Košarica

V košarici ni izdelkov.

Črni petek in amerikanizacija Slovenije

Danes moj e-poštni predal kar »poka« od različnih »uber duper super« Black Friday ponudb. Neprestano prihajajo sporočila iz tujine in tudi iz Slovenije. Vsi »veliki igralci« v prodajnem biznisu v tem tednu na veliko oglašujejo posebno ponudbo za »črni petek« oz. v originalu Black Friday.

Včeraj so Američani praznovali svoj Thanksgiving Day, ki seveda ni minil brez obveznega in tradicionalnega purana. Američani so se še včeraj mastili s puranom, da pa že veselo skakljajo po nakupovalnih centrih in zapravljajo svoj težko prislužen denar ali pa brskajo po spletu za najbolj ugodnimi ponudbami. Popust 25 ali 30 % je premalo, mora biti vsaj 40, 50, 60 ali celo 70 %.

Ne vem kako to »računovodsko« izvedejo, da lahko ponudijo popust več kot 50 %, ampak meni stara dobra kmečka pamet pove, da tukaj nekaj ne štima. Ali imajo potem trgovci tako visoke marže, da si lahko privoščijo takšne popuste na »črni petek«?

nakupovanje-crni-petek

A bolj, kot o teh popustih razmišljam o tem kako se je življenje v naši deželici spremenilo v manj kot 20-ih letih in kako je amerikanizacija zajela celotno našo družbo. Spomnim se kako je bilo v moji mladosti v 80-ih letih.

V mesecu decembru smo imeli dva »dobra moža«. Eden je bil Miklavž, drugi Dedek Mraz. Tisti rdeči Coca Cola Božiček je bil tam daleč čez lužo in njemu nismo posvečali kakšne pozornosti, dovolj sta nam bila dva decembrska moža. Vendar … Nekako v začetku 90-ih let, po osamosvojitvi je začel v našo zavest prodirati Božiček, ki je postopoma »izrinil« Dedka Mraza. Mimogrede, kdo se sedaj še spomni Dedka Mraza?

Za Noč čarovnic sem prvič slišal sredi 90-ih let, ko sem študiral na faksu. Takrat so se začeli pojavljati prvi študentski partyi »Halloween Night« in sedaj konec oktobra praktično več ne gre brez velikih buč, čarovnic, metel in grozovitih mask. Noč čarovnic je postala velik posel tudi pri nas.

Včasih smo imeli le RTV Ljubljana, ki se je potem preimenovala v RTV Slovenija. Nato so se sredi 90-ih let začele pojavljati prve lokalne in tudi komercialne televizije. Dandanes imamo na tem prizorišču štiri velike igralce: TV Slovenijo, Pop TV, A Kanal in TV3. Vendar pa … malokdo ve, da so praktično vse komercialne televizije, vključno s ponudniki kabelskega interneta v lasti ameriških podjetij tako da ameriška propaganda veselo prodira v naše domove.

Tisto leto, ko smo se osamosvojili je na naš trg vstopila ameriška prehrambena multinacionalka, ki ima sedaj po svetu že več kot 33.000 restavracij, od tega jih je v Sloveniji cca. 20. Ko se peljem mimo, se kar čudim kako je vedno polno parkirišče, ne glede na uro. In ko pobliže pogledam opazim med gosti ogromno majhnih otrok. A o zdravi prehrani bomo kdaj drugič …

Zavedam se, da gre razvoj naprej, da postajamo globalna vas, da smo preko interneta povezani bolj kot kdajkoli, vendar … ob vsem tem pozabljamo na naše domače, tradicionalne vrednote, domače jedi in domače proizvajalce. Amerikanizacija je v naši Sloveniji bolj vpeta v vse pore družbe, kot si mislimo in narod ob ameriških pametnih telefonih postaja vse bolj neumen.

Naslednjič, ko boš spet videl-a kakšno posebno Black Friday, Cyber Monday, Christmas, Valentine’s, Halloween ali New Year ponudbo se spomni, da ni nujno, da je to, kar potrebuješ kakšna nova stvar, da bi bil-a izpolnjen-a, radosten-a in srečen-a.

Morda si v tem trenutku želiš več ljubezni, dotikov, objemov, da se bolj posvetiš svojim najbližjim in da več časa preživiš z njimi v živo, iz oči v oči, v naravi, na kakšni Slovenski turistični kmetiji ob ajdovih žgancih, kisli repi in domačih ocvirkih ter da začneš negovati tradicionalne vrednote, ki korak za korakom izginjajo iz našega vsakdanjika.

P. S. Pa veselo nakupovanje danes in čim več selfijev z novim mobilnim telefonom! 😉

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.