Košarica

V košarici ni izdelkov.

Nikoli ne verjemi “napovedovalcem” prihodnosti

Predlagam ti, da začneš razmišljati s svojo glavo in da podvomiš o vsem, kar objavijo mediji in takšni ali drugačni napovedovalci, prerokovalci in vedeževalci. Pri tem ni važno ali so to makroekonomski izvedenci s svojimi doktorati, borzni posredniki s svojimi milijoni ali ugledne in medijsko poznane osebnosti.

Vedno, ko boš v medijih ali kjerkoli drugje, zasledil-a kakšno napoved se za trenutek ustavi in namesto, da takoj le-temu prikimaš, bodi dvomljivec oz. dvomljivka. Podvomi v to napoved, poišči še kakšne druge (nasprotne) podatke in informacije na to temo. Razišči koliko % napovedi tega »prerokovalca« se je v preteklosti uresničilo. Ta podatek je ključen, spregledajo pa ga vsi.

V knjigi Umetnost jasnih misli, avtorja Rolfa Dobelli-ja sem zasledil naslednjo zanimivo informacijo na temo napovedovanja: Philip Tetlock, profesor na univerzi Berkeley je ovrednotil 82.361 napovedi 284 strokovnjakov v obdobju desetih let. Te zanima rezultat? Presenetil te bo …

Napovedi strokovnjakov so bile pravilne v le nekaj več primerih, kot če bi jih izdelal naključni generator. Presenetljivo so se za najslabše napovedovalce izkazali ravno tisti, ki v medijih uživajo največjo pozornost, ter med tistimi, ki napovedujejo katastrofe in razpade.

Ali si opazil-a, da ti »strokovni napovedovalci« nikoli ne odgovarjajo in niso kaznovani za svoje napačne napovedi? Ne z izgubo denarja, ne z izgubo ugleda, ne z izgubo službe. Napačna napoved zanje nima bolečih posledic, če se napoved uresniči, pa so deležni pozornosti, publicitete in dobro plačanih svetovalnih delovnih mest.

In kaj me je spodbudilo k današnjemu zapisu na blogu? Vremenarji so ga spet »kiksnili«, saj snega v takšni količini kot so ga napovedovali (Hvala Bogu!) ni bilo. Včeraj so v strahu pred snegom zaprli meje, tovornjake pustili čakati in v Revozu so morali ustaviti proizvodnjo.

Ali bodo vodilni v ARSO in mediji, ki so vse to še potencirali, kaj odgovarjali za svoje »napačne« napovedi ter gospodarsko škodo zaradi ustavitve proizvodnje v podjetjih? Seveda ne, a ko bo njihova (vremenska ali gospodarska) napoved pravilna, takrat bodo zagotovo ti isti napovedovalci v različnih medijih medijsko izpostavljeni in opevani.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.