Košarica

V košarici ni izdelkov.

Polarnost med moškim in žensko

Glede na to, da je danes Valentinovo, bo tale članek na temo polarnosti med moškim in žensko, kot nalašč, da se naučimo bolj razumevati kako tečejo energije med spoloma.

Knjiga Pot odličnega moškega (v originalu The Way of Superior Man) od Davida Deide mi je pod roke prišla že pred leti, a šele slovenski prevod, ki je izšel prejšnji teden, je nekaj »premaknil« v meni, kar se tiče razumevanja energij, odnosov, spolnosti in polarnosti med moškim in žensko.

pot-odlicnega-moskega

Med branjem te knjige sem se večkrat zavestno ustavil in moje pretekle partnerske odnose pogledal z nove perspektive, z vidika energije in polarnosti. Brez polarnosti v odnosu, tudi ni prave strasti saj smo moški in ženske kot dva pola – sever in jug. Tako kot baterija rabi + in -, da teče skozi njo električni tok, tako tudi odnos rabi za svoj razvoj in obstoj polarnost med partnerjema.

Moška energija je kot sonce – prodorna, osredotočena, ciljno usmerjena. Ženska energija je kot luna – v valovih, razpršena, usmerjena v ljubezen in sprejemanje. Če povzamem Deideove besede – odličen moški je tisti moški, ki se zaveda svojega prave moške narave, ima svoje poslanstvo, vizijo in cilje ter seveda srce in hrbtenico.

Mnogo moških je danes takšnih, da nimajo srca, a imajo hrbtenico. Spet drugi so eno samo srce, a nimajo hrbtenice. Najdejo pa se tudi tudi moški brez srca in hrbtenice.

A tisti moški, ki se resnično dotaknejo ženskega srca in duše, so moški, ki imajo srce in hrbtenico ter razumejo pretok energij.

moski-zenska-yin-yang
Moški in Ženska, Yin in Yang

Ko sem tako vzel pod drobnogled svoje partnerske odnose sem prišel do spoznanja, da sem vse prevečkrat dajal svoje srce in pri tem pozabil na hrbtenico, na moško energijo, na odločnost, na vizijo, na poslanstvo. Ženski sem si prizadeval ustreči in narediti vse, da bi bila srečna ter tako pozabil nase. Namesto, da bi imel fokus na svojem poslanstvu, je bil fokus pogosto na ženski, kar je posledično pripeljalo do depolarizacije samega odnosa in privlačnost je izginila.

Tudi zgodbe, ki so mi jih povedale ženske na osebnih svetovanjih o svojih sedanjih in preteklih razmerjih, potrjujejo, da ko se polarnost v odnosu spremeni, da tudi zamre ne samo odnos, temveč tudi spolnost.

Zgodba je nekako takšna:

  1. Ko sta se spoznavala sta začutila energijo in strast (beri med njima je bila močna polarnost in tudi seksualna napetost). Skratka, iskrice so kar skakale naokoli. 🙂
  2. Začela sta skupaj živeti, čez čas sta dobila otroke in se začela posvečati družinskemu življenju, hiši in tudi karieri.
  3. Ženska po 30-tem letu začne pogosto delati na sebi, kar pomeni, da spremeni svoj način življenja, razmišljanja in si prizadeva še na »nekaj več« v svojem življenju. Moški po 30-tem letu, ki je v partnerski zvezi, postane »zadovoljen« s tem, kar ima (beri služba, žena, otroci, šport, prijatelji …) in nekako izgubi fokus oz. svoje življenjsko poslanstvo. To, kar se dejansko zgodi v odnosu, pa je to, da moški preide v pasivno energijo, ženska pa v aktivno. Še malo drugačen povedano, ženska postane »moški« in moški postane »ženska«, seveda v energijskem smislu. To pa lahko dolgoročno »ubije« polarnost med njima. Ni več strasti, ni več seksualne napetosti, ni več izzivov, ni več igrivosti in vse skupaj je zgolj ena sama rutina.
  4. V neki točki tako (ponavadi) ženska ugotovi, da ji v tem odnosu nekaj »manjka«. Kaj ji manjka? Polarnost, saj je ona postala aktivna, moški pa pasiven. Ona je prevzela vajeti življenja v svoje roke, začela živeti iz svojih notranjih vzgibov, moški pa se je od svojega poslanstva oddaljil in se zadovoljil s trenutno situacijo. Vse to pa privede do tega, da med partnerjema ne teče več energija in da se je njuna polarnost porazgubila.
  5. Sedaj je odnos pred preizkušnjo. Ali znova na nek način vzpostaviti polarnost in s tem privlačnost ter seksualno energijo ali pa … oditi iz tega odnosa in začeti nov odnos z drugo osebo, pri kateri bo prisotna ta polarnost. Pravilnega odgovora, ali izbrati prvo ali drugo možnost, ni. Vsak se mora sam odločiti kako in kaj, kar se tiče (depolariziranega) odnosa.

Če moški in ženska razumeta polarnost, energije in tudi svojo spolno energijo, lahko dolga leta živita v ljubečem, strastnem odnosu, ki bo oba izpolnjeval. Velja pa si nekaj zapomniti – druge osebe nikoli ne moremo spremeniti, spremenimo lahko samo sebe. Kako bo druga oseba ravnala na našo spremenjeno energijo, to je odvisno od nje. Morda se bo odločila za spremembo, se resetirala in spet našla svojo pravo moško ali žensko esenco ali pa bosta osebi šli vsak svojo pot.

Ko govorimo o tem koliko je kdo »privlačen« in kaj vpliva na to, kako nas drugi sprejemajo in vidijo, seveda takoj pomislimo na videz. A sploh ni nujno, da gre za videz in kako »seksi« sta po določenih družbenih merilih videti moški ali ženska.

Ena od zgodb, na to temo, ki mi je v zadnjem času dala misliti in me je navdihnila, je tudi zgodba Seana Stephensona.

V njegovih zgodnjih dvajsetih so mu vsi kolegi, moški, zavidali, ker so ga ženske oboževale Govorili so mu: »Tebi je tako lahko! Na tebe se vse ženske lepijo!« In mnogi bi si čisto na koncu tega stavka sami pri sebi potihoma povedali: »… ker se jim smiliš«.

Zgodba postane zanimiva, ko izveš, da je bil Sean visok le nekaj čez 80 cm in da so mu zdravniki takoj po rojstvu napovedali največ 24 ur življenja. Kljub tako »mračni napovedi« je Sean doktoriral in kasneje postal izjemno uspešen govornik, ki je pomagal mnogim ljudem.

Zakaj so se ženske »lepile« nanj? Najboljše, da ponazorim s primerom. Sean se je odločil, da bo svojim prijateljem s poskusom dokazal, da se ženske nanj ne lepijo zato, ker je na vozičku, temveč zato, ker je samozavesten.

Naslednji večer so spet z isto družbo šli v isti klub in Sean je prvo polovico večera mirno, s povešenim pogledom, žalostno gledal v tla, medtem ko je drugo polovico noči preplesal, kaj popil, zbijal šale, bil gentlemen …

sean-stephenson-mindie-kniss
Sean z ženo Mindie

Rezultat? V prvi polovici noči je bila okoli njega praznina. Vsi so se mu umikali in ga gledali (sicer prijazno) le od daleč. V drugi polovici noči je imel okoli sebe najboljšo družbo, ki je z njim plesala, dekleta so ga poljubljala in mu dajala svojo številko.

Presenetljivo, kajne? A ko na Seanov eksperiment pogledamo z vidika energij, je povsem logično. V prvem delu večera je bil v pasivni (ženski) energiji, v drugem delu večera pa je bil v aktivni (moški) energiji. Ko je bil v moški energiji in jo je izžareval od znotraj navzven, so to opazile in začutile ženske, ki so bile v prostoru. Ni šlo za denar, za super avto ali vilo z bazenom, temveč za energijo.

Morda te bo ob tem zanimalo to, da je bil Sean sedem let (do svoje smrti, avgusta 2019) poročen s čudovito (zdravo) žensko, ki je prepoznala njegovo energijo, njegovo moško esenco in sledila je moškemu, ki je imel svoje poslanstvo, vizijo in misijo.

Moški brez poslanstva, vizije in tega, da živi na svoji misiji, je preveč v pasivni energiji in s tem tudi ni zanimiv za ženske (ne glede na finance, avto ali videz), saj takšen moški preprosto ne more ustvariti polarnosti v odnosu in biti moški s srcem in hrbtenico.

Ne glede na to ali si moški ali ženska, razmisli o tem kar sem napisal v tem članku in seveda ti toplo priporočam v branje Pot odličnega moškega, da zopet najdeš svojo pravo esenco in energijo. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.