Košarica

V košarici ni izdelkov.

Podjetniški izzivi v času korone

Več kot dva meseca nisem bil aktiven na svojem blogu ter dodal kakšnega novega zapisa. Lahko rečem, da je bil tale moj »blogerski time-out« dolg, predolg. A imel sem svoje razloge, katere bom opisal v nadaljevanju, saj sem se moral začeti bolj intenzivno ukvarjati z drugimi projekti, če sem želel preživeti.

Na področju osebne in duhovne rasti delujem že od leta 2001. Tako dolge »predavateljske« pavze, kot jo imam v zadnjih nekaj mesecih, nisem imel še nikoli. Zadnji seminar v živo sem vodil junija 2020, kmalu po njem pa so bile spet obvezne maske v zaprtih prostorih in s tem je bilo tudi moje izvajanje seminarjev in delavnic onemogočeno. Ne zato, ker ne bi imel dovolj udeležencev, temveč zato, ker v pogojih, kot jih narekujeta vlada in NIJZ ne morem učinkovito izvesti seminarja.

O vseh izzivih s katerim se srečujemo naglušni in gluhi v času korone, sem že večkrat pisal in predlagam, da si za osvežitev prebereš zapis tukaj in tukaj. Lansko leto sem zaradi mask in posledično tudi nemogoče komunikacije (branje iz ustnic) pisal tudi Varuhu človekovih pravic. Posledica mojega pisanja je bila odlok vlade 2178, o čemer sem tudi že podrobneje pisal.

Seminarja retorike trenutno ne vodim zato, ker bi se bal virusa, temveč zato, ker ga ne morem izvajati, saj z masko ne morem predavati (zmanjka mi kisika) in ko ima druga oseba govor oz. javni nastop in če nosi masko jo tudi nič ne razumem. Da ne govorim še o nesmislu sedeti 2 metra narazen, medtem ko v Rusiji gledajo športne dogodke z ramo ob rami in to brez maske.

Zavedam se, da še mnogi drugi ne morejo opravljati svoje podjetniške dejavnosti in da je veliko malih podjetnikov in s.p.-jev tudi že zaprlo vrata svojega podjetja, ker jim je »lockodown« uničil njihov posel, ki so ga mnogi opravljali s strastjo, radostjo in veseljem. Vladni ukrepi so žal naredili svoje in njihovim podjetjem, ki so se morda že prej soočala s podjetniškimi preizkušnjami in izzivi, zabili še zadnji žebelj v krsto.

Moj predavateljski posel mi je v preteklih letih prinesel cca. 70 % mesečnih dohodkov in je bil glavnina od katere sem živel in si plačeval račune, položnice ter ostale zadeve. Kor v vsakem poslu so bila nihanja mesečnega prometa in kdaj sem tudi moral izobraževanja odpovedati zaradi premalo udeležencev, a vseeno sem to podjetniško oz. predavateljsko barko uspešno krmaril dobrih 20 let.

V mojem primeru ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled, saj sem že pred leti začel ponujati izdelavo spletnih strani (več o tem na www.goreta.si) in lahko rečem, da me je izdelava spletnih strani rešila pred »korona podjetniškim propadom«, saj sem v zadnjih mesecih imel kar nekaj spletnih projektov in še nekaj jih imam v teku.

Že pred leti sem se naučil, da ni dobro vseh jajc polagati v eno košaro, zato sem počasi začel povečevati obseg izdelave spletnih strani in postavil sem tudi spletno stran, kjer je predstavljena ta moja podjetniška dejavnost. Sicer sem sprva postavljal spletne strani za prijatelje in znance ter poslovne partnerje, ki so me spraševali kdo mi je postavil moje spletne strani in mnogi niso mogli verjeti, da sem si jih postavil sam.

Biti podjetnik v korona časih ni enostavno, še posebej, ker se kot oseba, ki ima težave s sluhom, srečujem tudi z drugim izzivi, kar se tiče komunikacije po telefonu (lahko komuniciram samo preko SMS-jev). Po novem pa je tudi komunikacija v živo postala prava umetnost, ko moraš osebi, ki jo imaš pred seboj razložiti, da je z masko sploh ne razumeš. Ko začnem razlagati o odloku vlade 2178, pa me gledajo, kot da sem padel iz Lune, saj se nikomur nič ne sanja o tem, kar v njem piše.

Hvaležen sem, da mi moj »stranski« posel pomaga preživeti v teh čudnih korona časih in da so stranke, katerim sem postavil spletne strani, navdušene in zadovoljne ter me z veseljem priporočajo naprej. Mimogrede, če morda tudi ti, ki bereš moj blog zapis, rabiš spletno stran, lahko se mi oglasiš in se bova dogovorila za sodelovanje.

Trenutna gospodarska – politična – zdravstvena situacija zahteva od podjetnika res veliko ustvarjalnosti, živcev in prilaganja, če hoče uspešno poslovati. Kaj bo z mojimi seminarji, v tem trenutku težko rečem. Na spletni strani so sicer objavljeni termini, ki pa jih prestavljam iz meseca v mesec. Kljub vsemu še vedno upam, da bo v poletnih mesecih spet možno izvesti izobraževanja v nekih »normalnih« pogojih.

Ko sem postavljen pred kakšen življenjski izziv, se vedno spomnim na dve večni modrosti, ki mi v teh časih pomagata, da ohranim svoj fokus in notranji mir:

  • »Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha.«
  • »Tudi to bo minilo.«
Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.