Košarica

V košarici ni izdelkov.

Konec česa, začetek česa?

Sedim za prenosnikom in razmišljam kakšno voščilo naj predam za Novo leto 2019. Ne želim biti standarden z oguljenimi frazami: Srečno, zdravo in uspešno Novo leto 2019. Želim biti drugačen, unikaten, inovativen ter na vse skupaj pogledati iz širše perspektive.

Čez dobra dva dni bo konec leta 2018 in začelo se bo leto 2019. Mnogi si bodo 1. 1. 2019 vzeli čas zase in zapisali »novoletne zaobljube« v katerih bo navedeno kaj vse bodo spremenili v svojem življenje v letu 2019. A že čez mesec dni ali še prej bo to pozabljeno in življenje bo hitro prešlo na stare tirnice, v stare miselne vzorce in navade.

Ljudje želimo biti »pripadnik nečesa« in iščemo svojo potrditev, zato na družabnih omrežjih tako veselo objavljamo različna voščila, animacijske gife, kratke filmčke, čustvenčke in še kaj bi se našlo. Za Božič je bilo na FB-ju vse v znamenju rdeče barve, tako kot je rdeč nosek jelenčka Rudolfa. 😉

Za hip se ustavi in razmisli: »Česa bo konec čez dva dni in kaj se bo začelo čez dva dni?«

Sprehodi v naravi so mi vedno v radost in veselje, saj ob teh priložnostih dobim kup novih idej, utrinkov, notranjega miru in čutim se povezanega z Vesoljem. Ko sem v naravi opazujem drevesa, ptice, travo, živali, reke, oblake … in bolj ko opazujem, bolj ugotavljam, da v naravi ni možno najti neke povsem ravne linije.

»Zahodni svet«, če lahko tako rečem, praznuje Novo leto vedno 1. 1., toda na Kitajskem je zgodba drugačna in tu praznujejo konec januarja ali v začetku februarja, saj je njihov koledar usklajen z lunarnim gibanjem. Krščanski Božič je 25. 12. (po Gregorijanskem koledarju), Pravoslavni Božič je 7. 1. (po Julijanskem koledarju). Imamo različne verske sisteme, različne sisteme štetja dni in potem se znajdi kot se veš in znaš. Katero štetje je pravo? Kateri koledar je »boljši«? Kateri praznik je bolj usklajen z naravnimi cikli?

Zmeda je popolna. Toda življenje ni neka ravna linija. Življenje je krog. Konec leta ni konec leta, temveč je le nek imaginarni konstrukt, ker smo se odločili za linearno štetje časa. Čas, kot ga poznamo, je samo nek širši družbeni dogovor, zato, da lažje »določimo« dogodke v svojem življenju in jih uvrstimo v neko kronološko zaporedje.

Povsem enako je tudi s koncem starega leta in začetkom novega. Narava tega ne pozna in narava ne rabi praznovati novega leta, ne rabi bučnih ognjemetov in petard, ne rabi šampanjca in obilja hrane, temveč samo doživlja magičen trenutek tukaj in zdaj. Živi. Diha. Proizvaja kisik. Ne piše si novoletnih zaobljub. Narava ima svoj cikel, ki je krog …

Čez nekaj mesecev bo spet vse začelo zeleneti, poganjati liste in cveteti. Nato bodo rastline čez nekaj tednov dale svoje obilne plodove, a jih kmalu tudi izgubile. Listje bo odpadlo, narava se bo pripravljala na počitek … in na nov krog. Narava je brez velikih pričakovanj, brez velikih pokov, brez datumov, brez rokov, saj pozna samo en večni zdaj. V naravi ni pehanja za uspehom, za denarjem, ni stresa, ni strahov … je le trenutek.

V življenju vse prevečkrat »čakamo«, da se nam nekaj zgodi, da bomo potem, ko se to zgodi (ali pa se ne zgodi) spet srečni, radostni, veseli, zdravi, ljubljeni … Zdi se, kot da vse življenje preživimo v eni »čakalnici uspeha« z upanjem na boljši jutri. Čakamo na naslednje leto, na naslednjo priložnost, na naslednji ples, na naslednji zmenek, na naslednjo skladbo, na naslednji objem, na naslednji dotik, na naslednjo besedo … in ob tem pozabimo biti v polnosti prisotni tukaj in zdaj. Na trenutek, ko le smo.

Leta tečejo, življenje teče, odnosi tečejo, služba teče, mi pa še vedno čakamo na to, da bomo 1. 1. obrnili nek nov list, neko novo poglavje, da bo v bodoče vse drugače. Smo polni nekega upanja, da se bo potem vse spremenilo, da bomo bolj pogumni, bolj srečni, bolj odločni, bolj navdušeni, bolj ljubljeni, bolj ____________ (še sam izpolni kaj).

Nalijmo si čistega vina in spoznajmo, da v resnici ni potrebno čakati na 1. 1. Vsako spremembo lahko storimo že zdaj. Ni treba, da je polna luna. Ni treba, da je prazna luna. Ni treba, da čakamo, da mine retrogradni (karkoli že). Edino zdaj je pravi trenutek, ko se globoko v sebi odločimo za spremembo, vse ostalo je le odlašanje in prenašanje nekega upanja v neko nedoločeno imaginarno prihodnost.

Življenje je krog. Ni ti treba čakati. Naredi en korak že sedaj. Spusti preteklost, spusti prihodnost ter polno, radostno in ljubeče zaživi ta trenutek … in nato še naslednji trenutek … in še naslednji trenutek in ti trenutki se bodo kmalu sešteli v dneve, mesece in leta. Kot sem že večkrat omenil – življenje je krog in edini pravi trenutek je zdaj.

Želim ti veliko srečnih, radostnih, veselih, ljubečih nasmejanih trenutkov, ki bodo tvoje srce preplavili z energijo radosti, hvaležnost in ljubezni!

To je moja preprosta, a iskrena želja tebi, ne samo v letu 2019, temveč za čisto vsak trenutek, ki ga živiš.

Uživaj, (s)mej se in rad-a se imej! 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.