Košarica

V košarici ni izdelkov.

Komu si ti pomemben in kdo je pomemben tebi?

Svoj pametni telefon vsak dan neštetokrat vzamemo v roke in pogledujemo, če nas je kdo klical ali poslal kakšen SMS ali e-pošto. Ironično je, da se morda svojega pametnega telefona dotaknemo večkrat, kot pa svojega partnerja, otrok, moža ali žene. Na telefonu imamo mnogo stikov, bodisi v obliki telefonskih številk, bodisi v obliki e-poštnih naslovov. Nekateri uporabljajo še Messenger, Viber, What’s App ali katero drugo sorodno aplikacijo.

Ko sem bil letos maja na seminarju Jaya Shettya, nas je takrat Jay presenetil s preprosto vajo. Dejal je, da naj vsak vzame v roke svoj mobilni telefon in da naj izbriše vsaj en kontakt. To naj bo oseba, ki te sploh več ne pokliče ali pa te ni že zelo dolgo časa. Nekaterim je bilo kar malo neprijetno in nerodno, spet drugi pa so se izjemno zavzeto lotili »čiščenja« svojih kontaktov.

Če meniš, da boš morda še vedno kdaj v prihodnosti nujno potreboval katerega od teh »izbrisanih« kontaktov (a dvomim, da bo temu tako), potem lahko, preden boš določen kontakt pobrisal, le tega shraniš v neko preglednico (dokument) na svojem računalniku.

Danes sem tudi sam izvedel omenjeno »čistko« in na svojem mobilnem telefonu odstrani kontakte ljudi s katerimi praktično nisem več v stiku. Sodobna družabna omrežja nas učijo, da je več »virtualnih« prijateljev tudi boljše, a ni nujno tako. Če smo iskreni, z največ 5 % ljudmi, ki jih imamo v svojem telefonskem imeniku smo rednem v stiku, z ostalimi 5 % se slišimo samo občasno, medtem ko je preostalih 90 % kontaktov bolj v smislu, da so to znanci ali kolegi, niso pa to ljudje s katerimi smo stkali globoke in pristne vezi.

Omenjeni odstotki 5 – 5 – 90, se od človeka do človeka lahko razlikujejo, a pravilo 5 – 5 – 90 bo kar držalo za večino ljudi.

Ljudje, katerim smo pomembni, ti nas pokličejo, se zanimajo za nas ter ohranjajo stike z nami. Obratno velja tudi za nas – ljudem, ki so nam pomembni namenjamo svoj čas, energijo in denar.

Takšna prevetritev kontaktov v našem pametnem telefonu je svojevrsten feng shui odnosov. Pomaga nam, da naredimo prostor za nove ljudi, ki bodo vstopili v naše življenje, obenem pa ta »ritual«, če ga tako imenujem, vnaša v naše odnose svež veter in nove priložnosti za spoznavanje.

Če je v nekem odnosu »zastala« energija, potem je ta odnos potrebno prevetriti, kar po eni strani pomeni, da ga morda poglobimo, razvijamo in negujemo, po drugi strani pa lahko to pomeni, da gremo s tem človekom vsak svojo pot.

Tukaj ni pravilnih in napačnih možnostih, temveč gre predvsem zato ali nam določeni odnosi dajejo ali jemljejo energijo.

P.S. Na seminarju je Jay povedal tudi nekaj nenavadnega, da se ti lahko zgodi, da se ti bo oseba, ki si jo pravkar izbrisal iz svojega pametnega telefona, nenadoma javila in ponovno želela navezati stik s teboj. Skratka, bodi pripravljen tudi na takšna »presenečenja«. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.