Košarica

V košarici ni izdelkov.

Dajanje povečuje vaš posel

V moji knjigi VEČ DAŠ, VEČ IMAŠ!, veliko govorim o dajanju in kako je potrebno, da tisto, kar damo, damo iz srca in z dobrimi nameni, ne pa da preštevamo in seštevamo kaj bomo dobili, če določeno stvar damo. To ni dajanje – to je kvečjemu brezbrižno trgovanje!

Novodobni podjetnik ve, da lahko s sodelovanjem pridobi na vseh nivojih svojega posla. Zanimivo je, v kakšni smeri delujejo sile vesolja, ko nekomu nesebično ponudiš pomoč ali pa mu npr. zaupaš nek naslov, telefonsko ali e-poštni naslov, ki mu pomaga pri njegovem poslu.

Ko tako z veseljem in iz srca daš informacijo, ki jo drugi človek potrebuje, v bistvu daješ in se razdajaš. 90% ljudi bi pomislilo – kakšen tepec si, da informacijo daš prosto v obtok, saj tako izgubljaš posel zase. Pa je res, da z dajanjem izgubljamo posel?

Poslovna praksa me je brez kančka dvoma naučila, da tisto kar daš, v bistvu ne izgubiš, temveč se ti iz nekega drugega vira, na drugačen način ter po drugi poti vrne k tebi nazaj in to v večkratni vrednosti prej »izgubljenega« posla.

Mnogokrat se je že zgodilo, da so ljudje želeli določeno storitev ali izdelek od nas, toda mi jim ga nismo mogli ponuditi in smo jim priporočili najbolj primerno konkurenčno storitev ali izdelek. Spet drugič so ljudje želeli kontaktne podatke od določene osebe in smo jih z veseljem posredovali naprej.

Eden najboljših prodajalcev na svetu – Frank Bettger se je tudi posluževal podobnega pristopa – brez izjeme in vedno je hvalil konkurenco in o njih ni rekel žal besede, obenem pa je znal tudi povedati vse prednosti, ki jih ima njegovo podjetje. Ljudje so mu z veseljem prisluhnili in kar je še bolj zanimivo – s svojo iskrenostjo in navdušenjem jih je pridobil za svoj posel, prodajal je namreč zavarovalne police.

Ko smo torej v poslu in navezujemo različne stike z ljudmi ne razmišljamo vedno samo o denarju ter ne preštevajmo le pričakovanih prihodkov in odhodkov, temveč razmišljajmo v smeri – kako lahko drugemu človeku najbolj pomagamo. Ljudje nas bodo na tak način z veseljem priporočali naprej, saj se bodo zavedli, da na njih ne gledamo, kot na kupca, ki ga je potrebno čim bolj oskubiti, temveč gledamo nanje, kot na človek – človeka.

Vsak si želi biti opažen, viden in rad ima, da ga v družbi poznajo, pozdravijo, razumejo in prisluhnejo. Če znamo ljudem prisluhniti in razumeti njihove želje, težave, pričakovanja in sanje, bomo navezali marsikateri stik, ki nam bo morda nekoč na nek način iz določenega vira prinesel več uspeha v poslu, kot smo kdajkoli sanjali. Biti prijazen se vedno splača, kajti – nikoli se ne ve, kdo koga pozna!

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.