Košarica

V košarici ni izdelkov.

Večna modrost indijanske poglavarke

Danes sem med branjem odlične knjige MOČ OSEBNE RASTI od Franja Trojnarja, naletel na tole modrost indijanske poglavarke Oriah Mountain Dreamer, ki je bila napisana maja 1994, se pravi pred dobrimi 15 leti. Obstaja tudi istoimenska knjige POVABILO, katere avtorica je omenjena indijanska poglavarka.

Tekst poznam že dolgo časa, a me je ob ponovnem branju dobesedno »prisili« k razmišljanju o sebi, življenju, viziji, poslanstvu in temu ali si upamo biti to, kar smo in slediti svojemu srcu in sanjam ali pa sledimo sanjam, ciljem in viziji nekoga drugega.

Tudi tebi, bralka in bralec svetujem, da si tale tekst večkrat prebereš, ker sem prepričan, da te bo »premaknil« naprej po tvoji poti.

Oriah Mountain Dreamer: POVABILO

Ne zanima me, s čim si služiš kruh. Hočem vedeti, po čem hrepeniš in ali si upaš sanjati o izpolnitvi svojega srčnega hrepenenja.

Ne zanima me, koliko si star. Hočem vedeti, ali boš tvegal, da te bodo imeli norega na ljubezen, sanje, na pustolovščino, ki se ji pravi biti živ.

Ne zanima me, kateri planeti so v kvadratu s tvojo Luno. Hočem vedeti, ali si se dotaknil središča svoje bridkosti, ali so te doživeta izdajstva odprla ali pa si postal stisnjen in zaprt iz strahu pred novim trpljenjem.

Hočem vedeti, ali se znaš družiti z bolečino, mojo ali tvojo lastno, ne da bi jo želel skriti, ublažiti ali odpraviti.

Hočem vedeti, ali znaš živeti z radostjo, mojo ali tvojo lastno, ali znaš razposajeno plesati in dovoliti, da te zanos preplavi do konic prstov na rokah in nogah, ne da bi naju opominjal, da se morava biti previdna, realistična ali da se morava zavedati omejenosti človeškega bivanja.

Ne zanima me, ali je zgodba, ki mi jo pripoveduješ, resnična. Hočem vedeti, ali si upaš nekoga razočarati, da bi ostal zvest sebi; ali znaš prenesti, da si obtožen izdajstva, ali si sposoben ohraniti zvestobo lastni duši.

Hočem vedeti, ali znaš biti zvest sebi in torej zaupanja vreden. Hočem vedeti ali znaš videti lepoto, čeprav ni vsak dan dražestna in ali znaš napajati svoje življenje z Božjo prisotnostjo.

Hočem vedeti ali znaš živeti z neuspehom, – tvojim ali mojim – pa kljub temu stopiti na jezerski breg in zavpiti srebrni Luni: »Da!«

Ne zanima me, kje živiš ali koliko denarja imaš. Hočem vedeti, ali si sposoben vstati po noči, polni bridkosti in brezupa, pobit in do konca zlomljen in postoriti vse potrebno za otroke.

Ne zanima me, koga poznaš, niti kako si se znašel tukaj. Hočem vedeti, ali boš stal z menoj sredi ognja, ne da bi se odmaknil.

Ne zanima me niti kje, niti kaj, niti pri kom si se učil. Hočem vedeti, kaj te podpira od znotraj, ko vse drugo odpade.

Hočem vedeti, ali znaš biti sam s seboj, in ali ti resnično ugaja družba, ki si jo izbiraš v trenutkih praznine.

Deli naprej ...
Robert Goreta
Robert Goreta

Predavatelj, pisatelj, pesnik, podjetnik, plesalec.