Košarica

V košarici ni izdelkov.

Katera zdravila škodijo sluhu?

Ko se mi je v prvem razredu osnovne šole sluh poslabšal še na desno uho in sem bil 14 dni v bolnici, so mi zdravniki napisali Navodila za čuvanje sluha. Na tem listku je bilo napisano, kaj vse odsvetujejo.

NAVODILA ZA ČUVANJE SLUHA – KAJ ODSVETUJEMO?

  • Alkohol, nikotin, črno kavo
  • Zdravila, ki okvarjajo sluh: Bykomycin, Caramycin, Streptomycin, Viomycin, Vancomycin, Garamycin, Gentamycin, Kinin
  • Salicate: Rifocin, Rimactan, Rifadin, Tobramycin, Obramycin, Amikacin

V knjigi Zvok zlomljenih kril avtorica Jerneja Cmager opisuje svojo zgodbo o izgubi sluha. Kaj je bil po njeni poglobljeni raziskavi razlog za njeno izgubo sluha? Zdravilo izotretinoin, s katerim jo je predoziral njen zdravnik.

Tako da, če ti za zdravljenje dermatoloških obolenj priporočijo to zdravilo, je bolje da posežeš po kakšnem drugem, ki ima manj škodljivih stranskih učinkov, saj pacienti, zdravljeni z izotretinoinom, lahko razvijejo tinitus in gluhoto.

Omenjeno zdravilo je bilo po številnih tožbah ponekod celo umaknjeno iz prodaje, saj naj bi povzročalo različne bolezni in okvare: Chronova bolezen, izguba vida, depresija in psihoza so samo nekatere od do sedaj znanih, ki so jih v tožbah povezali s tem zdravilom.

Seznam zdravil, ki škodijo sluhu še zdaleč ni popoln, zato naprošam vse obiskovalce spletne strani, da v kolikor vedo še za kakšno zdravilo z negativnimi vplivi na sluh, da se mi oglasijo preko kontaktnega obrazca in sporočijo svoje izkušnje.

Dodano 24. 2. 2023: Od kolegice sem izvedel, da je kinin, ki je naveden v zgornji preglednici zdravil, ki lahko poslabšajo sluh, njeni prijateljici poškodoval vid. Torej, če imaš težave z vidom, bodi ravno tako pozoren na to, katera zdravila ti predpišejo.

P.S. V enem izmed naslednji člankov pa bomo raziskovali kako je s cepivi in njihovimi stranskimi učinki na sluh, kar je precejšnja tabu tema v zdravstvu.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.