Košarica

V košarici ni izdelkov.

Komu verjeti?

K pisanju tega blog zapisa me je spodbudil članek, ki ga je eden izmed mojih prijateljev delil preko Facebooka. Članek je govoril o tem, kako je ena izmed najbolj znanih »New age« avtoric, predavateljic, pisateljic knjižnih uspešnic Doreen Virtue, spremenila svoj način delovanja.

Doreen mnogi v Sloveniji poznajo preko njenih knjig o božjem vodstvu, angelih in zbirkah orakeljskih kart, ki so se v preteklih letih kar precej prevajale v slovenščino. Kolikor vem je tudi vodila različne delavnice za angelskega terapevta in še kaj bi se našlo. Doreen je mnogo let uspešno sodelovala z znano založbo Hay House, ki je izdajala njene knjige in izvajala promocijo le-teh.

V blog zapisu, ki sem ga prebral, je sporočila svetu, da ni nič več angelska terapevtka, da se nič več ne ukvarja z angeli in da je tudi prekinila sodelovanje s Hay House radiom in založbo ter, da od vizije, ki jo je imela 7. januarja 2017, postala verna kristjanka in da sledi samo še Jezusu.

Ne bom se spuščal v religijo in vsak ima svojo pravico, da verjame v karkoli želi in sledi katerikoli verski skupnosti oz. verskemu prepričanju. Ob tem zapisu, pa se mi je pojavilo vprašanje: »Koliko je sploh resnic v tako imenovanem »New ageju«, ki je tudi pri nas dokaj razširjen?«

Doreen je dolga leta sledila poti za katero je bila prepričana, da je prava, nato pa se je po viziji v januarju 2017, usmerila na povsem drugačno pot. Vse lepo in prav, ljudje smo bitja svobodne volje, toda dejstvo je, da imajo mnogi »New age« predavatelji (še posebej tuji) dokaj velik vpliv na množice ljudi, imajo veliko sledilcev ne samo na Facebooku in Instagramu, temveč tudi preko svojih spletnih strani ter e-poštnih list. Vpliv ni tako majhen, kot se morda sprva zdi.

Tudi sam sem bil v preteklosti precej sledil »New age« doktrini, a sem sčasoma ugotovil, da vse le ni tako lepo, kot se sprva zdi in da je »New age« neka mešanica resnic, polresnic in laži. Kot duhovni iskalec si več ali manj prepuščen samemu sebi in potem se znajdi, kot se veš in znaš! Treba je znati ločiti zrnje od plev, da se nekako sam dokoplješ do določene resnice oz. da sam prideš do spoznanja, kaj zate v življenju deluje in kaj ne deluje.

Papir prenese vse in papir je nevtralen, ne zanima ga ali je na njem natisnjena resnica, pol resnica ali laž. Papir samo preprosto je. Manipulacij na temo duhovnosti pa je ogromno. Na področju »New ageja« je sicer veliko srčnih ljudi, ki si prizadevajo za dobro soljudi in družbe, a hkrati je tudi res, da denar ne smrdi in da so mnogi marsikaj pripravljeni storiti za poln bančni račun.

Bolj, ko sem se poglabljal v ta »New age« bolj sem se začel spraševati kaj dejansko na tem področju sploh drži in je uporabno za moje življenje in za ljudi, katerim predajam naprej svoja spoznanja. Vedno se sem trudil (in vedno se bom), da ljudem predam naprej čim bolj avtentične informacije, ki jih lahko pomagajo na njihovi poti življenja.

Toda, ko se enkrat malo bolj »zagrebeš« v to področje in greš namesto v širino v globino, ugotoviš, da obstaja mnogo različnih šol, ki vsaka po svoje tolmačijo zadeve. Ni važno, ali govorimo o duhovnosti, prehrani ali zdravju, informacije so si pogosto nasprotujoče. Ajurveda priporoča drugače kot Tradicionalna kitajska medicina, o čemer je že kar nekaj napisala tudi Anita Moorjani v svoji knjigi Z roba smrti v pravi jaz, ko se je soočala s težko življenjsko preizkušnjo.

Mnogi prisegajo na numerologijo (tudi jaz sem si pred leti spremenil ime, o čemer si lahko več prebereš tukaj), a sem leta 2011, po več kot dvanajstih letih, spet prevzel svoje rojstno ime in priimek ob katerem se počutim najbolj »domače«. Numerologija v splošnem pozna dve šoli oz. abecedi – Kaldejsko in Pitagorejsko. Sam sem ugotovil, da sem »rojen pod nesrečni imenom« po Kaldejski abecedi, a po Pitagorejski sem »rojen pod srečno zvezdo«. Sedaj pa razumi kaj je res oz. katera abeceda je pravilna. Nekateri numerologi tako upoštevajo obe, a s tem se izbira »pravega imena in priimka« precej skrči in je dokaj omejena.

A tudi na področju astrologije je prava zmeda. Tako imamo v grobem tri različne astrološke pristope – zahodno klasično astrologijo, indijsko astrologijo (Jyotish) in pa kitajsko astrologijo. Sicer so določene podobnosti med njimi, a spet po drugi strani so razlike. Katera potem drži? Katera je pravilna oz. s pomočjo katere si lahko najbolj izboljšaš svoje življenje? Neville Goddard, avtor mnogih knjig za osebno rast, ki pri nas v Sloveniji ni najbolj poznan, je bil dolga leta vrhunski astrolog. Toda, potem je ugotovil, da ga astrologija s svojimi »zvezdnimi napovedmi« nekako omejuje, se je odločil, da jo povsem opusti.

Mnogi se tudi obrnejo k Feng Shuiju, ki je v osnovi zelo dober. Zakaj? Ker je eno od temeljnih načel Feng Shui-ja, da počistiš z vso svojo kramo, ki jo imaš v stanovanju ali hiši. S tem dobesedno tvoja hiša in stanovanje zaživita v povsem novi, radostni in svobodni energiji. S čiščenjem krame kar prevetrimo svoj bivalni prostor in temu prevetrenju sledi tudi življenje. Na globlji ravni pa se spet pojavijo dileme, ker imamo različne šole – šolo kompasa in šolo oblike. In potem se znajdi, kot se veš in znaš oz. lahko storimo tako kot nekateri pri numerologiji – za vsak slučaj »kombiniramo« obe šoli.

Ne glede na to ali govorimo numerologiji, astrologiji, feng shuiju ali čemerkoli drugemu, nekako se mi zdi, da je vedno v ozadju nek »strah«, da če ne bomo delovali tako kot je zapovedano v določeni »šoli«, da bomo nekaj izgubili, da bomo nesrečni, žalostni, neljubljeni, bolni itd. Strah pa je tisti, ki človeka še vedno najbolj motivira, da naredi določeno spremembo v življenju.

Komu torej verjeti? Gurujem? Duhovnim mojstrom? Vnebovzetim mojstrom? Angelom? Duhovnim zdravilcem? Avatarjem? Simbolom? Astrologiji? Numerologiji? Talismanom? Človek kar postane zmeden, kajne? In ko je tako zmeden, ga je izjemno lahko usmerjati, voditi in iz njim manipulirati. Še posebej takrat, ko se sreča s kakšno življenjsko preizkušnjo in »nujno« išče rešitev zase. Mogoče je to na področju odnosov, denarja, zdravja … Vsak ima svoj »rano«, katero je treba ozdraviti in zakrpati. Ni ga človeka, ki se ne bi srečeval z življenjskimi izzivi in preizkušnjami.

Ko smo v situaciji, ko iščemo rešitev pogosto verjamemo vsem drugim, le sami sebi ne verjamemo in ne zaupamo svojim notranjim občutkom, navdihu in intuiciji. Tistemu drobnemu glasku znotraj nas, ki nas nežno, tiho in subtilno opominja kaj naj storimo in katere korake naj uberemo, da pridemo do pozitivne spremembe v življenju. Pogosto so ravno ti intuitivni prebliski takšni, da je potrebno nekaj storiti oz. po domače povedano »premakniti rit« in stopiti v akcijo. To pa zna biti težko, še posebej, ker smo rešitev navajeni iskati zunaj sebe, namesto znotraj sebe.

Torej, komu res lahko verjamemo in zaupamo? Na koncu ugotovimo, da je potrebno najti neko ravnotežje in znati razbrati prave informacije iz drugih virov in seveda prisluhniti svojemu notranjemu glasu. Če imamo nek problem, rešitev zagotovo obstaja, a je žal pogosto v povsem drugačni obliki in na povsem drugem mestu, kot pričakujemo. Obrat vase je tista stopnja v življenju, ki zna biti za marsikoga najtežja, hkrati pa slednja ponuja največ dobrobiti, sreče, radosti in ljubezni.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.