Košarica

V košarici ni izdelkov.

Novodobno reševanje odnosov

Področje osebne in duhovne rasti je več milijonski posel in knjige z omenjenega področja so v zadnjih nekaj letih dobesedno preplavile knjigarne in knjižnice. Bolj, ko je naslov knjige čuden, vulgaren ali drugačen, več se knjiga bere oz. boljše se knjiga prodaja, čeprav, ko podrobneje pogledamo, so si tovrstne knjige (vsebinsko) podobne kot jajce jajcu.

Pred časom sem bil tudi jaz izjemno navdušen nad takšnimi novodobnimi knjigami, dokler nisem konec preteklega leta začel malo drugače dojemati oz. sem vse skupaj uzrl iz drugega zornega kota. Ko boš prebral članek do konca ti bo bolj jasno o čem govorim.

Področje odnosov (družinskih, partnerskih, poslovnih …) je vedno aktualno in zagotovo ga ni človeka, ki se na enem od teh področjih ne bi srečeval s takšnimi ali drugačnimi izzivi. V zadnjih letih (še posebej po izidu knjige K*rc gleda), se je pojavilo kar nekaj podobnih »klonov«, ki vsak po svoje osvetljujejo »pošiljanje problemov nekam« in »odf*kavanje« le-teh.

Na naših knjižnih policah tako najdemo naslednje knjige:

  • K*rc gleda
  • Umetnost odf*kavanja
  • Umetnost pošiljanja v r**
  • Dol mi visi

Priznam, da tudi meni kdaj res odleže, ko mi določena stvar ne gre tako kot si želim, da vse skupaj pošljem nekam v tri krasne in se »izkašljam«. Energija se opazno spremeni in na nekaterih področjih življenja to odlično deluje (npr. ustvarjalna blokada), na drugih področjih (npr. partnerski odnosi) pa je vse skupaj le pometanje smeti pod preprogo.

Vzemimo določen življenjski primer in ga poskusimo rešiti s pomočjo »k*rcologije«, kot se nekateri avtorji slikovito izrazijo. Za potrebe našega blog zapisa bom vzel primer iz partnerskega odnosa (a podobne stvari se dogajajo tudi pri poslovnih odnosih). Denimo, da ugotovimo, da naš partnerski (ali pa poslovni) odnos ne funkcionira tako kot si želimo in odločimo se, da bomo rekli le-temu odnosu »k*rc gleda« in šli naprej. Ali pa je morda zadeva obrnjena in nam druga stran reče »k*rc te gleda« in nas »odf*ka« iz svojega življenja. V obeh primerih zadeva ni nič kaj prijetna in lahko pride do mnogo solz, težkih besed, psihičnih manipulacij in celo fizičnega obračunavanja, da ne govorim še o tožarjenju preko sodišč za premoženje, skrbništvo ali podjetje.

Kot sem že omenil, napetost se v primeru sočne kletvice res sprosti, a le navidezno oz. začasno. Zakaj? Zato, ker je pomembno v kakšni energiji smo takrat, ko nekaj »odf*kamo« iz svojega življenja. Pogosto smo ravno takrat v energiji jeze, besa, žalosti, neljubljenosti … skratka nič kaj prijetne energije se ne pretakajo skozi nas in o drugi osebi, ki nas je zapustila ali pa smo jo mi zapustili, nimamo ravno ljubečih misli. Čeprav smo ji še pred časom govorili kako zelo jo ljubimo, kako nam je lepo z njo, smo ji sedaj rekli: »’K*rc te gleda’« in smo odkorakali iz razmerja.

Toda, kaj se zgodi, ko to osebo spet nekje »naključno« srečamo? V kakšni energiji smo v tistem trenutku? Ali znotraj sebe, še posebej v solarnem pleksusu in okoli srca občutimo mir, ljubezen in hvaležnost, ker smo to osebo srečali? Ali lahko to osebo prijazno pogledamo v oči, jo radostno pozdravimo in objamemo v brezpogojni ljubezni?

Kot vidimo »odf*kavanje« le ni tako zelo preprosto, kot se zdi na prvi pogled. Vsaka oseba, ki je vstopila v naše življenje je celoten spekter od plusa do minusa in vsega tam vmes. Nihče ni samo plus, nihče ni samo minus, v sebi imamo oba pola, pa če se ju še tako zelo trudimo skrivati in kazati samo svojo pozitivno plat. Nekoč smo osebi, ki je sedaj »ne prenesemo« govorili kako zelo jo imamo radi in kako je čudovita, a sedaj se vedno, ko pomislimo nanjo, v nas sproži kup različnih nepredelanih čustev, strahu, jeze in besa.

Če želimo resnično razrešiti odnose z določeno osebo, potem je »odf*kavanje« premalo, treba je iti globlje, na čisto novo raven razreševanja čustev, energij in vzorcev, ki so znotraj nas. Prvo je ključno spoznanja, da nam ta »WTF« oseba ni prinesla samo slabe stvari v naše življenje, temveč tudi marsikaj dobrega, čeprav slednjega iz takšnih ali drugačnih razlogov v tem trenutku ne moremo zaznati oz. videti.

Ko »uravnotežimo polarnosti« pri dojemanju tega človeka in ko ob tem, ko pomislimo nanj, občutimo globoko in iskreno hvaležnost ter brezpogojno ljubezen, šele takrat se je dejansko začelo »celjenje« odnosa na globlji ravni in odnos nas nič več ne obremenjuje. Z uravnoteženjem polarnosti (podrobneje o tem kdaj drugič) dosežemo to, da celotno situacijo, ki smo jo doživeli, ugledamo v povsem novi luči. Tukaj ne gre za proces odpuščanja, temveč gre za globok in izceljujoč proces hvaležnosti.

V trenutku, ko je ta proces hvaležnosti res zaključen smo drugo osebo sposobni ugledati v luči brezpogojne ljubezni in hvaležni smo za vsak trenutek, ki smo ga s to osebo preživeli nekoč v preteklosti. S tem procesom hvaležnosti smo veliko storili, ne samo za naše boljše bodoče odnose in bodoče partnerske zveze, temveč tudi za svoje zdravje in dobro počutje saj smo uravnotežili svojo energijo in čustva ter smo v stanju hvaležnosti, radosti in ljubezni.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.