Košarica

V košarici ni izdelkov.

Bodi kot laser, če želiš uspeti

Pretekli teden sem imel »čistko«, vendar ne po omarah, temveč bi lahko rekel internetno čistko. Spoznal sem, da je potrebno stvari poenostaviti in se osredotočiti na tiste, ki so ti najbolj pomembne in ki te najbolj razveseljujejo, radostijo in navdušujejo. Ali z drugimi besedami – dobrodošlo je, da svojo pozornost in energijo osredotočiš in da ni tako razpršena.

Ta internetna čistka je zajemala to, da sem ukinil štiri svoje spletne strani, ki so bile malo obiskane ali pa sem na njih bolj redko objavljal. Projekti, ki nekako »visijo v zraku« in niso dokončani ter jim ne posvečaš pozornosti ti zavestno ali podzavestno jemljejo energijo.

»Manj je več« velja tudi na področju internetu, poleg tega pa se je tudi rangiranje na Googlu od leta 2012 precej spremenilo, a to je že druga zgodba o kateri kdaj drugič kaj več napišem.

Richard Koch je pred leti napisal knjigo Živeti po načelu 80/20. Kaj to pomeni? Zadeva je čisto preprosta za razumevanje in sicer ti 20% tvojih spletnih strani prinaša 80% prihodkov oz. še malo drugače 20% tvojih izdelkov (storitev) ti prinaša 80% prihodka. Torej se lahko preostalih 80% spletnih stran, izdelkov ali storitev znebiš in se osredotočiš na ostalih 20%, kar bo sčasoma pomenilo, da bodo tudi tvoji prihodki višji.

Ob tem se spomnil na laser in kako deluje. Kot veš ima laser snop žarkov skoncentriran na eno samo točko in ta zgoščen snop svetlobe lahko reže tudi najbolj trdne kovine in materiale. A to laser zmore le zato, ker je osredotočen na eno samo točko, ker njegova svetloba ni razpršena.

Slednje načelo lahko vsak uporabi tudi v svojem življenju in se po premisleku odloči na kaj se bo osredotočil, kam bo usmerjal svoje misli, pozornost, energijo, čustva. Poenostavitev življenja pogosto privede do tega, da imamo zase več energije in da postanemo bolj ustvarjalni.

Torej … vprašaj se katerih 20% projektov ti prinaša 80% prihodkov.

Čeprav veliko podjetnikov strmi k temu, da bi imelo čim več različnih izdelkov ali storitev, temeljita analiza pogosto pokaže, da jih je 80% odveč. Čeprav se na prvo žogo zdi skregano z logiko ti načelo »manj je več« v kombinaciji z načelom »80/20« lahko korenito spremeni zasebno in poslovno življenje. V pozitivno smer seveda. 🙂

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.