Shopping Cart

V košarici ni izdelkov.

Kako in kam vlagati svoj denar?

adijo-financni-stres

Že pred časom sem od Simone K. dobil vprašanje o tem kako in kam vlagati svoj denar.

Potem, ko sem prebral odlično knjigo ADIJO, FINANČNI STRES, ki sta jo napisala Ana in Mitja Vezovišek ter bi tudi na Dnevu finančne pismenosti, sem se odločil, da odgovor, ki je bil objavljen na mojem blogu, posodobim z najnovejšimi informacijami s tega področja ter za pomoč pri odgovoru prosim finančnega strokovnjaka Mitja Vezoviška.

V nadaljevanju si lahko prebereš Simonino vprašanje in potem še Mitjev odgovor ter še eno moje P.S. priporočilo.


Vprašanje

Pozdravljeni!

Zanima me vaše mnenje, kako in kje bi se mladi zaposleni osebi splačalo plemenititi svoj presežen prihodek? Vem, da so bili 10 let nazaj aktualni vzajemni skladi, ampak časi se spreminjajo. Torej zanima kakšno bi bilo trenutno najbolj stroškovno ugodno in čimbolj donosno varčevanje, če sem recimo srednje nagnjena k tveganju. Zanima me za primer varčevanja za pokojnino (dolgo obdobje – 30 let) in za nepremičnino (doba: recimo čez 8 let).

Lep pozdrav,

Simona K.


Odgovor

Simona, pozdravljeni!

Redno mesečno varčevanje je sestavni del vsakega osebnega finančnega načrta. Počasi se daleč pride namreč drži tudi v tem primeru, četudi drži tudi, da smo dandanes vsi izgubili občutek za čas. To pomeni, da pričakujemo hitre rezultate in ko jih ni, prehitro obupamo in skačemo iz ene na drugo stran.

Podobno se zdi, da razmišljate tudi vi, ko pravite, da so bili včasih zanimivi vzajemni skladi. Ti so namreč danes prav toliko zanimivi, kot so bili pred 10 leti, le da se nam zdi, da potrebujemo nekaj novega, bolj naprednega.

Za varčevanje na dolgi rok, kamor sodita oba vaša cilja, imamo na voljo več finančnih produktov. Poleg že omenjenih vzajemnih skladov, ki so še vedno zelo primerni prav za tovrstno varčevanje z majhnimi zneski in naložbenih zavarovanj, ki pa v večini primerov niso primerna zaradi visokih stroškov, so povprečnemu vlagatelju na voljo še pokojninski skladi in različne alternativne naložbe, kot so plemenite kovine in kriptovalute.

Pri slednjih je ovira, da niso primerne za osnovno varčevanje, temveč dodatek za tiste, ki že imajo izkušnje in sprejemajo višje tveganje. Zato lahko ugotovimo, da so za večino še vedno najbolj primerna izbira varčevalni načrti v krovnih vzajemnih ali pokojninskih skladih.

Pri izbiri varčevalnega produkta je najbolj pomembno, da se izognete visokim stroškom, ki jih večina produktov nosi s seboj. Pa tu ne mislim samo na vstopne stroške, temveč predvsem na t.i. skrite stroške, ki jih najdemo v obliki upravljavskih provizij, razlik med nakupno in odkupno ceno, raznih stroškov vodenja, hrambe ipd.

Zelo pomembna je tudi likvidnost, kar pomeni, da se izogibamo produktom, ki nas zavezujejo za več (deset) let pri enem ponudniku. Zagotovo pa je najbolj pomembno, da izbrana kombinacija produktov (nikoli ne stavimo vse na enega konja) ustreza našim zahtevam in ciljem, ki smo jih postavili v našem osebnem finančnem načrtu.

Mitja Vezovišek


P.S. Vsakomur, ki bi se rad bolje poučil o financah, priporočam v branje knjigo ADIJO, FINANČNI STRES, ki na praktičen način pokaže v katerem finančnem obdobju se trenutno nahajamo in kaj lahko storimo, da postanemo finančno bolj zreli. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.