Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Moč iskrene molitve

Prav gotovo ste že veliko slišali ali prebrali o tem, kakšno čudežno moč ima lahko pravilno formulirana molitev. Kako bi lahko opredelili molitev? Molitev je duševna dejavnost, ki jo naslovimo na Brezmejno inteligenco, Vesolje, Prasilo, Najvišjega oz. na Boga. Povemo jo v prvi osebi ednine, sedanjiku in v trdilni obliki. Izjemno pomembno je tudi, da jo končamo z besedami, kot so: »Naj se zgodi tvoja volja.« ali »Hvala ti Bog za prejeto.« ali pa »Hvaležen sem.« Obenem je pomembno zaupati, da je želeno že na poti.

ALI JE MOLITEV VEČ VRST?

Da, res je – molitev je več vrst, najbolj pogosta pa je molitev »daj mi«, s katero prosimo Boga za določene koristi. Umetnost molitve je izkušnja, ki se nenehno razvija. Ko se človek zave Božje prisotnosti, ve, da bo dobil vse, kar resnično potrebuje za izpolnitev svojega življenjskega cilja.

Druga vrsta molitve »daj mi«, ki je najbolj razširjena, je vizualizacija. Ker si hočemo zagotoviti, da bo Najvišji natančno vedel, kaj želimo, mu pošiljamo »slike« tega.

Jezus je molil: »Ne moja, ampak tvoja volja naj se zgodi.« Razsvetljena duša bo te »daj mi« molitve odložila med obrabljene igrače ter molila molitve zahvale in vedno dodala: »Naj se zgodi tvoja volja.« Čim več molimo za druge, tem več moči nam da sposobnost moliti in večjega blagoslova smo deležni.

KAKO MOLITI?

Izjemno pomemben je duh, v katerem izrečemo besede Najvišjemu. Z molitvijo vzdržujemo nepretrgan stik z Najvišjim. Kako torej moliti in kje? Naslednja zgodba nam razkriva bistvo.

Glede vprašanja, kakšen je najboljši položaj pri molitvi, se je nekoč sestala skupina duhovnikov. Pogovarjali so se v nedogled, ne da bi prišli do zaključka. Nekateri so vztrajali, da je bistveno klečanje. Tisti s koščenimi koleni so trdili, da je sedenje prav tako učinkovito. Spet drugi so bili mnenja, da je potrebno hoditi sem in tja in na ta način ustvarjati potreben žar. Ko je grozilo, da se bo pogovor preveč razvnel, so se odločili, da bodo odločitev prepustili edinemu duhovniku, ki je bil vseskozi tiho. Prišel je s podeželske župnije in jim takole odgovoril:

»Ko sem bil nekega dne pozen za mašo, sem tekel po sosedovem vrtu in padel v njegov vodnjak, kakor sem bil dolg in širok. Na pol poti se mi je noga zataknila ob zlomljeno desko in tako sem obvisel z glavo navzdol. Bratje, ne prej ne kasneje nisem nikoli tako dobro molil.«

Zgodba nam več kot nazorno dokazuje, da za učinkovito molitev ni pomemben položaj, ampak naša iskrenost.

MOLITI GLASNO ALI TIHO?

To je odvisno od posameznika. Sami zase moramo odkriti, kakšen način nas najbolj približa Najvišjemu. Za nekatere ima tiha molitev večjo moč, drugim pa se zdi, da je glasna molitev bolj prepričljiva. Morda lahko odkrijemo, da je en način učinkovitejši od drugega, to pa je odvisno od okoliščin, ki nas vodijo k potrebi po molitvi.

V ČEM JE MOČ MOLITVE?

Molitev usmerja zavest k Najvišjemu. Z molitvijo prosimo ustvarjalne sile vesolja za pomoč. Molitev potegne posameznika iz sebe k Najvišjemu. Molitev vodi, sprošča in zdravi.

EPILOG

Kot vidimo, je najbolj uspešna tista molitev, ki je iskrena in prihaja iz srca. Pri tem ni ključno, ali govorimo tiho, naglas, klečimo, stojimo, smo doma ali v cerkvi. Je pa zelo pomembno, da vsak trenutek molitve s svojo duhovno naravnanostjo izražamo hvaležnost Najvišjemu za prejeto.

P. S. Članek je deloma povzet po knjigi EDGAR CAYCE O SANJAH, MEDITACIJI, BARVAH IN KAMNIH.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.