorniškem odru. Če te več zanima o tem, poglej si kakšno Jobsovo predstavitev na YouTube-ju.

3. Premalo svetlobe v predavalnici.

Še posebej takrat, ko je kakšen projektor »v igri« za izvedbo javnega nastopa, govorniki pogosto pretiravajo s »senčenjem« luči ali z drugimi besedami, pred ljudmi zaradi »Power Pointa« govorijo praktično v pol mraku.

A to ni edina pomanjkljivost … Če je med publiko kdo, ki slabo sliši in si pri poslušanju pomaga z branjem iz ustnic, je praktično nemogoče slediti govorniku.

4. Ne poskrbijo za tehnične zadeve in jih ne preverijo.

Če imaš laptop in boš z njegovo pomočjo prikazal-a kakšen posnetek, potem je nujno, da pred začetkom svojega govora vso tehniko stestiraš, se pravi ali delujejo zvočniki, ali je baterija na računalniku dovolj polna, ali so slideji v pravilnem vrstnem redu in ali je kabel za polnjenje laptopa dovolj dolg, da doseže vtičnico.

Dejansko ti lahko tvojo predstavitev pokvari že ena takšna banalnost kot je prekratek kabel za polnjenje laptopa. Če ti laptop »crkne« zaradi premalo »energije v bateriji«, potem si po domače povedano v riti. 🙁

5. Ne pretestirajo mikrofona.

To utegne biti tudi huda napaka, ker te potem v dvorani govornika ne slišijo vsi. Morda je ozvočenje prešibko, morda je premočno (da, tudi to se dogaja), potrebno je, da vse to pred javnim nastopom preveriš in narediš test. Če ni OK se pokliče tehnično službo v hotelu ali podjetju (odvisno kje se izvaja dogodek) in se to pravočasno uredi.

6. Zaključka sploh ni.

Da, tudi to se zgodi. Zaključka sploh ni in potem ne veš ali je že konec ali ni, kakšni so naslednji koraki, kaj govornik priporoča da se naredi. Nekateri pa ne vedo kako bi zaključili in povedo le: »To je to!« Dejansko je to katastrofa od govora, če ne veš kako zaključiti.

7. Izdelka ni na vidnem mestu, da bi ga vsi lahko pogledali.

Hecno, ampak zgodilo se je tudi to, da na predstavitvi knjige, na bližnji mizi sploh ni bilo nobene knjige. Namreč, knjiga mora biti ob govorniku, na vidnem mestu, da jo vsi opazijo. Premalo je slika na Power Pointu, ljudje hočejo izdelek iz »mesa in krvi«, če se tako izrazim.

To je le nekaj stvari, ki jih opažam, seznam bi bil lahko še precej daljši. Če ne znaš s svojim javnim nastopom narediti vtisa na publiko ter nisi v pravi energiji, potem tudi ni možna uspešna predstavitev.

Če bi rad-a izboljšal-a svoje govorniške spretnosti, zmanjšal-a tremo in strah ali pa preprosto želiš pomoč pri vodenju ali organizaciji dogodka – obišči spletno stran www.retorika.info. Na njej najdeš opis mojega seminarja o retoriki, kot tudi vse kontakte, da stopiš v stik z menoj, saj ti lahko pomagam do odlične prezentacije, ki bo požela navdušenje pri publiki, kar se bo poznalo tudi pri prodaji tvojih izdelkov in storitev.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.