Košarica

V košarici ni izdelkov.

Bodi preprost in našel boš svojo dušo

Moj začetek leta 2020 je bil nekako v slogu misli, ki jo je pred mnogimi leti povedal Henry David Thoreau: »Človek je bogat zaradi stvari, ki se jim lahko odpove.«

Ko sem konec leta 2019 v knjižnici »naključno« naletel na knjigo UMETNOST PREPROSTOSTI, avtorice Dominique Loreau, ki že dolga leta živi na Japonskem, in potem takoj po novem letu v knjigarni še na knjigo MINIMALIZEM, katero je napisala Erica Layne, sem bil »pečen«. 🙂

minimalizem-erica-layneO minimalizmu sem na blogu že kar nekaj pisal, a ti dve knjigi, ki sem si ju prebral, sta se me resnično dotaknili s svojimi idejami in nasveti.

Odločil sem se, da leto 2020 začnem z velikim pospravljanjem mojih osebnih in poslovnih prostorov, ki je bilo tako čustveno in intenzivno, da sem celo zbolel. Moje pospravljanje se je na ta način zavleklo na več kot deset dni.

Še posebej je bilo zame čustveno zahtevno čiščenje različnih papirjev in dokumentacije, ki je že zdavnaj »potekla«. Pri tem je šlo za različne položnice, račune, izpiske, pogodbe … Ko sem vse te papirje ročno trgal na drobne kose, da jih nato kasneje nesem v kontejner za star papir, so mi seveda misli poletele na vse, če tako rečem, izgubljene priložnosti, ko bi lahko v preteklosti drugače ravnal, kot sem in prihranil marsikateri evro.

Pravijo, da naj preteklost pokoplje svoje mrtve in s tem dejanjem, ko sem čistil vse dokumente, sem tudi na simbolični in fizični ravni, pustil preteklost za seboj in odprl vrata novim priložnostim, idejam in ljudem.

Med vsem tem čiščenjem sem veliko razmišljal o preprostosti in kako si še bolj poenostaviti življenje. Ena moja prijateljica že več kot 12 let nima televizorja in ga sploh ne pogreša, svoje večere pa preživi drugače in bolj ustvarjalno. Priznam, da sam nisem še tako daleč, da bi rekel TV-ju adijo, sem se pa odločil, da bom precej zmanjšal gledanje TV-ja in več časa posvetil kakšni dobri knjigi, meditaciji in osebnem druženju z ljudmi, ki so mi blizu.

Ravno tako sem se odpovedal naročninam na različne e-novice, ki stalno motijo mojo pozornost in več ali manj vabijo k branju zgolj z eno samo mantro: »Kupi, kupi in še enkrat kupi!«

Človek, ki je preprost, ki je naravnan trajnostno, manj kupuje in tisto, kar kupi je bolj kvalitetno in zdrži dlje časa. Tako ne potrebuje vsako leto novih čevljev, novega puloverja ali novih hlač.

Ljudje, ki so minimalisti in so v svojem življenju preprosti, niso ravno gibalo gospodarske rasti, saj trošijo in kupujejo manj, kot ostali, zato pa tisto, kar kupijo, ni kupljeno iz trenutnega (čustvenega) impulza, temveč zato, ker je potrebno nadomestiti staro in izrabljeno.

Celoten gospodarski sistem je tako zasnovan, da če želimo gospodarsko rast, da je potrebno vedno več in več kupovati in se zadolževati. Ko potrošnja in število kreditov upade, temu ekonomisti rečejo »gospodarska kriza«. Dejansko pa je sodobna družba v krizi vrednot, saj vse manj posvečamo svoj čas in energijo stvarem, situacijam in ljudem, ki so nam resnično pomembni.

V sodobni družbi je izjemno prisotno »čustveno nakupovanje«, to je način nakupovanja, ko določeno stvar kupimo zato, da bi se bolje počutili. Nekaj časa sicer ta »super občutek« traja, a nato spet sčasoma zbledi in zato, da bi bili spet »srečni« rabimo novo stvar, ki nas spet samo začasno osreči, ter smo tako v neki nikoli končani podganji dirki za srečo.

Pred časom, ko se bil na Zelenem sejmu, ki ga organizirata Zeleni planet in Gnezdo, so nam na enem predavanju pokazali pomenljiv kratek filmček z naslovom Sreča, ki si ga lahko ogledaš v nadaljevanju. Mislim, da razlaga ni potrebna …

V obeh knjigah, ki sem ju malo prej omenil, je kup odličnih nasvetov kako biti preprost in minimalist, a vseeno uživati v življenju. Pri minimalizmu ne gre samo za to, koliko imamo določenih stvari, temveč gre predvsem za to, kakšen je naš notranji svet ter kako lahko svoj notranji svet izpolnimo na način, da rabimo manj zunanjih stvari. Tako začnemo slediti starodavni modrosti: »Manj je več.«

Velja si zapomniti, da potem, ko naredimo veliko čistko v svojih omarah, se moramo naučiti brzdati »hrčka« znotraj nas, saj bomo v nasprotnem primeru kmalu imeli bomo toliko odvečne krame, kot smo jo imeli prej.

Zato se že danes začnimo držati enostavnega pravila: »Eno noter, eno ven!« Kaj to pomeni? Če kupimo novo knjigo, to pomeni, da bo ena knjiga iz naših knjižnih polic našla novega lastnika ali lastnico. Enako velja tudi za obutev in oblačila, iz česar sledi, da se bomo enega oblačila ali ene obutve, znebili. Na tak način nam bom zagotovo uspelo ohranjati ravnovesje v naših (prenatrpanih) knjižnih in garderobnih omarah.

Tole je bil uvodni blog zapis na temo minimalizma. Naslednjič bom napisal več o tem, kako se znebiti digitalne navlake, kako omejiti družabna omrežja in kako učinkovito ravnati z e-pošto. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.