Košarica

V košarici ni izdelkov.

Kako se znebiti pisateljske blokade?

Vsak pisatelj ali pesnik se je že kdaj srečal s tem, čemur se reče »pisateljska blokada«, ko mu pisanje nekako ne steče tako kot bi si želel. Kljub temu, da se trudi in trudi na različne načine obuditi svoje pisateljske ustvarjalne zmožnosti se zdi, kot da se mu navdih izogiba v velikem loku.

Spet drugič pa doživi tako velik ustvarjalni navdih, da ga preprosto ne more dohajati. Skozi umetnika steče energija in Božansko se izrazi skozi besede, misli, pesmi, slike … To je trenutek, ki mu vrhunski športniki pravijo »The Flow« ali malo drugače povedano, ko si v elementu, če upoštevam Kena Robinsona.

umetnikova-pot-200Že dobre tri tedne berem knjigo UMETNIKOVA POT, ki jo je napisala Julia Cameron, avtorica, ki ustvarja že več kot trideset let in je do sedaj napisala sedemnajst knjig, kup scenarijev in tudi filme je že uspešno režirala. Skratka, Julia je pravi ustvarjalni navdih. Leta 1992 je na podlagi svojih izkušenj napisala knjigo UMETNIKOVA POT, ki je odličen priročnik za premagovanje ustvarjalne blokade in prebujanje naših spečih potencialov.

Brez ustvarjalnega izražanja v naših življenjih ne gre, ne glede na to ali se imamo za umetnika ali ne. Dejansko je vsak človek umetnik na svoj način in od njega samega je odvisno koliko in kako bo izrazil svoj ustvarjalni potencial.

K Juliji so na njene delavnice in osebna svetovanja prihajali mnogi znani in manj znani »zablokirani« umetniki, pisatelji, pesniki, glasbeniki, igralci … skratka ljudje, ki na takšen ali drugačen način delujejo na področju umetnosti. Na podlagi njenih delavnic, ko so po obisku le-teh, mnogi »zablokirani« umetniki znova zaživeli in zacveteli, se je odločila, da bo vsa ta svoja spoznanja predstavila v knjigi UMETNIKOVA POT.

Predlagam, da si tudi ti prebereš to knjigo saj je pred nekaj meseci izšla tudi pri nas in je tako prevedena v slovenščino. Najdeš jo tudi v moji spletni trgovini na E-knjigarna.si. Namen tega zapisa na blogu ni delati reklamo za to knjigo, temveč bi rad s teboj podelil svojo izkušnjo z eno od osnovnih vaj, ki je predstavljena v knjigi.

Julia že na začetku svojega tečaja za prebujenje ustvarjalnosti predlaga, da vsak začne pisati svoje jutranje zapise. Vsako jutro, ko se zbudiš vzameš zvezek in pisalo ter začneš pisati. Pišeš toliko časa dokler ne popišeš treh strani v zvezku. Ne smeš se ustaviti dokler nisi popisal-a treh strani.

O čem pišeš? O vsem, kar ti pride v tistem trenutku na misel. Lahko pišeš o svojih izzivih, strahovih, dilemah, dvomih, prebliskih, načrtih, priložnostih, idejah … Možnosti je veliko, pomembno je samo to, da pišeš redno (vsako jutro) in da ne zaključiš dokler nisi popisal-a treh strani v zvezku.

Omenjena vaja se mi je sprva zdela preveč preprosta, da bi bila učinkovita, a sem si vseeno dejal – poskusimo. Začel sem bolj za šalo, kot zares, toda že pri prvem zapisu sem videl, da to ni »kr neki« in da ni tako enostavno popisati treh strani. Pri prvem pisanju sem se kar mučil, da sem prišel do konca tretje strani.

Po tem prvem, recimo »poskusnem« pisanju sem se odločil, da bom naredil eksperiment in vsaj 90 dni vsak dan, vsako jutro na roko napisal tri strani teh jutranjih zapisov. Le-teh se ne bere, temveč jih le napišeš in nato zapreš zvezek. Zvezek je tvoj in samo tvoj. Slednjega nikomur ni treba pokazati in tudi nikomur ni potrebno dati brati teh zapisov.

Učinki? Že po nekaj dneh sem ugotovil, da je moj ustvarjalni potencial zrasel in da so na dan privrele določene nove ideje, ki sem jih tudi že realiziral. Nekatere od teh sem izvedel kar čez noč, spet druge čez vikend. Skratka, ugotovil sem, da mi tole jutranje pisanje izjemno koristi in z njim še naprej nadaljujem.

Kako se boš ti odločil-a glede teh jutranjih zapisov, to prepuščam tebi. Preberi si knjigo, izvajaj vaje in prepričan sem, da boš že po tednu dni opazil-a določene spremembe pri sebi. Morda ti bodo prišle na misel nove ideje, novi prebliski, navdih da pokličeš določeno osebo ali da začneš nov projekt ali da določen projekt opustiš. Karkoli se bo zgodilo – prepusti se toku dogodkov in notranjemu vodstvu. Stari že ve, kaj je potrebno storiti in ti daje preko navdiha, ki ga dobiš, navodila za tvojo življenjsko pot in ustvarjanje.

Naj tale zapis zaključim z eno odlično mislijo iz knjige: »Skoči in mreža se bo pojavila.« 🙂 Da, tako preprosto je to, treba je le skočiti oz. narediti prvi korak. To pa lahko naredi le vsak sam. Pošiljam ti voljo, ustvarjalnost in pogum za pisanje jutranjih zapisov!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.