Košarica

V košarici ni izdelkov.

Življenjski nauki

Spodnje zgodbe o življenjskih naukih sem danes dobil v svoj e-poštni predal. Tako zelo so me navdušile, da sem se odločil, da jih podelim tudi s teboj bralec/bralka bloga.

Preden boš začel-a z branjem teh zgodb se malo sprosti, nekajkrat globoko vdihni in po prebranem razmisli o spodnjih naukih. Včasih so besede odveč – dovolj je, da se prepustimo občutkom.

PRVI NAUK

Po nekaj mesecih študija medicine nam je profesor podal vprašalnik. Ker sem bil dober učenec, sem hitro odgovoril na vsa vprašanja razen zadnjega: »Kako je ime naši čistilki?«

Oddal sem svoj test ne da bi izpolnil zadnje vprašanje, a tik pred koncem ure je moj sošolec vprašal, če bo zadnje vprašanje štelo za končno oceno.

»Seveda!« je odvrnil profesor. »V svojem življenju boste spoznali mnogo ljudi. Vsak od njih je po svoje pomemben.«

»Vsak si zasluži vašo pozornost, pa četudi mu namenite samo nasmeh ali pozdrav.«

Nikoli nisem pozabil te lekcije in spoznal sem, da se je naša čistilka imenovala Maria.

DRUGI NAUK

V nevihtni noči je temnopolta ženska stala ob cesti. Avto se ji je pokvaril in nujno je potrebovala pomoč. Popolnoma premočena je pričela ustavljati avtomobile.

Mlad belec, kakor da ne bi poznal rasnih konfliktov v ZDA sredi 60. let, se je ustavil, da bi ji pomagal. Mladenič jo je odpeljal na varno, ji priskrbel mehanika in poklical taksi.

Ženski se je zelo mudilo, vendar ji je uspelo zapisati si naslov svojega rešitelja in se mu zahvaliti. Po tednu dni so mladeniču potrkali na vrata.

Presenečen je uzrl poštarja z ogromnim paketom. Vseboval je velik barvni televizor z sporočilom: »Najlepša hvala, da ste mi pomagali tiste noči. Dež je zmočil tako moja oblačila, kot mojo dušo in v tistem trenutku ste prišli Vi. Zahvaljujoč Vam mi je uspelo priti do mojega moža, preden je zapustil ta svet. Naj Vas Bog blagoslovi, ker ste mi pomagali. Mrs. King Cole«

TRETJI NAUK

Pred časom, ko je sladoled stal dosti manj kot danes, je desetletni deček vstopil v bar in se usedel za mizo. Natakarica mu je prinesla kozarec vode.

»Koliko stane porcija sladoleda?« je vprašal deček.

»Petdeset centov« mu je odvrnila natakarica.

Deček je pričel šteti svoje kovance.

»Koliko pa stane sladoled v lončku?«

V tistem trenutku so vstopili novi gostje in natakarica je počasi izgubljala potrpljenje.

»35 centov« mu je grobo odvrnila.

Deček je še enkrat preštel svoje kovance in dejal: »Potem mi prinesite sladoled v lončku.«

Natakarica mu je prinesla sladoled in račun. Deček je pojedel svoj sladoled, plačal račun pri blagajni in odšel. Ko se je natakarica vrnila k mizi, da bi jo počistila, je pričela jokati, kajti tam, na robu krožnička, je bilo 15 centov napitnine.

Deček je izbral sladoled v lončku in ne cele porcije zato, da je prihranil napitnino zanjo.

ČETRTI NAUK

V starih časih je kralj odredil, da se sredi ceste postavi ogromno skalo. Skrit, je nato opazoval, da bi videl, če se bo kdo potrudil in odmaknil skalo s ceste. Trgovci in bogati podložniki so hodili po cesti, vendar so skalo le obkrožili in nadaljevali pot.

Nekateri so se celo pritoževali čez kralja, zaradi nevzdrževanosti cest, a nihče izmed njih ni niti poskusil odmakniti skale. Kmalu je mimo prišel tudi kmet z težkim tovorom zelenjave na ramenih. Ko je zagledal skalo, je odložil svoje breme in poskušal premakniti skalo.

Po precejšnjih naporih, jo je končno premaknil na rob ceste. Ko se je vrnil po svoj tovor, je na mestu kjer je bila prej skala našel mošnjo. V mošnji je bila obilica cekinov in kraljevo pismo, v katerem je bilo zapisano, da je bilo zlato namenjeno tistemu, ki bi odmaknil skalo s ceste.

Kmet se je naučil, kar mnogi niti ne razumejo: »Vse ovire so možnost za izboljšanje našega življenja.«

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.