Košarica

V košarici ni izdelkov.

Štiri žene – zgodba ob kateri je vredno razmisliti

Z naslednjo zgodbo o štirih ženah se lahko marsikaj naučimo o ljudeh, ki jih spoznavamo in jih imamo okoli sebe, ravno tako pa lahko prepoznamo kdo je res pravi prijatelj, partner … in kaj je največ v življenju vredno. Naj te zgodba tako navdihne, kot je mene. Zgodbo sem našel med brskanjem po starih e-mailih, ki so mi jih poslali in sicer sem mail dobil pred več kot petimi leti.

Nekoč je živel kralj, ki je imel štiri žene. Četrto ženo je najbolj ljubil in jo krasil z dragocenostmi ter gostil z najboljšimi slaščicami. Dajal ji je samo najboljše.

Ljubil je tudi tretjo ženo in jo je vedno razkazoval v sosednjih kraljestvih. Vendar se je bal, da ga bo nekega dne zapustila in odšla z drugim.

Ljubil je tudi drugo ženo. Bila je njegova zaupnica, vedno prijazna, pozorna in potrpežljiva. Vedno, ko se je soočal s problemom, ji je lahko zaupal in ona mu je pomagala prebroditi težke čase.

Prva žena je bila vdana družabnica in je ogromno doprinesla h blagostanju njegovega kraljestva. Vendar prve žene ni ljubil. Čeprav ga je ona globoko ljubila, se nanjo no oziral.

Nekega dne je kralj zbolel in vedel je, da se bliža njegov konec.

Razmišljal je o svojem razkošnem življenju in osupnjeno ugotovil: “Imam štiri žene, vendar, ko bom umrl, bom popolnoma sam.”

Četrto ženo vpraša: ”Najbolj sem te ljubil, te obdarjal z najboljšimi oblekami in ti izkazoval pozornost. ”Sedaj ko umiram, ali boš šla za mano in mi delala družbo?”

“Ni govora!” je odgovorila četrta žena in odšla brez besed. Njen odgovor je zarezal kot oster nož v njegovo srce.

Žalostni kralj vpraša tretjo ženo: ”Vse življenje sem te ljubil. ” Sedaj ko umiram, ali boš šla z mano in mi delala družbo?”

“Ne”, je odgovorila tretja žena. ”Življenje je predobro. Ko boš umrl, se bom ponovno poročila.“

Potem je vprašal drugo ženo: ”Vedno sem se obračal nate in vedno si mi pomagala.” Ko bom umrl, ali boš šla z mano in mi delala družbo?”

”Žal mi je, tokrat ti ne morem pomagati, odvrne druga žena. Kar lahko storim je, da te pokopljem.“ Njen odgovor je kralja zadel kot puščica.

Potem je zaslišal glas: “Šla bom s tabo in ti sledila kamor koli boš šel.”

Kralj se je ozrl in pred njim je stala njegova prva žena. Bila je suha od podhranjenosti in zapuščena. “Ko sem imel priliko, bi moral bolj skrbeti zate,“ reče z veliko bridkostjo kralj.

V resnici imamo vsi v življenju štiri žene.

Naša četrta žena je naše telo. Ne glede na to koliko napora vložimo v nego in skrb za telo, nas bo zapustilo, ko bomo umrli.

Naša tretja žena so posest, položaj in bogastvo. Ko umremo, ga podedujejo drugi.

Naša druga žena so družina in prijatelji. Ne glede na to koliko so nas ljubili, z nami bodo ostali samo do groba.

In naša prva žena je naša duša. Mnogokrat zapostavljena v težnji po pridobivanju bogastva, moči in užitkov. Vendar je duša edina, ki nam bo sledila, kamorkoli bomo šli. Neguj jo, krepčaj in varuj jo sedaj, saj je edina, ki ti bo sledila pred božji prestol in bo ostala z tabo v večnosti.

Ko te svet porine na kolena … to je odlična drža za molitev.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.