Košarica

V košarici ni izdelkov.

Ultramaratonec, ki ni znal »pravilno« teči

Bliža se 24. Ljubljanski maraton na katerega se nekateri navdušeni tekači pripravljajo že več tednov ali celo več mesecev. Mislim, da je za skoraj vsakega tekača pri nas, Ljubljanski maraton vrhunec tekaške sezone in čas, ko preizkusi svoje psiho – fizične sposobnosti.

Na spletu je moč najti pravo malo morje različnih »maratonskih« člankov, ki ponujajo nasvete kako se pravilno pripravljati na maraton, kako pravilno teči in razporediti moči, kakšna prehrana je najboljša za maratonca, katero dieto izbrati v času maratona, da bomo imeli kar največ energije. Skratka, priprave na nastop na maratonu so postale že prava mala »znanost«.

Pisalo se je leto 1983. Na štartu ultramaratona od Sydneya do Melbourna (875 km) se je pojavil 61-letni kmet Cliff Young. Za tekača je bil nekoliko nenavadno oblečen, bil je v delovnem kombinezonu in škornjih. Sprva so se tekmovalci in novinarji njegovi nameri, da se udeleži ultramaratona, posmehovali in ga niso jemali resno.

Toda, ko so ugotovili, da Cliff resnično misli nastopiti na ultramaratonu so posredovali tudi zdravniki in ga skušali prepričati, da naj ne nastopi, češ da je to prenevarno za njegovo zdravje. A Cliff se ni dal in jim je odgovoril, da je teka navajen saj je ovčji pastir, ki s svojimi ovcami neprenehoma in brez prestanka teče tudi dva ali tri dni.

Kmalu potem, ko se je tekma začela, so ostali tekmovalci Cliffa, ki je imel nekoliko nenavadno tehniko teka, ki je bolj spominjala na podrsavanje, kot pa na tek, pustili daleč za seboj.

Že pred časom so športni trenerji in ostali strokovnjaki ugotovili, da je najboljša strategija za nastop na ultramaratonu takšna, da se 18 ur teče v enakomernem tempu in 6 ur spi oz. počiva. Vsi tekmovalci, razen Cliffa so se tega navodila držali, saj so sledili splošnim prepričanjem in navodilom strokovnjakov.

Cliff pa je imel povsem drugačno strategijo. Nič ni spal, nič ni počival, ves čas je tekel oz. bolje rečeno podrsaval v svojem ritmu. Ko so ga novinarji drugi dan tekme vprašali, če misli kaj spati in počivati, so osupli izvedeli, da bo Cliff brez spanja in počitka tekel do konca ultramaratona.

Tega, kar se je zgodilo v nadaljevanju tekme, ni nihče pričakoval …

Cliff se je z vsakim dnem tekme bolj približeval vodilnim tekmovalcem in jih končno tudi prehitel. Ko je peto noč kot prvi pritekel na cilj je postavil rekord. Progo je pretekel v petih dneh, petnajstih urah in štirih minutah ter prejšnji rekord izboljšal za cela dva dneva!

Neverjetno, kaj je uspelo 61-letnemu kmetu, ki ni imel pojma o »pravilnem« teku.

cliff-young
Cliff Young

Kasneje so strokovnjaki preučevali njegov nenavadni tekaški slog in ugotovili, da tekač pri takšnem teku porabi manj energije kot pri tradicionalnem slogu. Od takrat dalje so Cliffovo tehniko teka (poimenovali so jo po njem) uporabili številni ultramaratonci in z njeno pomočjo zmagali na tekaških tekmovanjih.

Cliffa od leta 2003 žal ni več med nami, a spomin na njegov neverjeten tek na ultramaratonu je med tekaškimi navdušenci še vedno živ. Njegova zgodba nam da misli, kaj vse je mogoče, ko stopimo »iz škatle« in si upamo razmišljati drugače ter ne verjamemo različnim strokovnjakom.

Naj te Cliffova zgodba navdihe, da ko boš naslednjič naletel na to, da ti nekdo govori, da nečesa ne zmoreš, da si prestar ali karkoli drugega, kar ima predpono »pre«, da boš našel pogum, moč, voljo, vztrajnost in energijo, da storiš ravno to, kar so ti drugi govorili, da je »nemogoče«. Verjemi vase, saj zmoreš več, kot v tem trenutku misliš!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.